Asrın Soykırımı Hocalı İstanbul’da anıldı

Tarih : 2015-02-27 / Kategori : Genel Haber

Asrın Soykırımı Hocalı İstanbul’da anıldı

           İstanbul Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneği (İS­TAD)tarafından düzenlenen “Hocalı Soykırımı ve Fotoğraf Sergisi’ne çok sayıda vatandaş katıldı.

 

        1992’de 25 Şubat’ı 26 Şubata bağlayan gece Ermenilerin Azerbaycan’ın Hocalı kentindegerçekleştirdiği ve 613 masum ve korumasız Azerbaycan Türkünü vahşice katlettiği Hocalı soykırımı 23. Yılında İstanbul Üsküdar’da anıldı. Çok sayıda katılımcının iştirak ettiği programda duygulu anlar yaşandı İSTAD tarafından hazırlanan soykırım tanıkları videosu hüzünle seyredildi. Panele geçilmeden önce Kültür merkezi önünde mumlarla adalet arayan katılımcılar Hocalı soykırımına dikkat çekerek “NERDE İNSAN HAKLARI NERDE ADELET” Sloganları attı. Daha sonra Fotoğraf sergisi gezildi ilk kez gün yüzüne çıkan fotoğraflar vahşeti gözler önüne serdi.

           İSTAD genel sekreteri Metin Yıdırım’ın sunduğu Panel vatanın bağımsızlı ve bekası için şehit olan soydaşlarımızın aziz hatırasına gösterilen saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşlarının okunması ile başlandı.

           Oturum öncesinde İstanbul Azerbaycan Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu Zeynalov, İSTTAD başkanı Sefer Karakoyunlu, Azerbaycan milletvekili Agil Abbas, Azerbaycan Yeniçağ gazetesi sahibi Agil Elesker Hocalı katliamının bir soykırım olduğu yönünde düşüncelerini ifade ettiler. Panel İSTAD­ başkanı Sefer Karakoyunlu'nun açılış konuşmasıyla başladı. 

             Karakoyunlu konuşmasında “Sözde çağdaş insan haklarına saygılı dünya kamuoyu ve Avrupa’nın gözü önünde işlenen bu soykırım cinayetini şiddetle kınıyoruz. 

            21. yüzyılın en büyük soykırımı Hocalı katliamının 23. yıl dönümündeyiz. Türk Dünyası 25-Şubatı 26 Şubat bağlayan gece can Azerbaycan’ın Karabağ bölgesi Hocalı kasabasında en acı gününü yaşadı. Bir gecede binlerce soydaşımız yok edildi bunlardan 613 kişi korumasız çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşmaktaydı.

           Bu gece tarihe kara bir leke olarak yazıldığı gibi, yüzyılın en kara günü olarak da bilinmektedir. Biz bu Soykırımın tarihin tozlu raflarına kaldırılmasına asla ve asla izin vermeyeceğiz. Bu dava bizim milli davamızdır. Ünümüz tutukça, gücümüz yettikçe ve sesimiz çıktıkça bu haksızlığı ve zulmü tüm dünya kamuoyunun vicdanına haykıracağız. Bu haksızlık karşısında gözü kör, kulağı sağır ve vicdanı yok olan insan hakları savunucularının suratına çarpacağız.

           Ermeni açılımından ve sınır kapılarının açılmasından bahsedenlere seslenmek istiyorum. Kapıların açılması mümkün değildir önce kapıların neden kapatıldığına bakmak lazım o kapılar Türklere yapılan SOYKIRIM’dan dolayı kapatıldı. Kapatıldıktan sonra acaba ne değişti?

         Karabağ terk edildi de bizim mi haberimiz yok ?

1,5 milyon Azerbaycan Türkü yerine yurduna döndü de bizim mi haberimiz yok ?

Şehit edilen ataşelerimizden özür dilendi de bizim mi haberimiz yok ?

1890 dan 1992’ye kadar Türklere tam 5 defa soykırım yapıldı tecrit ve göçe zorlanan ve katledilen 2 milyon Türklerden özür dilendi de bizim mi haberimiz yok?

Türkiye toprakların üzerinde hak iddialarından vazgeçildi de bizim mi haberimiz yok? 

Türk milleti olarak yeter artık diyoruz bu aymazlığa ve bu yanlışlara bir son verilmesi gerekiyor.

Kim barıştan hoşgörüden yana olmaz? Kim bölgeye istikrarın gelmesini istemez?Barış isteyenler önce kendilerine bir çeki düzen vermelidirler.

Gençlerine, ”Karabağ’ı biz aldık Ağrı Dağını almakta sizin işinizdir’’ diyerek yeni soykırımları hedef gösteren bir zihniyetle biz nasıl barış yapabiliriz? Kapıların açılması gündeme bile getirilemez. Biz sel olur akarız oraya.

Ermenistan derhal Azerbaycan topraklarını kayıtsız şartsız terk etmeli, mağdur olan Azerbaycan Türklerinin mağduriyeti giderilmeli, aynı zamanda Türkiye toprakları üzerinde hak iddialarından vazgeçilmelidir.

Dünyamızın barışa, sevgiye ve kardeşliğe en çok ihtiyacı olduğu günümüzde hakkın, adaletin ve barışın yanında yer alanları, yapılan bu haksızlıkları kınamaya ve hukuk çerçevesinde var gücümüzle çalışmaya ve bu milli meseleye destek olmaya davet ediyoruz." dedi

Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek oturum başkanlığında başlayan panele konuşmacı olarak Azerbaycan Milletvekili Sabir Rüstemhanlı ve Azerbaycan Milletvekili Prof. Dr Fezail İbrahimli katılarak Hocalı soykırım konusunda tüm dünyayı duyarlı olmaya davet ettiler.

Panele çok sayıda basın mensubu ve seçkin davetli katıldı. Panelde Metin Yıldırım’ın yeni çıkan kitabı ”ÖLÜM ÖTESİNE KAÇIŞ”da tanıtıldı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.