Iğdır’daki Kaysılar İçin Don Uyarısı

Tarih : 2015-03-25 / Kategori : Genel Haber

Iğdır’daki Kaysılar İçin Don Uyarısı

          Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Yrd. Doç. Dr. Tuncay Kaya, Iğdır’daki kayısı üreticilerini 24-25 Mart geceleri don uyarısında bulundu. 

 

         Iğdır’ın Türkiye’nin önemli kayısı üretim alanlarından biri olduğuna dikkat çeken Kaya şunları söyledi: “Yılda yaklaşık olarak 20 000 ton sofralık kayısı üretimi yapıldığı kayıtlarda mevcuttur. Ancak bazı yıllar don zararı nedeniyle hiç ürün alınamamaktadır. 

         Geçtiğimiz 2014 yaz sezonu için hiç ürün alınamamıştı, 30 Mart 2014 günü başlayan yaklaşık üç gün süren don nedeniyle kayısı ve ceviz meyvelerinin tamamının yanında diğer bazı ürünler de zarar görmüştü. Bu çiçeklenme sezonu ise yine soğuk hava hareketlenmesine denk gelmiştir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından 24 Mart gecesi ve 25 Mart gecesi hafif don uyarısı ilan edilmiştir. Bu nedenle Iğdırlı kayısı üreticilerimizin bu gecelerde nöbet tutarak ürününü koruması şiddetle önerilmektedir. Üreticilerimiz bu iki gece ve sonraki muhtemel ayaz gecelerinde bahçelerinde özellikle saat 02.00 ve sonrasında ateş yakarak tedbir alabilirler. Bunun için araç lastiği veya talaşa emdirilmiş atık yağ kullanılabilir. Değerli kayısı üreticilerimiz birkaç gece uykudan fedakârlık yaparak ürünlerini korumaya alabilirlerse ilimiz ve ülkemizin ekonomisine önemli katkı sağlamış olacaklardır. Unutmayalım ki 20 000 ton şalak kayısısının yıllık değeri 40 milyon TL civarındadır.” dedi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası