Iğdır’ın Kurtuluş Resepsiyonu Yapıldı

Tarih : 2014-11-17 / Kategori : Gündem

Iğdır’ın Kurtuluş Resepsiyonu Yapıldı

         Iğdır’ın düşman işgalinden kurtarılışının 94. Yıl dönünü nedeniyle  Iğdır Azerbaycan Dil Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği, bir kurtuluş resepsiyonu düzenledi.

 

           Resepsiyona Iğdır ‘da görev yapmış vali yardımcılarından şimdiki Mülkiye  müfettişi Erkan Toprak, Garnizon komutanı emekli paşa Levent Çolak, eski Milletvekillileri Şamil Ayrım,  Abbas Bozyel, Dursun Akdemir ve çok sayıda bürokrat ve davetli katıldı.

          Anatolia düğün salonunda yapılan resepsiyonda konuşan dernek başkanı Ziya Zakir Acar şunları söyledi; “Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Protokol, Saygıdeğer Davetliler, Iğdır’ımızın çok kıymetli değerleri,  kıymetli Basın mensuplarımız;

           Öncelikle hepinizi saygıyla selamlıyorum.Iğdır’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 94. yıldönümü anısına düzenlenen programa hoş geldiniz.

          Şunu belirtmek istiyorum ki, amacımız Iğdır’ımızın kurtuluş gününde,  Iğdır’ı seven gönül dostları ile bir araya gelerek, masa başı sohbetleri ile bu anlamlı günü idrak etmektir. Bu güzel anıları bizlere yaşatan başta Sayın Valimiz olmak üzere, siz değerli konuklarımıza şükranlarımı arz ediyorum.Eksikliklerimiz ve kusurlarımız için şimdiden affınıza sığınıyoruz.Vatan uğrunda canlarını feda eden şehitlerimizi minnetle anıyoruz.Bizler bugünlere kolay gelmedik, bugünlere gelirken binlerce şehit verdik. Bu vatan parçasının her tarafı şehit kanlarıyla sulanmıştır. Vatan, üzerinde bağımsız yaşadığımız, milletimiz ve ailemizle hatıralarımızı oluşturduğumuz, kültürümüzün, devletimizin ve tarihimizin ortak öğesidir. Vatan Sevgisi, Bizim kültürümüzde: namusumuzun da bir parçasıdır, Mutluluğumuzun da… Toprak basit bir toprak parçası değildir. Çünkü dünyanın herhangi bir yerindeki toprak parçası bizim vatanımız olamaz. Vatanımızın bizde bıraktığı duygu fırtınasını yaşatamaz. Vatan toprağı bir kere kazanıldığı şartlar itibarıyla diğer toprak parçalarından ayrılır. Vatan uğruna savaşılır ve ölünür, en önemlisi de vatan için en güzel değerlerle yaşanılır. Bir şairimiz, “ot değil onlar dedenin saçları” der. Evet, yaylalarımızdaki baharda fışkıran otlar, bu vatan için savaşmış, can vermiş analarımızın, nazlı gelinlerimizin saçlarıdır, perçemleridir. Karlı dağlarımızın dorukları yaşlı dedelerimizin yüzüdür, sakallarıdır. Bir mızrak gibi Ağrı Dağı’na uzanan dağlarımız yiğitlerimizin çelikten kollarıdır. Vatanımız öylesine milletimizle bir vücut olmuştur ki, milletimizi vatanımızdan ayırt etmek mümkün değildir.

            Atalarımızın büyük fedakârlıklarla bize bıraktıkları vatanı hakkıyla ve vatan yaparak yaşamak bugün bizlere düşen önemli bir vefa borcudur. Dünyada çok zengin ve etkili oldukları halde tek ve bağımsız vatanları olmayan milletlere bakarsak, vatanın kıymetini çok iyi anlarız. Güzel Türkiye’miz, atalarımızın, canları, kanları, yürekleri ve akıllarıyla kurdukları bu vatan parçası, bizler için huzurlu ve onurlu bir yaşama güvencesidir. Güzel Iğdır’ımız,  işgalci devletlerden kurtarılırken Iğdır’da yaşayan insanlarımız birlik ve beraberliğin en güzel örneklerini vermişlerdir. Iğdır’ın kurtuluşunda milli ordumuza milis kuvvetler kurarak yardım eden;Tuzluca’da Şamil Bey, Behram Bey, Hacı Abdullah Ağa, Hacı Abbas Ağa, Hüseyin Baydar, Mehmet Kuloğlu, Gadim Sevilmiş, İdris Türkan , Eşref Sevilmiş, Nevruzali Akkılıç, Hanlar Bey, Çemşit Bey, Abbasgöl’de Yusuf Çeken Ağa, Güllüce -Mollakamerde Hasan Ağa, Karabulak’ta Musa Ağa, Söğütlü’de Cevenk Ağa, Sürmeli’de Borçalı Mehmet Bey, Karakoyunlu’da, Hacı Abbas Toktamışoğlu, Şeyh Ali Gölali, Hacı Ahmet Sıktaş, Hacı Kerem Sıktaş, Hacı Emrah Güzel, Feyzullah Demirbaş, Meşhedi Abbas, Süleyman Çetinyol,  Nabat Ali Aktan Iğdır merkezde; Kerem Güneş Bey, Ali Mirza Bey, Hacı Tahir, Gur Hesso, Gotantlı Şükrü, Ekber Ramazan, Muhtar Bey, Merdanoğlu Kurbanali, Ali Abuzeroğlu, Aralık’ta, Meşhedi Bilal Toksöz, Kurbanlı Mahmutoğlu, Koçak Nesip Cemil oğlu. Muhammed Allahyaroğlu, Süleyman Arslantürk, Aziz Çiftlik, Mehmet Turan ve ismini sayamadığımız büyüklerimiz birlik ve beraberlik içerisinde düşmanı güzel topraklarımızdan temizlemişlerdir.Bu bağlamda güzel Iğdır’ımız ebediyen yaşaması uğrunda can veren, aziz şehitlerimizi ve ulu geçmişimizin, kutsal hatıraları önlerinde baş eğerek, şükran ve rahmetle anıyorum.Bizler atalarımızın bize bıraktığı bu vatan parçası üzerinde birlik ve beraberliğimizi pekiştirerek yaşamaya devam edeceğiz. Birlik ve beraberliğimizi bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Iğdır İlimizin üç ülkeye sınır bir il olması, münbit topraklara sahip olması, tarihte geçiş bölgesi olması, dolayısıyla tarih öncesi çağlardan bu yana önemli bir yerleşim merkezi olmuştur. Bu vesile ile büyük medeniyetleri ağırlamasının yanında Cumhuriyet konusunda da bir ilke imza atmıştır.

                   Saygıdeğer Davetliler: Özellikle fazlaca görüşemediğimiz, ancak bu gece için önemli işlerini erteleyerek il dışından aramıza teşrif eden ve bu heyecanı bizlerle paylaşan, bürokratlarımız, siyasetçilerimiz, iş adamlarımız, hangi görevde olursa olsunlar, Iğdır’ın değeri olan bu hemşerilerimize çok büyük görev düşmektedir. Üç ülkeye sınır olan İlimiz çok büyük bir önem arz etmektedir. İlimizde Hava alanının açılmasıyla Iğdır’ımız büyük bir ivme kazanmıştır. Bu konuda iş adamlarımızın büyük firmaları Iğdır’a çekmekte köprü ve bağ olmaları gerekmektedir. İş adamlarımız bu bölgeye kalıcı ve projeli yatırımlar yapmalıdırlar. Cazibe merkezler yaratmalıdırlar. Iğdır’a ait bir marka yaratılmalıdır. İlimiz buna çok müsaittir. Tarih şehri olan Iğdır’ımızda yapılacak ilmi çalışma ve kazılarda birçok  medeniyetlerin ortaya çıkacağı kesindir. Bu konularda verilecek her türlü görevi derneğimiz olarak yapmaya hazırız.                                                                                                                            

 

Iğdır’ın Kurtuluşunun 94. Yıldönümü vesilesiyle İl dışından aramıza iştirak

eden değerli hemşerilerimize ve gönül dostlarına sonsuz teşekkürlerimizi sunarken, aramızda bulunan değerlerin isimlerini zikretmek istiyorum. Eski Iğdır Milletvekillerimizden Meclis İdare Amiri Prof. Dr. Sayın Dursun Akdemir. Iğdır eski Milletvekilimiz Sayın Şamil Ayrım,  Iğdır eski Milletvekilimiz Sayın Abbas Bozyel, Eski Vali Yardımcımız Mülkiye Başmüfettişi Sayın Erkan Toprak,  Eski Alay ve Garnizon Komutanımız Tuğgeneral Sayın Levent Çolak Paşamız,

Eski Hâkim Avukat Sayın Gündüz Güneş, Atatürk Üniversitesinden Prof. Dr. Sayın Kerem Karabulut,  Van 100. Yıl Üniversitesinden Prof. Dr. Sayın Oğuz Tuncer ve Uzman Dr. Abbas Aras,  Kars Kafkas Üniversitesinden Murat Taştan,   Ankara Başkent Üniversitesinden Sayın İslam Çankaya, Ankara’dan İş adamlarımızdan Sayın Rahim Azeroğlu, Emekli Albay Hanifi Yıldırım, Azerbaycan Devlet Televizyonundan AZ1 ve Turan Programı Baş Yazarı Zernişan 

İnkilapkızı ve Yayın Yönetmeni Cemile Mehtiova,   İstanbul Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Sayın Sefer Karakoyunlu, İş adamı Sayın Fevzi Okuklu, İş adamı Sayın Ferhat Yıldız, İş Adamı İbrahim Gökçe, Huzurlarınızda bu değerli hemşerilerimize ve misafirlerimize teşekkürlerimi sunarım.

               Daha sonra geceye emeği geçenlere Vali Davut Haner tarafından plaket verildi.Ziya Zakir Acar Iğdır’ı anlatan bir sinevizyon gösterisi sundu.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.