Türkiye'nin İlk 'Güvenli Yeşil Bina Belgesi' Iğdır'ın Oldu

Tarih : 2014-10-30 / Kategori : Gündem

Türkiye'nin İlk 'Güvenli Yeşil Bina Belgesi' Iğdır'ın Oldu

          Türk Standartları Enstitüsü, Türkiye'nin ilk güvenli Yeşil Bina Belgesini, Iğdır Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne verdi.

 

         Türkiye'de ilk defa 'Güvenli Yeşil Bina Belgesi' almaya hak kazanan Iğdır Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne sertifikası, TSE Genel Kurul Salonu'nda düzenlenen törenle verildi.  Törene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, Iğdır Valisi Davut Haner, TSE Başkanı Hulusi Şentürk ve Iğdır Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk katıldı. Törende konuşan Müsteşar Aslan, "Sadece binanın yapılmış olması değil, sadece Iğdır'da hayata geçmiş olması önemli değil. İlk olması önemli. Bu belgenin TSE aracılığıyla ilk olarak Iğdır'a verilmiş olması ayrı bir önemli" diye konuştu.

          TSE'nin son dönemde yaptığı çalışmalarla dünyanın her yerine açıldığını kaydeden Aslan, insanın dünya üzerine geldiğinde üstlendiği göreve değinerek, "O görevde insanın yeryüzünü imar etmesidir. Güvenli olarak yaşamasıdır. Biz aslında burada bu konuşmaları yaparken gerçekten insanın üzerine yüklenmiş olan görevi yaptığımızı düşünüyorum. Bakanımızın 3Y diyerek tanımlamış olduğu sanayide bir kuralımız var. Geçmişte başladı, şimdi devam ediyor. O da 'yerli, yenilikçi, yeşil üretim" ifadelerini kullandı.

         İLK SERTİFİKA IĞDIR ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ'NE

           Son yıllarda dünyada "güvenli yeşil bina" adı altında ciddi bedellere belgelendirme yapıldığını ifade eden TSE Başkanı Şentürk ise, 1,5 yıl önce söz konusu belgenin TSE tarafından sağlanmasının kararlaştırıldığını, 55 uzmanın katılımıyla güvenli yeşil bina kriterlerinin ve belgelendirme sürecinin oluşturulduğunu anlattı. İlk sertifikayı da Iğdır Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün almaya hak kazandığını ifade eden Şentürk, "Güvenli yeşil bina demek, çevreye öncelikle zarar vermeyen, kullanıcının sağlığını tehdit etmeyen, ayrıca gerek mimari, gerek statik yönünden bulunması gereken tüm şartların bulunduğu bina demektir" dedi.

         "ÜLKEMİZİN EN DOĞUSUNDAKİ İLİNDE DE İSTENİLDİĞİ ZAMAN EN GÜZEL, EN YAŞANILABİLİR BİNALAR İNŞA ETMEK MÜMKÜNMÜŞ"

           Iğdır Valisi Davut Haner ise, Iğdır'ın yeşil bina belgesi almasının Türkiye'nin her şehrine örnek olması gerektiğini söyleyerek, "Taşrada bir anlayış vardır. Her güzel şey, her sağlam iş büyük şehirlerde yapılır veya belli merkezlerde yapılır diye bir anlayış vardır. Ama gördüğünüz gibi ülkemizin en doğusundaki ilinde de istenildiği zaman biraz özveri ile en güzel, en yaşanılabilir binalar inşa etmek mümkünmüş" diye konuştu.

            Konuşmaların ardından TSE Başkanı Şentürk, Iğdır Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne belgeyi takdim etti.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası