Iğdır Barosu Hocalı Katliamı Basın Açıklaması

Tarih : 2015-02-26 / Kategori : Genel Haber

Iğdır Barosu Hocalı Katliamı Basın Açıklaması

1992 yılının Şubat ayının 26. günü  hafızalarda kanlı bir gün olarak kaldı.

işgalici Ermeni çeteleri, Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde bulunan Hocalı kasabasında, kadın, çocuk ayrımı gözetmeden 617 sivil vatandaşı hunharca  katletti. Tarih yine kanlı ve soğuk bir günde yüreklere kapanmaz yaralar açtı. Vatan toprağından koparılmaya çalışılan insanların dramını izledik acı dolu gözlerle.

Anavatdan  koparılışın esaretin çığlıkları yankılandı gökyüzüne. Hiç bir hak hukuk tanımayan zihniyet işgal uğruna pek çok zulmün mimarı oldu. Hançerlenen çocuklar, kadınlar, diri diri derisi yüzülen insanlar savaşında ötesinde insanlığın bittiği noktaydı.

Bağımsızlık mücadelesi veren bütün milletlerin, ortak paydası kan ve gözyaşıdır.Dönün bakın tarihe, nerede onurlu bir duruş varsa, orada bir savaş vardır mutlaka. Şehitlerse özgürlük türkülerini söyler çağlara..

Her yıl onları hatırlamak anmak için binlerce insan   gözyaşı döküp ağıtlar yakıp, dua okumaktadırlar. Hocalı için yas tutsakta yüreklerimizdeki yangınlar sönmeyecek hiç.        Kanlı katliamın  yaraları hala kanıyor Hocalıda ve diğer coğrafyalarda.

İnsan haklarının, hukukun, uluslararası sözleşmelerin tüm dünyanın gözleri önünde ihlal edildiğini görmekteyiz. Hukuçu hassasiyeti, insan olma olgusu bizi konunun önemi hakkında bir hayli düşündürmektedir.

Yeni Hocalı katliamları olmasın   yürekler yanmasın temennisindeyiz.Bu konuda tüm dünyadaki hukuk kuruluşlarını, sivil toplum kuruluşlarını ve her şeyden önemlisi insanım diyen her dünyalıyı duyarlı olmaya çağırıyoruz.

Birleşmiş Milletler, 09.12.1948 tarihli kararıyla yürürlüğe giren uluslararası soykırım suçlarının önlenmesine dair sözleşmenin ikinci maddesine göre,

Madde 2- Bu Sözleşme bakımından, ulusal, etnik, ırksal veya dinsel bir grubu kısmen veya tamamen ortadan kaldırmak amacıyla işlenen aşağıdaki fiillerden  herhangi biri, soykırım  suçunu oluşturur.

a) Gruba mensup olanların öldürülmesi;

b) Grubun mensuplarına ciddi surette bedensel veya zihinsel zarar verilmesi;

c) Grubun bütünüyle veya kısmen, fiziksel varlığını ortadan kaldıracağı hesaplanarak yaşam şartlarını kasten değiştirmek; soykırım suçunu oluşturur.

Birleşmiş Milletlerin oluşturmuş olduğu bu düzenlemeye göre, Ermenistan Devleti ve şimdiki cumhurbaşkanı Serj SARKİSYAN ve emrindeki askerler soykırım suçu işlemişlerdir ve cezalandırılmaları gerekmektedir.

Iğdır Baro Başkanlığı olarak İşgalci Ermeni çetelerinin 26.02.1992 günü Hocalı’ da 617 sivil Azeri halkını katletmesini lanetle kınıyoruz.                               IĞDIR BARO BAŞKANLIĞI

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.