(Röportaj) Yemen’e Giden İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şadi Eren Ve Öğrencilerin İzlenimleri

Tarih : 2014-10-18 / Kategori : Eğitim

(Röportaj) Yemen’e Giden İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şadi Eren Ve Öğrencilerin İzlenimleri

            Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi hazırlık sınıfında okuyan 200 öğrenci arasından ilk 50’ye giren başarılı öğrencilerin Yemen gezisi sona erdi. Öğrencilerle birlikte Arapça dil eğitimi için Yemen’in Sanaa şehrine giden İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şadi Eren ve iki öğrenci kendileri için son derece verimli geçen programı anlattılar. 

 

         -Yemen’deki dil eğitimi gezisine ne zaman karar verdiniz?

Prof. Dr. Şadi Eren: Geçen yılı eğitim öğretim yılının başında öğrencilere İlahiyat Fakültesi hazırlık sınıfında okuyan 200 öğrencimizden ilk 50’ye giren başarılı öğrencileri yurt dışına götüreceğimizi duyurduk. Bu konu öğrencilerimizin bir yarış havası içinde olmalarına vesile oldu. Mayıs ayında dereceye giren öğrenciler belli oldu ve bu şekilde yola çıkıldı. Bizim gideceğimiz günlerde Yemen de dahili bazı doğu ülkelerinde karışıklıklar vardı şu ana kadar devam eden problemler var. Bu nedenle vize işlemleri geciktiği için program 60 gün değil de 45 gün oldu. Türk Hava Yolları da biletlerde yüzde elli indirim yaptı. Programa katılan 5 öğretim üyemizin masrafını Üniversitemiz karşıladı, öğrencilerimizin masraflarını ise Iğdırlı esnaflardan topladığımız mebla ile karşılamış olduk ve böylece bu öğrencilere bir ödül oldu bize de tecrübe oldu.

        -Arapça dil eğitimi Yemen’de hangi üniversite de ve ne kadar süreyle verildi?

           Ş.E: Yemenin Başkenti Saana da bulunan Azal Üniversitesi’nde 45 gün süreyle Arapça dil eğitimi gördük. Öğrencilerimiz Iğdır Üniversitesi’nde bir yıl Arapça dil eğitimi aldılar ama Arapça konuşmak ayrı bir olay, bir yabancı dili konuşmak için o dilin konuşulduğu ülkeye gitmek gerekir. Bizde bu açından böyle bir şey düşündük ve başarılı 50 öğrencimizle Yemen’e gittik. Başlangıçta hemen herkes Arapça konuşmaktan çekiniyordu fakat programın ortasına geldiğimizde öğrencilerimiz cesaretlerini toplamışlardı ve rahatlıkla Araplarla konuşmaya başladılar. 45. günün sonunda çok güzel bir kapanış töreni düzenlendi ve bu kapanış törenine Yemen Büyük Elçimiz Fazlı Çorhan ve KTA Başkanı Faruk Bozgöz, Azal Üniversite Rektörü Halit Gaylani, Yemen YÖK Temsilcisi Mahmut Abdülhakselvile ve çok sayıda öğrenci katıldı. Tümü Arapça olan kapanış programında tamamen bizim öğrenciler görev aldı ve çok iyi bir sunup yaptılar.

        -Öğrenciler Yemen’de nerede konukladılar?

Ş.E: Azal Üniversitesi öğrencilerimizi kendi bünyelerindeki yurtlarda misafir ettiler. Üniversite çalışanları öğrencilerimizle yakından ilgilendiler. Öğrencilerimiz orada gördükleri misafirperverlikten son derece memnun oldular. 

           -Arapça dil eğitimi için Yemen nasıl bir ülke?

Ş.E: Türkiye’den ilk defa Arapça dil eğitimi için Iğdır Üniversitesi öğrencilerini Yemen’e götürdü. Yemen açısından da iyi bir başlangıç oldu. Yemen bu programa müsait bir  ülkeydi müsait oluşuna üç sebep var diyebilirim. Birincisi başkent Sanaa tarihi bir şehir, yaz ayında da havası müsait 2400 metre rakım ve yayla havası olduğu için çok güzel bir şehirdi. İkinci sebebi de Yemen’deki Arapça kitapta okuduğumuz Arapça’yla aynıdır. Böyle olunca sokaktaki adamla da anlaşabiliyorsun ve bu şekilde öğrencilerimiz Arapçalarını ilerletebilmek için çok mükemmel bir fırsat buldular kısacası Yemen’de her şey size Arapça öğretiyor diyebilirim. Üçüncü sebebi ise Yemenliler Türkiye’yi çok seviyorlar, fakir bir ülke olmalarına rağmen Müslümanların yoğun yaşadığı ve insanları çok samimi olan bir ülkedir. İslami ülkeler içinde biraz öne çıkmış sadece Türkiye’dir. Bundan dolayı Türkiye’ye bakış açıları gayet güzel ve bizi de çok güzel ağırladılar. Bir takım etkinliklerine de katıldık. Düğünlerine gittik. Kimsesiz çocukların kaldığı Yetimler evi vardı orayı ziyaret ettik. Zaten Yemen’in kendisi tarihi bir şehir bize yakın olan tarihi yerlerin çoğunu gezdik. Yemen’in en büyük Camisi Mescidi Salih Heral de yirmi bin kişi birden namaz kılabilir büyüklükte bu tarihi camii de gezdik. Mescidi Salih Camii’sinin imamı Türkiye’den geldiğimizi öğrendikten sonra bize dedi ki “Biz sizi çok seviyoruz, sizin tarihiniz bembeyaz bir tarih.” genelde sömürgeci ülkeler oraya gitmiş sömürmüşler ama Osmanlı oraya gittiğinde hizmet götürmüştür adeta o günleri bazı insanlar özlüyor. Birde yemenin başka özelliği yemen türküsü falan var ya oralarda epey askerimiz şehit olmuştur oda ayrı bir bağ hem bizim hem de onlar için.

          -Bu gezileri geleneksel hale getirmek istiyor musunuz?

Ş.E: Bu eğitim gezisinin çok faydasını gördük. Bu yılki eğitim öğretim yılında öğrencilerimizden 30-40 tanesini 6 aylık süreyle göndermeyi düşünüyoruz. Döndüklerinde çok faydalı olacaktır ve arkadaşları da bundan faydalanacaktır. Bu da yeni projemiz inşallah hayata geçiririz.

             -Arapça dil eğitimi size göre verimli oldu mu?

Ş.E: Yemen’deki Arapça dil eğitimi programımız son derece verimli geçti. Hem bizim için hem de öğrencilerimiz için eğitim umduğumuzdan daha başarılı oldu diyebilirim. 

            YEMEN’E GİDEN ÖĞRENCİLER DE DİL EĞİTİMİNİ ÇOK FAYDALI BULUYOR

             -Yemen’deki eğitim programı sizin için verimli oldu mu?

              İlahiyat Fakültesi Öğrencisi Hedyetullah Kabayer: Üniversitemizin bizim için düzenlediği Arapça dil eğitimi programı bize çok şeyi kattı. Yemen’deki ilk günlerimizde Arapça konuşma konusunda hepimiz çekiniyorduk. Fakat yavaş yavaş oradaki insanlarla tanışınca cesaretimizi toplayıp Arapça konuşmaya başladık. Bu programın bizim için çok verimli  geçtiğine inanıyorum.

              -Yemen’deki Arapça dil eğitimi programı düşündüğünüz gibi mi geçti?

 İlahiyat Fakültesi Öğrencisi Büşra Kaya: Arapça eğitim programımızın çok verimli geçtiğini düşünüyorum. Hocalarımız bizimle çok yakından ilgilendi. Bu eğitim programının bize çok şey kattığına inanıyorum. Bu eğitim programından sonra rahatlıkla her ortamda Arapça konuşabiliriz. 

              -Arapça dil eğitimi programı geleneksel hale getirilmeli mi? 

B. K: Benim düşünceme göre her üniversitenin mutlaka öğrencileri için düzenlemesi gerekir. Arapça konuşma açısından büyük bir mesafe kat ettiğimize inanıyorum. Bu eğitim programının düzenlenmesinde emeği geçen başta Iğdır Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz’a ve İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Şadi Eren’e ve programın organize edilmesinde emeği geçen herkese öğrenci arkadaşlarım adına çok teşekkür ederim.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.