KARS - IĞDIR - ARALIK- DİLUCU -NAHCİVAN DEMİR YOLU HATTI PROJESİ ÇED ÇALIŞMASI HALKA TANITILDI

Tarih : 2010-10-07 / Kategori : Genel Haber

 Kars -Iğdır - Aralık - Dilucu - Nahcivan demiryolu hattı güzergâhını belirleme ÇED çalışmaları Iğdır valilik toplantı salonunda yapıldı.

Valilik toplantı salonunda yapılan toplantıya Iğdır Vali Yardımcısı Türker Çağatay Halim, Çevre ve Orman İl Müdürü Taner Tazegün, Iğdır Belediye başkan Vekili Hüseyin Malk, Kurum Müdürleri, Sivil Toplum örgütleri ve vatandaşlar katıldı.  Ulaştırma Bakanlığı, Demir Yolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak olan 2014 yılında tamamlanması planlanan demiryolu güzergâhını belirleme çalışması ve proje ile ilgili olarak ÇED(Çevresel Etki Değerlendirme) yetkililerince bilgi verildi.  Biyolog Mehmet Gül, Tren yolunun çalışma aşamasındaki çevreye olabilecek olumsuz etkilerin azalması için bu toplantıyı düzenledik." dedi.
  Gül, Iğdır'ın yapısına göre Demir yolunun değişik kesimlerinde Taşıt, Yaya ve tarımsal amaçlı geçişlerin yanı sıra hattın kesiştiği su kaynakları karayolu enerji iletim hatları göz önünde bulundurularak alt geçit ve üst geçitler yapılacaktır. Yaklaşık 222,800 kilometrelik demiryolunun 136,30 km lik kısmı Iğdır hattından geçecek. Iğdır merkez ve Tuzluca, Karakoyunlu, Aralık ilçeleri ile 4 istasyon bulunacak." diye konuştu. Iğdır Vali Yardımcısı Türker Çağatay Halim, “Bu konuyla ilgili çalışma projeleri devam ediyor. Bu çalışma yapılırken mümkün olduğu kadar vatandaşa ve doğaya zarar vermeyecek şekilde düzenleniyor. Bu konuda görüş belirtmek isteyen vatandaşlarımız varsa açığız" dedi. Iğdır Belediye başkan Vekili Hüseyin Malk, “Bu projeyle Iğdır'ın kaderi değişecektir. Bu geç kalınmış bir projedir inşallah daha çabuk biter. Belediye olarak üzerimize düşen görev varsa yapmaya hazırız." dedi.  Demiryolu projesi yaklaşık 600 milyon dolar tutarında olması bekleniyor. Demir yolu, Nahcivan'ı İran'a, Türkmenistan ve Pakistan'ı Türkiye'ye bağlayacak. Türkiye'yi de Avrupa'ya Londra'ya taşıyacak. Ulaştırma Bakanlığı, TCDD, Limanlar ve Hava Meydanları İnşatı Genel Müdürlüğü'nce demiryolu güzergahını belirleme çalışması 50 teknik eleman tarafından sürdürülüyor. Haydarpaşa- Kars arasında bulunan demiryolu hattı, Ermenistan sınırındaki Ani Harabeleri yakınında geçerek Tuzluca'ya varacak. Iğdır Kent Ormanı'nın ortasından geçecek demiryolu Ahıska Konutları kesiminden Ermenistan sınırındaki kapalı bulunan Alican Sınır Kapısı yakınından Karakoyunlu ile Aralık İlçesi'ni dolaşarak Nahcivan'a ulaşacak. Demiryolunun yapımına önümüzdeki yıl başlanacak ve Kars- Iğdır hattında 7 istasyon bulunacak.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.