Müdür Bulut “Emniyet Kemeri Takmayana Ehliyet Yok”

Tarih : 2014-09-13 / Kategori : Genel Haber

Müdür Bulut  “Emniyet Kemeri Takmayana Ehliyet Yok”

         Milli Eğitim Bakanlığı  Motorlu Taşıt Sürücü Kursları Yönetmeliğinin Resmi Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe girmesi ile birlikte sınav sisteminde köklü bir değişim oldu. Yeni yönetmelik doğrultusunda teorik sınav Haziran ayı içerisinde gerçekleştirildi.

 

           Direksiyon uygulama sınavının uygulanmasında, rehberlik etmek, yönetmelik hakkında bilgilendirmeler yapmak ve incelemelerde bulunmak üzere Millî Eğitim Bakanlığı  Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Sürücü Kurslarından sorumlu Şube Müdürü Cevdet Bulut Bakanlık Temsilcisi olarak Iğdır‘a geldi.

           Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı İmam Hatip Lisesi toplantı salonunda sürücü sınavına giren öğretmenlerle yeni sistem üzerine bilgilendirme toplantısı yaptı.

             Toplantıda; yeni yönetmelik oluşturulurken yapılan çalışmaları, Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu yönetmelikle daha eğitimli, bilinçli ve pratiği iyi olan sürücülerin trafikte yer almasını ve her yıl Yaklaşık 10 bin kişiyi  kaybettiğimiz  trafik kazalarının en aza indirgenmesini hedeflediklerini yeni yönetmelikle birlikte sürücü kurslarına otokontrol sistemi getirildiğini söyledi.

İKİ ARAÇ ARASINA PARK EDEMEYEN SÜRÜCÜYE EHLİYET YOK

                Cevdet Bulut, ” Geçtiğimiz yıl ehliyet sınavında geri geri park etme kriteri getirdik. Buna göre sınava giren kursiyerler araçlar veya koniler arasına geri geri giderek sınav aracını park edecek. Park edilecek aracın kaldırıma paralel ve kaldırımla arasında en fazla 50 cm mesafede olması gerekecek. Ayrıca park edilecek konilerin veya araçların arasındaki mesafenin sınav aracının uzunluğunun bir buçuk katı kadar olacak. Millî Eğitim Bakanlığı, olarak trafik kazalarını azaltmak, bilinçli sürücülerin eğitilmesi için Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'ni 2013 yılında yenileyerek, ehliyet almayı zorlaştıran bir düzenleme getirildi. Yönetmelikten önce neredeyse kursa kayıt yaptırıp sınavlara giren herkes ehliyet sahibi olurken bakanlık temsilcilerinin bulunduğu sınavlarda 10 kişiden 4’ü ehliyet alamadı. Yetmişli yıllarda beş dakikada bir trafik kazası olurken, bu gün trafik kazası olma sıklığı 38 saniyede bir. Halbuki gelişiyoruz değil mi?  Gelişmemize oranla aldığımız tedbirler, aynı paralelde ilerlemiyor. Bakıyoruz içişleri bakanlığımız trafikle ilgili düzenlemiş olduğu kanun yönetmeliklerle, tedbir alıyor. Ulaştırma bakanlığımız çok güzel yollar yapıyor.  Hani eskiden derdik yollar böyle olduğu için kazalar oluyor. Gidiş geliş yolu ayrıldığı halde, trafik kazalarında çok ihmal edilebilir bir düşüş var maalesef. Halbuki trafik kazalarındaki düşüşün daha fazla olması gerekir. Sebebini aradığımızda çok basit hemen bulabiliyoruz. Trafik kazalarının sebebi büyük oranla sürücü hatası, buda bizim işimiz.  Sürücülere ehliyetlerini belgelerini bize bağlı olarak çalışan MTSK’lar veriyor. Tabi bu arada bakanlık olarak çok güzel düzenlemeler yapıldı. Özel öğretim kurumları genel müdürlüğü bu konuda son yönetmelikteki değişiklik ve direksiyon sınavındaki yönetmelikte değişikliklerle beraber artık güzel tedbirler alınıyor. Bu yönergedeki hususları dikkatlice uygulayarak kazaların oranını en aza indirmemiz mümkün görünüyor. Yönergeler yönetmelikler kanunlar ne kadar güzel olursa olsun biz onları uygulamazsak hiçbir anlamı yok..”Dedi.

                      Cevdet Bulut, Emniyet kemerini takmadan aracı süren, geri geri gidemeyen iki araç arasına park edemeyen yokuşta arabayı kaldıramayan değerlendirme kriterlerine uymayan  hiç kimseye ehliyet vermeyin, ehliyeti alan en yakın kardeşiniz dahi olsa vermeyin bu işin vebali çoktur. Kazalarda ölümlerin tek sebebi sürücü hatasıdır. Hiçbir arkadaşım vebal almamalı “şeklinde konuştu.

                Toplantıya  Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Öğretim Biriminden sorumlu şube müdürü Çetin Örs, Millî Eğitim Müdür yardımcısı Muhittin Yücel, Marif Müfettişleri  Başkanı Kamuran Vural ve Başkan  yardımcısı Mehmet Yerlikaya, şube müdürü Halis Erdoğan ve sertifika sahibi  öğretmenler katıldı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası