Ahilik Kültürü Haftası Kutlandı

Tarih : 2014-09-23 / Kategori : Gündem

Ahilik Kültürü Haftası Kutlandı

                Iğdır Ticaret İl müdürlüğü ve Esnaf sanatkârlar odaları birliği tarafından ortaklaşa olarak düzenlenen ahilik haftası törenle kutlandı.

 

              Hafta nedeniyle. Atatürk anıtına çelenk konulup saygı duruşunda bulunuldu. Iğdır Valiliğini ziyaretin ardından  Kültür sarayında düzenlenen programda Ahilik haftası anlatıldı. Valilik ziyaretinde, konuşan Vali Davut Haner, “Ahilik geleneği yaşatılmalı, bu gelenek Türklere özgü bir gelenektir. Bizi biz yapan değerlerimize sahip çıkan bu sosyo-ekonomik sisteme sahip çıkarak yaşatmalıyız.” dedi.

                 Kültür Merkezinde yapılan kutlama programının açılış konuşmasını Iğdır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları birliği başkanı Selahattin Artantaş yaparak şunları söyledi. "Ahilik(kardeşlik) anlayışı Ahilik arapça kelime olup kardeşlik anlamına gelmektedir. Toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak ve dayanışma kurulmasını sağlamaktır. Toplumda birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsur; müşterek değerlere sahip çıkmaktır. Din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit muamele yapmakla mümkün olur. Çalışmak, üretmek, alın teri ile kazanmak ahilikte bir ahlak kuralıdır.” dedi.

               Iğdır Üniversitesi Öğretim Üyesi Arslantürk Akyıldız da “Ahiliğin Sosyo Ekonomik Yönleri” konulu sunumunu yaptı. 

                Akyıldız, “Kültürümüzün önemli yapı taşlarından biri, Ahilik’tir.  Ahilik, her şeyden önce bir esnaf teşkilatı  olduğu için, özellikle esnafın eğitimiyle ilgilenilmiş, “iyi insan, iyi esnaf” felsefesiyle çalışmışlardır.                              Ahiliğin en fazla önem verdiği konuların başında ahlak gelirdi. Hem genel ahlak kuralları hem de iş ve meslek ahlakı, Ahiler için adeta bir ibadet ciddiyetiyle uygulanan kurallardı.” diye konuştu.

             Daha sonra Ticaret il müdürü Kenan Güneş’de Ahiliğin temel ilkeleri konulu sunumunu yaptı. 

            Tören, Protokol tarafından, Ahilik Haftasında İlkokullar arasında Kompozisyon dalında birinci olan ve Esnaf ve Sanatkarlar arasında ilin Ahisi seçilen Fazıl Demirci’ye ödülünün verilmesi ve Halkoyunları gösterisi ile devam eden tören çeşitli ikramlarla son buldu.

            Törene Iğdır Vali Yardımcısı Mevlüt Özmen, Iğdır Emniyet Müdürü Yüksel Babal, Kurum Müdürleri, esnaflar ve protokol üyeleri ve Öğrenciler katıldı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası