Anasayfa
TRAFİKTE YAZ MEVSİMİ İÇİN 10 TEMEL UYARI
Çarşamba, 18 Haziran 2008
OKUNMA SAYISI : 511

Hususi ve ticari araç kullananlara Trafikte yaz mevsimi ölüm riskini 2 kat artırmaktadır.Türkiye de ilk öğretim ve liselerin tatile girmesi ile ÖSS sınavınında yapılması nedeniyle büyükkentler dahil, aileler ve gençler tatile çıkmakta ve en az 500 km gidiş ve bir o kadarda dönüş yolu yol kat ederek şehirler arası yollarda araç kullanmaktadırlar.

Ayrıca Avrupa ülkelerinden tatil yörelerine gelen  turizm araçları ile Avrupa da yaşayan Türk ailelerinde kara yolu ile dönüş yaparak mutlaka bir tatil yörelerine gitmek için araç kullanmaları mevcut araç trafiğini en az iki kat artırmaktadır. Yani Haziran ,Temmuz ve Ağustos aylarında tatil amacı ile hareket eden nüfus yaklaşık 20 milyon olmakta ve bunların yaklaşık  % 80 de kendi binek araçları ile seyyahat ederken, geriye kalanı toplu taşım araçları olan otobüslerle gidip dönmektedir. Bu yoğunlukta trafikte ölümleri en aza indirmek için;
1-Karayolu kullanımında hız limitlerine uymanızın yanında en fazla 3 saat araç kullanarak mutlaka mola vererek dinleniniz.
2-Uykulu,yorgun ve alkollü olarak kesinlikle araç kullanmayınız.
3-10 yaşından küçük çocuklarınızı mutlaka arka koltuğa oturtunuz ve emniyet kemerlerini bağlayınız.
4-Sürücü ve ön koltukta oturanlar dahil mutlaka emniyet kemerini takınız ve eşler olarak emniyet kemeri için birbirlerinizi ikaz ediniz.
5-Köprü üstü, viraj, tunel ve tepe üstlerinde araçları kesinlikle sollamayınız.
6-Bölünmüş yollarda (duble yol) hız sınırları tek şeritli yollardaki kadar olup, kesinlikle hız sınırlarına uyunuz.
7-Olası maddi hasarlı kazalar için aracınızda mutlaka kaza tespit  tutanağı bulundurunuz.Yoksa sigorta şirketlerinizden isteyiniz..Böyle bir kaza halindede polis veya jandarmayı mümkünse çağırmadan anlaşma yollarını arayınız.
8-Aracınızı kullanırken  belirlenenden fazla  yolcu ve  yük almayınız.Ellerinizi dışarıya çıkarıp sallamayınız. Yollara kola kutuları atmayınız.
9-Araç kullanırken sol şeridi daima kullanmayınız. Sol şeridi diğer araçlarada açık tutunuz.Cep telefonunuzla konuşarak araç kullanmayınız. Mümkünse cep telefonunuzu kapatınız. Tüm dikkatinizi yol ve takip mesafesine veriniz.
10-Trafikte polis ve jandarmanında denetlemenin dışında yerli ve yabancı araç kullananlara iyi bir danışmanlık hizmeti vermesini dilemekteyiz. Ayrıca yabancı turistlerin çoğunlukla bulundukları yol güzergahlarında gündüz ve gece İngilizce, Almanca ve Fransızca bilen ekiplerle takviye etmeleri devletin temsil ve yardım gücünü daha iyi anlatacaktır.
Trafik odaklı Enstitümüz olarak HAZİRAN,TEMMUZ VE AĞUSTOS aylarında tatile gidecek ve dönecek tüm ailelere,gençlere,yabancı ülkeden gelen turistlerimize güzel, mutlu ve sağlıklı günler dilerken, yukarıda bulanan uyarılarımızı mutlaka dikkate almalarını tüm kişi ve kuruluşlara bir kez daha hatırlatırız. Saygılarımızla
Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Enstitüsü
Yorum (0)add
Yorum yazın

Kayıtlı üye değilsiniz. yorum yapmak için üye olmalısınız.Yorum sorumluluğu size ait olacaktır.


busy
 

Anket

AKP'den Kimin aday olmasını istersiniz ?

Hava Durumu

Iğdır Resim Galerisi

Iğdır Haritası

Güzel Sözler

 Atatürk Diyor ki:
Sizlere saldırmanızı değil, ölmenizi emrediyorum.
 BuGün:
Uçmaya uçmakla başlayamazsınız.
 BuDakika:
Bizi güçlü yapan yediklerimiz değil, hazmettiklerimizdir. Bizi zengin yapan kazandıklarımız değil, muhafaza ettiklerimizdir. Bizi bilgili yapan okuduklarımız değil, kafamıza yerleştirdiklerimizdir.