Belediye Kadın Kurulu Oluşturdu

Tarih : 2015-03-27 / Kategori : Genel Haber

Belediye Kadın Kurulu Oluşturdu

          Iğdır Belediyesi kadınların belediye ve toplum içerisindeki dayanışma ve çalışmalarını daha görünür kılmak için Kadın Kurulu oluşturdu. Belediye Meclis Salon’unda gerçekleşen toplantıya Belediye Eş başkanı Şaziye Önder, belediye kadın meclis üyeleri ve belediye kadın çalışanları katıldı.

 

        ‘Toplum içerisinde kadınlar açısından sürekli nitelik aranıyor’

          Toplantıda konuşan belediye eş başkanı Şaziye Önder, toplum içerisinde kadınlar için sürekli nitelik aranırken bu durumun erkekler için geçerli olmadığına dikkat çekerek ”Belki çalışma yaşamı içerisindeyiz. Belki siyasetin içerisindeyiz. Belki buralarda en önde yer alabiliyoruz. Ama her zaman erkeklerin gölgesinde siyaset yürüttük. Toplum içerinde kadınlar açısından sürekli nitelik aranırken erkekler için bu aranmadı. Herhangi bir kadın bir yere aday olduğunda çok ciddi eleştirilere maruz kalır. Acaba yapabilir mi, yapamaz mı? Ama sıradan bir erkek aday olduğunda kimse bu soruları sormaz ve bir siyaset yürütmez. Kadınlar toplum içerisinde hep geriye itilmiştir. Hep üzerinde siyaset yapılan şeref ve namus kavramları ile tartışılan bir varlıklar haline dönüştü” dedi.

         Kadın kuruluyla toplum içerisindeki çalışmaları daha görünür kılacağız’

         Önder, oluşacak kadın kuruluyla belediye ve toplum içerisindeki çalışmaları daha görünür kılmayı hedeflediklerini belirterek ”Kadınlarımızın belediye çalışmaları iyi ama kadınlarımızın bu çalışmaları çok fazla görünmüyor. Kadınlarımızın belediyedeki sorunları, sıkıntıları çok fazla görülmüyor. Biz biraz bunu görünür hale getirmek için birlikte hareket etmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bunun içinde bir kurul oluşturmamız gerektiğini düşünüyoruz. Meclis üyelerimiz ve çalışan arkadaşlarımızdan oluşan bir kurul düşünüyoruz. Bu kurul çalışmalarını daha çok kadınlarla ilgili yürüteceğiz. Tabiki topluma duyarlıyız biz. Toplum içerisinde meydana gelecek olaylara reflekste bulunan insanlarız. Çünkü hem duygusallık anlamında hem de annelik anlamında kadınların topluma karşı olan duyarlılığı aslında kat be kat öndedir. Ama bu hep bastırıldığı için çok fazla görünmedi. İşte bunu aşmak, kadın dayanışmasını güçlendirmek, kadınların bir birini anlamasını ve kadının çalışmalarının toplum içerisinde görünür kılmasını sağlamak adına birlikte hareket etmemiz gerekiyor.” Dedi.

          ‘Bu fikir kadınların verdiği mücadelenin ürünüdür’

            Önder, oluşacak olan kurulun dünyadaki tüm kadınların bugüne kadar vermiş olduğu mücadelenin sonucu olduğuna dikkat çekerek ”Bizim şuanda yapmış olduğumuz çalışma bir siyasi fikrin ya da başka bir şeyin ürünü değildir. Yıllardır bütün kadınların yapmış olduğu mücadelenin sonucunda elde etmiş olduğumuz bir sonucun ürünüdür. Amerika’daki kadın da Fransa’daki kadında Türkiye’deki kadında mücadele etmiştir. Yani hep bir mücadelenin sonucunda kadınlar bugün bu güce ulaşmıştır” dedi.

         ‘Kadına şiddet sadece fiziksel şiddet değildir’

         Önder, kadına yönelik yapılan şiddetin akla sadece fiziksel şiddeti getirmemesi gerektiğini belirterek ”Kadına yönelik şiddeti hem ailemiz tarafından hem devlet tarafından her gün birebir yaşadığını görüyoruz. Yani şiddet yalnızca dövmek değildir. Şiddet fiziksel ve manevi yani duygusal olarak da yapılıyor. Duygusal şiddet belki en büyük travmadır. Fiziksel olarak yapılan şiddet sonucu insanın üzerinde oluşan morluklar bir süre sonra geçebilir; ama insanın beyninde veya yüreğinde oluşan duygusal şiddet o manevi şiddet hiçbir zaman geçmez. O belki bütün hayatını yönlendirir. Bu baskı yetiştirmiş olduğu çocuklara da sirayet eder” dedi.

          ‘Kadınların yaşadığı fiziksel ve duygusal şiddet her yerde aynıdır’

           Önder “Bugün burada hem bu kurulu oluşturmak ve Iğdır’da Kadınlarımızın ne gibi sorunları var, biz bu kadınlar için ne yapabiliriz. Biz buraya gelen kadınlara yardımcı olabiliyor muyuz? Dillerinden anlayabiliyor muyuz? Onların sorunlarını çözebiliyor muyuz? Biz belediye olarak bir anket düzenledik. 

Tüm mahallerde çalışmalar yürütüyoruz. Ama inanın Kürt mahallesinde de, Azeri mahallesinde de, Terekeme mahallesinde de hiçbir fark yoktur. Belki bazıları kendilerini daha rahat ifade edebiliyor. 

Ama toplum içerisinde kadınların yaşamış olduğu fiziksel ya da duygusal şiddet aynıdır. Hepsi aynı çekingenlikle ve korkuyla sorulara yaklaşıyor” dedi.

Gerçekleşen toplantının ardından aralarında Eş başkan Şaziye Önder, Aynur Timur, Sakine Çark, Evrim Turpçu, Seyran Ayhan, Şeyda Adet, Necmiye Duman, Selvi Yaşar ve Sevinç Parlak olmak üzere toplam 9 kişiden oluşan kurul yönetimi oluşturuldu.

Facebook Beğenenler

  1. HAKAN KUBAN 2015-03-27 07:51:28

    IĞDIR BELEDİYESİ ÇAĞDAŞ BİR İŞ YAPARAK, IĞDIR'A SAYGINLIK KAZANDIRMIŞTIR. KADINLARA ŞİDDETİ BAŞLATAN EMEVİ KÜLTÜRÜNÜ ÇÖPE ATMIŞTIR. TEBRİKLER BARIŞÇIL VE AYDINLIK İŞLERİNİZ İÇİN... KUTLARIM IĞDIR BELEDİYESİ'Nİ..<br />HAKAN KUBAN

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.