Öğrencilere Biyoçeşitlilik Ve Biyokorsanlık Semineri

Tarih : 2015-04-02 / Kategori : Genel Haber

Öğrencilere Biyoçeşitlilik Ve Biyokorsanlık Semineri

            Orman ve Su İşleri Bakanlığı Iğdır İl Şube Müdürlüğümüzce, Iğdır Anadolu Lisesi konferans salonunda, “İlimizde ve Ülkemizde Biyoçeşitlilik” ve Biyolojik Kaynak Korsanlığı Biyokaçakçılık konularında bilgilendirme semineri düzenlendi. 

 

         Seminerde konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı  Iğdır İl Şube Müdürü Mete TÜRKOĞLU, Şunları kaydetti; Biyokaçakçılık Ülkemiz sahip olduğu kaynak değerleri Doğadan yabani canlıların ve onlara ait parçaların yetkili makamların izni olmadan toplanması ve yurt dışına çıkartılması biyokaçakçılık veya diğer adıyla biyokorsanlıktır. yabancı araştırmacılar için bir çekim merkezi, geniş bir malzeme deposu olma özelliğindedir. Biyokaçakçılık nedeniyle, tür sayısı ve bu türlere ait bireylere ilişkin kaybımız her geçen gün artmaktadır. Örneğin kelebeklerin, arıların doğadan toplanması çiçeklerin polenlerinin taşınamamasına böylece bitkilerin tohum verememesine ve çoğalamamasına sebep olmaktadır. Bitkilerin çoğalamaması bitkilerle beslenen veya barınması ve üremesi bitkilere bağımlı olan diğer türlerin yaşamını tehlikeye atmakla birlikte, tarımsal verimi düşürmekte çiftçinin geçimini olumsuz etkilemektedir. 

           Kırım-Kongo kanamalı ateşinde kanamanın durdurulmasını sağlayarak hayat kurtaran Ankaferd BloodStopper adlı ürün tamamı ülkemizde bulunan beş bitkiden elde edilmektedir:Türkiye, Biyolojik çeşitlilik bakımından Avrupa ve Ortadoğu’nun en zengin ülkelerinden birisidir Türkiye biyolojik çeşitlilik açısından küçük bir kıta özelliği göstermekte,Türkiye Avrupa- Sibirya, Akdeniz ve İran-Turan olmak üzere üç farklı Biyocoğrafik Bölgeye (BCB) sahip, Ülkenin 7 coğrafi bölgesinin her biri ayrı iklim, flora ve fauna çeşitliliğine sahiptir Topoğrafik, jeolojik, jeomorfolojik ve toprak çeşitlilikleri ile deniz, göl, akarsu, tatlı, tuzlu ve sodalı göller gibi değişik sulak alan tiplerinin varlığı ülkemizin biyolojik çeşitliliğini zenginleştirmiştir  11.000’e yakın çiçekli bitki türünden endemik tür oranı %36 civarındadır. Bu oranla bulunduğu bölge içinde endemizm oranı en yüksek ülkedir. 

            Anadolu lalenin anavatanıdır. Hollanda lale ve diğer soğanlı bitkileri ülkemizden götürerek üretimini yapmaktadır. Bütün dünyaya Hollanda tarafından pazarlanmakta olan Türk çiçekleri Hollanda ekonomisine önemli bir katkı sağlamaktadır Anadolu buğdayın ana vatanıdır. İnsan beslenmesinde temel gıdaların başında gelen buğdayın yabani akrabaları, hastalıklara, kuraklığa ve tuzluluğa direnç genleri taşıdığından yabancı araştırmacıların ilgi odağıdır. Bir tek gen milyon dolarlarla ifade edilmektedir. 

          ABD ülkemizdeki yabani buğdaylardan hastalıklara dayanıklılık genlerini alıp kendi bitkilerine aktararak geliştirdikleri çeşitlerden yıllık 50 milyon dolar gelir elde etmektedir. Ülkemizden bu zenginliklerin kaçırılmaması için Doğada görülen bu tür toplayıcıların Emniyet, Jandarma gibi kolluk kuvvetlerine ihbar edilmesi önemlidir.”

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.