Üniversitemizde ‘Türkiye Çiçekçiliği Ve Iğdır Örneği’ Konulu Konferans Düzenlendi

Tarih : 2015-04-14 / Kategori : Eğitim

Üniversitemizde ‘Türkiye Çiçekçiliği Ve Iğdır Örneği’ Konulu Konferans Düzenlendi

            Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsü Konferans Salonu’nda “Türkiye Çiçekçiliği ve Iğdır Örneği” konulu konferans düzenlendi. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Baktır’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa Iğdır Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emin Erdem, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Bal’ın yanı sıra öğretim üyeleri ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdiler. 

 

         Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Prof. Dr. Baktır, Türkiye’de 11 bine yakın süs bitkisi çeşidinin olduğunu söyledi. Süs bitkileri tarihi ile insanlık tarihİnin paralel olduğunu ifade eden Prof. Dr. Baktır, şunları söyledi: “Görsel etkinliğe sahip olan her bitki süs bitkisidir. Ağaç, çalı, yer örtücü, kesme çiçek, kuru çiçek, saksı bitkisi v.s. Gül, karanfil, lale gibi önemli süs bitkilerinin dışında da çok sayıda bitki, birçok ülkede süs bitkileri olarak değerlendirilmektedir. Dünyada ilk sulama sisteminin uygulandığı bahçeler Babilin Asma Bahçeleridir. Islah çalışmaları 1600 ve 1700’lü yıllarda Fransa’da başlamış ve daha sonra diğer Batı Avrupa ülkelerinde ve ABD’de devam etmiştir.” dedi. 

           Süs bitkilerinin dini ve ruhani açıdan önemine de değinen Prof. Dr. Baktır: “Yunan Mitolojisine göre ilk zambağın Zeus’un eşi Hera Herkül’ü emzirirken göğsünden yeryüzüne düşen damlalardan yaratıldığına inanılırdı. Hz. Ali’nin ölmeden önce gül demeti kokladığı rivayet edilmektedir. Birçok İslam ülkesinde gülün Hz. Muhammed’in terinden doğduğuna inanılmaktadır. Cami bahçelerinde ve mezarlıklarda mersin, gül, servi ve nergis süs bitkileri kullanılmış ve hala kullanılmaktadır.” dedi. 

           Iğdır’daki süs bitkisi çeşitliliği ile ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Baktır, burada süs bitkileri yetiştiriciliğinin gelişmesi için şu önerilerde bulundu: “Dünyada ve Türkiye’de kültürü yapılan süs bitkilerinin Iğdır koşullarında üretilmesi sağlanmalı. Bu bağlamda: Süs, ağaç ve çalılarının üretiminde Sakarya ve Yalova illerimizdeki üreticilerle işbirliği yapılmalı. Irak, İran ve Orta Asya pazarları dikkate alınmalı. Kesme çiçek yetiştiriciliğinde Antalya, İzmir ve Yalova’daki üreticilerle işbirliği yapılmalı. Kesme çiçek yetiştiriciliğinde Rusya pazarı Iğdır için çok önemli bir potansiyeldir. Bölgenin en büyük avantajlarından biri, virüsten arı çiçek soğanı yetiştirilmesine uygun olmasıdır. Konferansın bitiminde konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Baktır’a Iğdır Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emin Erdem, plaket takdim ederek verdiği önemli bilgilerden dolayı kendisine teşekkür etti.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası