Akbabalar doğaya geri salındı

Tarih : 2015-01-30 / Kategori : Genel Haber

Akbabalar doğaya geri salındı

         Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde zehirlendikleri belirlenen 2 akbaba, Kars Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavileri yapıldıktan sonra zehirlendikleri alanda doğaya salındı. 

 

        Kuş fotoğrafçılığı yapan Yusuf Yılmaz tarafından tespit edilen bu olay sırasında yaralı olan 2 Akbaba da Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne oradan da Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirildi. Burada günler süren tedavilerinin ardından sağlıklarına kavuşan akbabalar salınmak üzere KuzeyDoğa Derneği aracıyla Iğdır’ın Tuzluca ilçesindeki zehirlendikleri bölgeye getirildi.

      Jandarmanın da geniş güvenlik önlemi aldığı görülen alanda kafeslerinden çıkarılan akbabalar doğaya salındı.

      Iğdır Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu ve KAÜ Veteriner Fakültesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi sorumlu hekimi Ayşegül Çoban tarafından salınan akbabaları, Kars ve Iğdır basınından bir çok gazeteci ile kuş meraklıları da izledi.

       Iğdır Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu, ölmek üzereyken buldukları akbabaları ilk müdahalenin ardından Kars’a gönderdiklerini belirterek,  zehirlenen akbabaların ihbar sayesinde bulunduğuna işaret etti ve “Bulduğumuz akbabalardan 4 tanesi zaten ölmüştü, iki akbaba da ölmek üzereydi. Tedavisi için Kars’a gönderdik. Eski sağlığına kavuştu ve iki Akbaba bunun üzerine doğaya saldık. Zehirlenen diğer akbabalardan da örnekler alındı. Bununla ilgili sonuçları bekliyoruz.” dedi.

          KAÜ Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi sorumlu hekimi Ayşegül Çoban ise zehirlenen akbabaları ölmek üzereyken tedavi altına aldıklarını, akbabaların vücudundaki zehri atmaya yönelik tedavi uyguladıklarını ifade ederek, “Birkaç gün süren yoğun bakım ve gözlem sürecinde hayvanların sağlık durumunu gözlemledik. Doğaya dönmeye hazır olduklarını belirleyince buraya getirdik. Gayet sağlıklı bir şekilde doğaya saldık.” şeklinde konuştu.

Çoban ayrıca, ölü akbabalardan çeşitli örnekler aldıklarını ve bu örneklerin çeşitli testlerle incelendikten sonra zehirlenme nedenlerinin ortaya çıkabileceğini dile getirerek tahlil sonuçlarının beklendiğine vurgu yaptı.

Ayrıca, görevliler bölgeden ayrılmadan önce bölgeye et bıraktılar.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası