Iğdır Üniversitesinden Bir Kültür Hizmeti Daha

Tarih : 2014-11-20 / Kategori : Eğitim

Iğdır Üniversitesinden Bir Kültür Hizmeti Daha

          Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şadi Eren tarafından Bediüzzaman Said Nursi’nin Arapça olarak 1920’li yıllarda tercüme ettiği Arabi Mesnevi, yeni bir tercüme ile Türkçeye kazandırıldı.  

          Arabi Mesnevisi kitabının tanıtımı Iğdır Üniversitesi Uygulama Otel’inde basın mensupları için düzenlenen kahvaltı programından sonra yapıldı.

          Iğdır Üniversitesi’nin önemli kültür hizmetlerinden biri olan Arabi Mesnevisi kitabının tanıtımına Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şadi Eren, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Faik Yılmaz, Yazar Doç. Dr. Süleyman Doğan, Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Hakan Güngörmez, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Öğr. Gör. Hakan Irak ile Iğdır’da görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı.

         Böyle önemli bir çalışmaya imza attığı için İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şadi Eren’i tebrik eden Rektör Yılmaz “Bediüzzaman, bir rüyasında Ağrı Dağının infilak ettiğini, dağlar gibi büyük parçaları dünyanın dört bir yanına dağıttığını söyler. Bunun yorumunda da, Kur’an nurlarının cihanın her tarafına yayılacağına dikkat çeker. Üniversitemiz, Türkiye’nin en doğusunda ve Ağrı Dağının hemen eteklerindedir. Bu çalışmanın, ülkemiz insanının aydınlanmasında önemli bir eser olacağını düşünüyorum. Çalışmayı yapan İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Şadi Eren’i kutluyor, daha nice hayırlı çalışmalara imza atmasını ümit ediyorum.” dedi.

         Arabî Mesnevi’yi ilk defa Arapça aslından Türkçeye Bediüzzamanın kardeşi Ab¬-dülmecid Nursi’nin çevirdiğini hatırlatan Eren, ancak bu tercümenin, asıl metnin üçte ikisinin tercümesi olduğunu ve yer yer atlamalarla karşılaşıldığını ve atlanan kısımlarında çok değerli hakikatler ifade ettiğini belirtti.

          Arabî Mesnevisinin tamamını tercüme eden Eren, ayrıca dipnotlarda zaman zaman açıklamalar yaparak anlamayı da kolaylaştırdığını vurguladı. Üniversitelerin en önemli misyonlarından birinin bilgiye ulaşmak ve bunu başkalarıyla paylaşmak olduğunu ifade eden Eren, önümüzdeki perşembe günü akşam saat 19.00’da Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsü Konferans Salonunda bir konferansla Mesneviyle alakalı bilgiler vereceğini belirtti. Ayrıca önümüzdeki mayıs ayında da mesnevi hakkında bir sempozyum düzenleyeceklerini söyledi.

         Eren, kitabın basılmasında kendisine her türlü desteği sağlayan Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz’a teşekkür etti.  

         Yapılan konuşmaların ardından Rektör Yılmaz ile İlahiyat Fakültesi Dekanı Eren, yerel ve ulusal basın temsilcileri ile bazı öğrencilere birer kitap imzalayarak hediye etti.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.