Iğdır Üniversitesinde 2014-2015 Akademik Yılı Açılışı Yapıldı

Tarih : 2014-10-17 / Kategori : Eğitim

Iğdır Üniversitesinde 2014-2015 Akademik Yılı Açılışı Yapıldı

            Iğdır Üniversitesi'nde 2014-2015 Akademik Yılı açılışı dolayısıyla tören düzenlendi. 

 

          Program; Iğdır Belediye Meydanındaki Atatürk Anıtına çelek sunmayla başladı, çelenk sunma progra- mından sonra Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsündeki konferans salonunda devam etti.  

Konferans salonunda devam eden program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından üniversiteyi ve akademik çalışmaları anlatan slayt gösterimi yapıldı.  Slayt gösteriminden sonra tören Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz’ın açılış konuşmasıyla başladı. Görevde olduğu süre boyunca üniversitede yapılan yenilikleri anlatan Rektör Yılmaz, şunları söyledi: “Konuşmamda sizleri altı yıl öncesine götürerek başlamak istiyorum. Altı yıl önce, bu sene faaliyete giren ana kampüsümüz, üzeri taşlarla dolu bir meraydı. Iğdır; gündem olacak kötü bir olay olmazsa pek kimsenin aklına gelmezdi ve Iğdır, orta büyüklükte bir ilçeye yetecek olan hastaneye sahip, hava ulaşımının olmadığı, insanların ulaşım için Kars’ı kullandığı, anayolları bile yapılmamış, önemli ve ağır hastaların Erzurum gibi gelişmiş illere sevk edildiği, inşaat sektörünün hemen hemen durma noktasında olduğu, evlerin çocuğunun boş olduğu olanların da ancak 250-300 tl’ye kiraya verildiği bir il idi. ağırlık katsayısı artmaya, gelişmeye ve büyümeye başladı. Son altı yılda Iğdır’da ne değiştiğini bir hatırlayalım; Iğdır-Doğubeyazıt karayolu üzerinde bölgenin en büyük kampüs inşaatı büyük oranda tamamlandı ve faaliyete sokuldu, şehir merkezinde bulunan bu kampüs faaliyete sokuldu ve burada bulunan konuk evimiz beş yıldızlı otel konforunda sadece Üniversiteye değil Iğdır’a hizmet etmeye başladı. Üniversitemizdeki öğrenci sayısı 5000’e toplam personel sayısı 635’e ulaştı. Iğdır tarihinde ilk defa yabancı uyruklu öğrenci ile buluştu. 

            Iğdır’da hemen hemen her hafta sosyal, kültürel ve bilimsel içerikli bir faaliyet yapılan bir il haline geldi. Bundan iki yıl önce Iğdır ve Üniversitemiz ilk defa bir Cumhurbaşkanı ağırladı. Yine bu dönemde başta başbakanımız olmak üzere, milletvekillerimiz ve devlet büyüklerimiz Iğdır’a geldi. Üniversitemizin etkinlikleri ile Iğdır, ulusal ve uluslararası dünyada sık sık gündeme gelmekte, her ay en az üç veya dört saygın isim, bu şehirde konferanslar vermektedir. Bu sene Ziraat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, İlahiyat Fakültesine, Fen-Edebiyat Fakültesi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerine lisans öğrencisi aldık ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesini Suveren Ana kampüsümüzde faaliyete soktuk. Önümüzdeki yıl ise Güzel Sanatlar Fakültesi, Turizm Fakültesi ile Sağlık Bilimleri fakültelerine öğrenci alacağız ve aktif fakülte sayımızı 8’e çıkaracağız. Üniversitemizde 4 Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Bunlardan Iğdır Meslek Yüksekokulu, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuz aktif durumdadır. 

                Tuzluca Meslek Yüksekokulumuz ise yeni kurulmuş olup bu Meslek Yüksekokuluna seneye öğrenci alıp aktif hale getireceğiz. Bu yıl Sağlık Hizmetleri MYO’muzun Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri, İlk ve Acil Yardım, Çevre Sağlığı, Yaşlı Bakım Hizmetleri, Çocuk Gelişimi ve Evde Hasta Bakımı Programlarına öğrenci almış bulunmaktayız, Sağlık Hizmetleri MYO’muzun bütün programları % 100 

doluluk oranına sahip olan, üniversitemizin en çok tercih alan programlarıdır. Ayrıca Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulumuz da kurulmuş olup, bu Yüksekokulumuza bu yıl akademik personel alacağız, önümüzdeki yıl ise bu Yüksek Okulumuza öğrenci alarak aktif hale getireceğiz. Üniversitemizde ön lisans, lisans eğitiminin başlatılmasının yanı sıra, Fen Bilimleri Enstitümüz ile Sosyal Bilimler Enstitülerimiz yapılandırılmış ve şu anda Fen Bilimleri Enstitüsünde 167 ve Sosyal Bilimler Enstitüsünde ise 69 Yüksek Lisans öğrencisi öğrenim görmektedir. Bu temel görevlerin yanı sıra, kendimize belirli disiplinlerde söz sahibi olma, ülkemizde ve 2008 yılında üniversitenin kurulması ile birlikte Iğdır’ın önü açıldı, Iğdır’ın Eğitim-öğretim ve araştırma üniversitelerin olmazsa olmazlarındandır. Bizler  bölgemizde öne çıkma hedefi belirledik. Bu durumun bir gereği olarak önemli araştırma merkezleri kurduk ve kurmaya evam edeceğiz Üniversitemizde Caferilik Araştırma Merkezi, Ağrı Dağı Uygulama ve Araştırma Merkezi, Tarımsal Uygulama ve Araştırma merkez ile Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezleri aktif durumda olup faaliyetlerini sürdürmektedir. 

             Bilindiği üzere Iğdır ilimiz ülkemizin en doğusunda ve üç ülkeye sınır olan bir ilimizdir. Böylece bir lokasyonda olan Iğdır Üniversitemiz de komşu ülkelerdeki üniversitelerle güçlü bilimsel işbirlikleri yaparak, ülkemizin doğuya açılan bir penceresi olmayı hedeflemiştir. Bu bağlamda Iğdır Üniversitesi, bölgedeki diğer 6 üniversite ile birlikte Kafkasya Üniversiteler birliğini kurmuştur. Şu an bu birlikte Türkiye’nin bu bölgesindeki üniversiteler ile Azerbaycan, Gürcistan, İran, Kırgızistan, Kazakistan başta olmak üzere birçok ülkeden 58 üniversite yer almaktadır. Yine Atatürk Üniversitesi’nin öncülüğünü yaptığı ve 50’den fazla ülkenin önde gelen yaklaşık 150 üniversitenin bir araya geldiği konsorsiyum’a da Iğdır Üniversitesi dahil olmuştur. Geçtiğimiz yıl yurt dışından öğrenci almaya başladık, bu yıl da Fildişi dahil birçok ülkeden üniversitemizde yabancı uyruklu öğrenci geldi, önümüzdeki yıl yurt dışı kontejanımızı daha da artıracağız, özellikle Azerbaycan ve İran gibi komşu ülkelerden ağırlıklı olarak öğrenci almayı planlamaktayız.

            Iğdır Üniversitesinin iki adet kampüsü bulunmaktadır, bunlardan birincisi Iğdır  şehir merkezinde şu an bulunduğumuz mekan olup, burası Üniversitemiz kurulur kurulmaz inşa edildi ve yaklaşık üç yıldır burayı kullanmaktayız. Ana kampüsümüz ise Iğdır- Doğubeyazıt karayolu üzerinde ve Suveren köyü yanına ve Iğdır merkeze yaklaşık 12 km mesafede bulunmakta, buradaki inşaatlarımız büyük oranda tamamlandı ve buraya rektörlük ve bağlı birimlerini, Iğdır Teknik MYO’yu Ziraat Fakültemizi, Fen-Edebiyat Fakültemizi ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerimizi taşımış bulunmaktayız. Önümüzdeki yıl Mühendislik Fakültemizi de buraya taşıyacağız. Yine burada inşaatı tamamlanan 96 dairelik lojmanlarımıza da seneye taşınacağız. Bunlara ilaveten ana kampüsümüzde Iğdır’ın ve bölgenin en modern, her türlü ulusal ve uluslararası sportif faaliyetlerinin yapılabileceği kapalı spor salonumuz tamamlanmıştır. Ayrıca önümüzdeki yıl İlahiyat Fakültemiz ile üniversite sosyal tesis binalarımızın inşaatlarını başlatacağız ve bu binaları da inşallah iki yıl içerisinde bitirmeyi hedeflemekteyiz. 

           Ülkemizin dünyada saygınlığının hemen her alanda arttığı bir dönemde üniversitelerimizi evrensel bilim değerlerinin egemen olduğu üretken kurumlar yapmaya gayret edelim. Geçmişe takılıp kalmadan tarihe ibret gözüyle bakıp eski sözleri unutmadan her alanda yepyeni sözler söylemeye gayret edelim. Türkiye, dünya, yayın bakımından son yıllarda önemli ilerlemeler kaydetti. Ancak ne yazık ki artık yayın sayısı ve hatta kalitesinden çok üretilmiş olan bilginin sosyal hayattaki karşılığı, teknolojiye uygulanabilirliği daha önem kazanır hale gelmiştir. Bu nedenle, bireysel araştırma projeleri kadar kolektif ve multidisipliner araştırma projelerini geliştirmek de günümüz bilim anlayışının bir gereğidir. Dahası, artık kampüs içine kapanıp toplumdan yalıtılmış bilgi üretimleri devri sona ermiş, üretilen bilginin mutlaka teknoloji üretimine ve toplumsal hizmete dönüştürülmesi gerekmektedir. Iğdır Üniversitesi olarak, hocalarımızın ve öğrencilerimizin kendi kapasitelerini kullanarak yeni şeyeler üretmeleri için her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Siz akademik personel ve öğrencilerimizden beklentimiz ise kendi sınırlarınızı daha çok zorlamanız, taklitten kaçınmanız ve özgün olmanızdır. Bu duygu ve düşüncelerle, değerli öğretim üyelerimizin ve sevgili öğrencilerimizin 2014-2015 akademik yılının başarılarla dolu geçmesini, ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”dedi.

             Rektör Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz konuşmasından sonra Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı tarafından “Din ve Laiklik” konulu açılış dersi verildi. Prof. Dr. Kavakçı açılış dersinde şunları söyledi: “Din kelime anlamı itibariyle hesap, ahiret anlamına gelir. Fakat terminoloji olarak da dinler bakımından yüksek varlığa, cenabı hakka, tanrıya onun isteklerine inanma anlamındadır. Din Ayrıca ibadet etme, bağlanma manalarına gelen bir kelimedir. 

              İslam dini semavi dinlerin en sonuncusu ve Kur’an-ı Kerime dayanmaktadır. İslam dini kitabi bir dindir. İslam dini; kitabı Kur’an-ı Kerim, peygamber efendimizin hadisleri, sünneti olan bir dindir. Kur’an-ı Kerim yeryüzünde metin olarak en kuvvetli metini olan kitaptır. Daha kuvvetli bir metine sahip olan hiç kitap mevcut değildir. Din öyle bir sosyal müessese ki aile yapımıza, toplumumuza, dilimize, kültürümüze kelimeleriyle girmiş ve milletimizin yapısını oluşturmuştur. İslam dini başka kültürlere de tesir etmiştir. Hatta birçok ülkenin hukuklarına tesir etmiştir. Almanca da laiklik kelimesi yok, hukuk terimi olarak da yok, İngilizcede de laiklik yoktur. Amerika da ise devlet ve kilise ayrımı diye bir şey vardır. Amerika’da devlet hiçbir dini kuruluşa yardım etmez. Laiklik kelimesi sadece Fransa’da var. Biz laiklik kelimesini Fransa’dan almışız. Ülkemizde 1981 yılında çıkan Anayasa’da tarihimizde ve dilimizde kullanılan temel kelimeler var. Bunlar Cumhuriyet, halk, millet gibi Osmanlı, Selçuklu ve diğer bütün Türk devletlerinde kullanılmış kelimelerdir. Fakat laiklik yabancı bir kelimedir eskinden dilimizde de olamayan bir kelimedir. Laiklik kelimesini sosyal bir müessese olan İslam dini ile kanımıza, ruhumuza, dilimize, ahlakımıza ve hukukumuza girmiş olan bu kelime eğer gerçek anlamı bu ise İslamiyet’in kendisinde var.” Daha sonra Rektör Yılmaz konuşmacı Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı’ya plaket takdim ederek, verdiği önemli bilgilerden dolayı kendisine teşekkür etti. Açılış töreni Deniz  Yurdabak orkestrasının verdiği konserle devam etti. 

                Akademik personelin ve öğrencilerin sık sık Deniz Yurdabak’ın seslendirdiği türkülere eşlik ettiği ve büyük beğeni toplayan konserin ardından Uygulama Otel’inde verilen kokteylin ardından açılış töreni sona erdi.

                 Programa, Iğdır İl Emniyet Müdürü Yüksel Babal, Iğdır Belediye Başkanı Murat Yikit, Iğdır İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferhat Akkuş, Iğdır İl Müftüsü Cüneyt Kulaz, İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Sami Çermik, İl Genel Meclisi Başkanı Abdulkadir Özsular, Gençlik Hizmetleri ve Spor Iğdır İl Müdürü Kasım Aydoğdu, Iğdır Halk Sağlığı Müdürü Timur Yusufoğlu, Iğdır Telekom müdürlüğüne atanan İzzettin Doğan,  Iğdır Üniversitesi Öğretim Görevlileri ve  Öğrenciler   katıldı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.