Yeşil Iğdır Gazetesi 60. Yılında

Tarih : 2014-08-30 / Kategori : Genel Haber

Yeşil Iğdır Gazetesi 60. Yılında

Yeşil  Iğdır Gazetesi 60. Yılında

                Yarım asrı deviren yegane kuruluşlardan biridir Yeşil Iğdır Gazetesi ve Matbaası.  60 yıldır hiç aralık vermeden yayın akışını sürdürmüş, bir meşale gibi elden ele bugünlere kadar gelmiştir.

                Yeşil Iğdır Gazetesi hakkında sizlere kısa bir özgeçmiş sunmak istiyorum.

                Iğdır'a ilk baskı makinesini Merhum Mecit Hun  getirmiştir.  Geloyi aşiretinin lideri olan Merhum Mecit Hun, şu anda Yeşil Iğdır Gazetesinde  antika olarak saklanan makinede "Pamukova" ismiyle kısa bir süre gazete çıkardıktan sonra, işlerinin yoğunluğu sebebiyle mesleği bırakır ve  Matbaayı, Merhum Cemil Aydın'a satar.  Merhum Cemil Aydın bir yıl kadar gazete ve matbaa ile iştigal ettikten sonra,  Matbaayı  Merhum  H. Fazıl Şıktaş'a devreder.

                1955 yılında Matbaayı devralan Merhum H. Fazıl Şıktaş, 01-09-1955 tarihinde YEŞİL IĞDIR GAZETESİ’Nİ kurar ve yayın hayatına başlar.

                Bir süre yayın hayatına devam eden Yeşil Iğdır Gazetesi, aile içerisinde el değişir ve Merhum Amcamız H. Fazıl Şıktaş tarafından, Merhum Babamız H. Salih Şıktaş'a devredilir.

                01-09-1955 yılında kurulan ve bugüne kadar aralıksız olarak yayın akışını sürdüren Yeşil Iğdır Gazetesi, bugün 60. yılına girmiş bulunmaktadır.

                60 yıl dile kolay gelse de, 60 yıllık serüvenin içerisinde çok büyük zorluklar, meşakkatler, acılar, mutluluklar yaşanmış, geçilmez yollar aşılarak bugünlere gelinmiştir.

                Gönül isterdi ki 60. yılımızı altmış  yılımıza yakışır kutlayalım. 60. yılımızda bir tertip, tören düzenleyelim. Ama şartlar, koşullar, ekonomik sebepler  buna olanak tanımamıştır.

                Günlük olarak yayın akışı çerçevesinde, ilkelerinden taviz vermeyen, eğilip bükülmeyen, tetikçilik yapmayan, hoşgörüyü her daim ilke edinen bir yayın anlayışı ortaya koymuştur.

                Elbette gösterdiğimiz bu ilkeli duruş toplumun büyük çoğunluğu tarafından kabul görmekte, ziyadesiyle karşılık bulmaktadır. Ancak koşullar ve yaşanan gelişmeler, 60 yıllık gazetenin gelişimine yönelik atılımlar sağlayamamış, büyük zorlukları göğüsleme pahasına mevcudunu korumayla yetinmiştir.

                Yıllardır şehrin sorunları ile yakından ilgilenen, bunu bir vazife bilip gündeme taşıyan, kimi zaman doğruları yazdığı için mahkemeye verilen, kimi zaman ötekileştirilip cezalandırılarak  ekmeği ile oynanan, ama yılmayan, bu badireleri atlatmak için ciddi bedeller ödeyen bir kuruluş olarak, her daim bir çınar ağacı gibi dimdik ayakta kalmış, yıllara meydan okuyarak bugünlere gelmiştir.

                Sorgulanmaktan, eleştirilmekten kaçınmayan, maksatlı ve art niyetli kişilerin oyununa gelmeyen, devletin ve milletin bekası için azami özen gösteren bir yayın politikası ortaya koymanın elbette zorlukları, sorumlulukları vardır.

                Bizler Yeşil Iğdır Gazetesi çalışanları olarak, sorumluluğumuzun bilinci ile hareket etmekte, fevri davranışlardan uzak durmakta, toplumun genelini bir bütün olarak görüp yayın akışımızı belirlemekteyiz.

                Elbette fikrimiz,  tarafı olduğumuz bir siyasi görüşümüz vardır. Zenginlik olarak gördüğümüz farklı fikirleri ve siyasi görüşleri  de yok saymıyor, her fikrin ve siyasi görüşün  kendini ifade edebilmesini sağlıyoruz.

                Eksiklerimiz olmaz mı, elbette olur. Önemli olan hatada ısrarcı olmamaktır. Görülen hatadan geri dönebilmektir.  Gerektiğinde gidip helallik alabilmektir.

                Şüphesiz 60 yıl aynı çizgiyi korumak, hiç hata yapmadan devam etmek mümkün değildir. Şükürler olsun ki, Merhum Amcamız H. Fazıl Şıktaş  ve Merhum Babamız H. Salih Şıktaş'tan devraldığımız bayrağı bizden sonraki nesillere ulaştırmak için gayret sarf etmekte, zorluklara göğüs germekte,  60. yılımızı olanaksızlıktan ötürü görkemli bir kutlama ile gerçekleştiremesek de başımız dik alnımız açık, mütevazı bir yayın ile kutlamaktayız.  

                Bu büyük nimetin farkındayız. Bu gurur verici nimetin farkındayız ve bunun için Yeşil Iğdır çalışanları olarak Yüce Rabbimize bizlere böyle nimet verdiği için şükrediyoruz.

                Yeşil Iğdır Gazetesinin kuruluşundan itibaren, gazeteye gönül vermiş, destek olmuş, yazıları ile katkı sağlamış, yönetim kadrosunda yer almış olanların dünyadan göçüp gidenlerini rahmetle, yaşayanlarını saygı ile yad ediyoruz. 

 

 

 

Cabbar ŞIKTAŞ

Genel Yayın Yönetmeni

Facebook Beğenenler

  1. Emin Akyıldız 2014-08-31 10:10:12

    60 yıl boyunca IĞDIR'ın tarıhini gün gün yazan ve bizlere aktaran gazetemize bundan sonraki zaman diliminde de başarılarının devamını dilerim.

  2. Ekrem Baydar 2014-09-02 08:15:53

    Öncelikle Yeşil Iğdır gazetesinin 60. yılını gönülden kutluyorum. Ben de zaman zaman bu gazeteye yazılar yazıyorum. Bu nedenle bazı sitemkâr ve eleştirisel sözler duydum çevremden. Varsın olsun, olması da gerekir. Eleştiri olmazsa doğruyu bulamayız zaten Bu gazetede yazı yazmam nereden icap etti? Anlatayım. Birincisi Cabbar benin liseden öğrencimdi. Tatlı bir çocuk olduğu için seviyordum. Bu gün de her ne kadar ayrı görüş ve düşüncelerde siyasi açıdan farklı düşünsek te asgari müştereklerimiz çoktur. Ve ben Cabbar'ın katı bir ırkçı ve ötekileştirmeci bir kişiliğe de sahip olduğuna inanmıyorum. İkincisi Her zaman birlikte oturduğumuz kahvedeki masada Hacı Salih Şıktaş, Ali Karasu, Evcili Timur Amca, Ahmet Bulut, Celil Aslantürk ve benzeri bazı ağabeylerimle, amcalarımla otururken ( O masa şimdi boş ve yetim kalmış. Orada oturmaya yüreğim el vermior. Çünkü bir çoğu aramızdan ayrılıp Allahın rahmetine kavuştular.) Evcili Timur Amaca hasta yatağında bana hitaben yazdığı bir şiirini hediye etti. "Gedirem oğul, şirin dillerine hasret gedirem oğul." Diye başlayan bir şiir. O arada da Hacı Salih; "Senin hediyen varda Ekrem oğluma benim yok mu?" diyerek o da cebinde çıkardığı bir kendi şiir kitabını bana imzalayarak verdi. İkisi de beni çok duygulandırmışlardı. Teşekkür ederek ikisinin de ellerini öptüm. Ben Kürt'tüm onlarda Azeri, sözde ben Kürtçü Koministim, onlar da ırkçı faşist ve MHP'li Ben onlara göre 15-20 yıl genç, onlar da benden bir o kadar büyük Aramızdaki bu sevgi saygı bağını çözen beri gelsin. İşte o arada Hacı Salih bana, "Ekrem Oğul bu düşüncelerini bizim gazetede yaz. Sen çok ey bir adamsan." Ben de o gün olur amca arad bir yazarım yazarım demiştim. O günden sonra da "Arada Bir" adlı köşede arada bir yazı yazıyorum. Başta Hacı Salih olmak üzere aramızdan ayrılan tüm arkadaşlarını rahmetle anarken, Yeşil Iğdır Gazetesininde 60. yılını bir kez daha kutluyorum.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.