Iğdır’da Hava Kirliliğini Önlemeye Yönelik Kararlar Alındı

Tarih : 2014-11-28 / Kategori : Gündem

Iğdır’da Hava Kirliliğini Önlemeye Yönelik Kararlar Alındı

            Iğdır Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Hava kirliliğini önlemeye yönelik kararlar alındı.

 

          Iğdır Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk,  “Bilindiği üzere, İlimizin etrafının dağlarla çevrili olması ve rüzgar hızının çok düşük olması nedeniyle hava sirkülasyonu gerçekleşmemekte ve bununla birlikte kalorifer ve sobalar tekniğine uygun olarak yakılmadığından, kış aylarında hava kirliliği ciddi boyutlara ulaşmaktadır.” dedi.

             İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda, 12.11.2014 tarihinde, hava kirliliğini önlemeye yönelik, Mahalli Çevre Kurul Kararı alınmıştır. Alınan kararın uygulanması noktasında tüm halkımıza sorumluluklar yüklenmiş olup, oluşan kirlilikte herkesin payının olduğu bilinciyle aşağıda özetlenen yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

          Hamdi Görkem Gençtürk, Toplantıda alınan kararları maddeler halinde açıkladı.

1- İlimizde geçtiğimiz iki yılda uygulanan ve hava kirliliğinin azaltılmasında olumlu sonuçlar elde 

edilen dönüşümlü yakım esasına göre kaloriferlerin ateşlenmesine devam edilecektir.

En Erken Yakma Saatleri 

I.Bölge ; Bağlar Mah., Emek Mah. Sabah = 05:30- 06:00 arası ve Akşam= 15:00- 15:30 arası, 

II. Bölge ; Topçular Mah., Söğütlü Mah. ve Atatürk Mah. Sabah = 06:30- 07:00 arası ve Akşam= 16:00- 16:30 arası, 

olarak belirlenen saatler, kaloriferlerin ateşlenme anı için geçerli olup, ateşlendikten sonra, bina yönetiminin veya kat sakinlerinin isteği doğrultusunda istenilen sürelerde yanmaya devam edilebilecektir.

2-Tüketiciler, kömürlerini “Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi” olan satıcılardan almakla yükümlüdürler.

3-Petrol koku, mineral yağ, araba lastiği parçaları, lastik, tezek, katı atıklar ve tekstil artıkları, kablolar, ıslak odun, boyalı odun, plastikler, ev eşyaları ve yemek atıkları gibi evsel atıklar, özel atıklar, tıbbi atıklar, asfalt ve asfalt ürünleri, boya ve boya ürünleri ile fuel-oil kaplarının ısınma amaçlı yakılması yasaktır.

4- Kalorifer kazanlarının tekniğine uygun yakılması ve kazan bakımı işlerinde çalışacak kişilerin “Yetkili Kalorifer Ateşçisi Kursları” na katılarak “Ateşleyici Belgesi” almış olmaları gerekmektedir. 

5- Kış gelmeden önce binalarda ısı kaçağının önlenmesi, pencerelerin çift camlı olması ve binalarda özellikle dıştan yalıtım yapılmasına özen gösterilerek yakıt tasarrufu yapılmalıdır ve Enerji Kimlik Belgelerinin alınması gerekmektedir. 

6-Baca temizliklerinin, kalorifer kazanlarının, soba borularının temizliği yapılmalıdır.

7-Tüm araç sahipleri araçlarının egzoz gazı emisyon ölçümlerini zamanında yaptırmalıdır.

8-Kaliteli akaryakıt kullanılmalıdır.

9- İlimiz sınırları içinde torbasız, dökme kömür satışı yasaktır. Kömür torbaları üzerinde üretici/ ithalatçı firma bilgileri, yakıtın özellikleri, firma iletişim bilgileri v.s. yer almalıdır.

 

 

 

Facebook Beğenenler

  1. Bedir Taşan 2015-01-01 12:22:15

    Bu uğurda emek sarfeden tüm yöneticilerimizi tebrik ediyorum..Neticede insan sağlığıdır.yarın toplu kanser vakaları ve toplu akciğer rahatsızlığı ile karşı karşıya kaldığımızda.bunun faturası yine bu develete çıkacaktır..ığdırın hava kirliliği üzerinden hiç kimse siyaset yapmasın çünkü bu siyasetin üstünde bir durumdur..ordada yaşayan tüm halkı ilgilendirdiği için.. herkes bu işin altına eline sokmalıdır. Doğalgazın ığdır il sınırına bölge trafik istasyonuna kadar gelmiş olduğu bir şehirde kulllanılmaması çok büyük bir aymazlıktır..Saygılarımla Bedir Taşan ..E.polis memuru Sancaktepe mhp ilçe Başk yardımcısı.İstanbul Türkiye Azerbaycan derneği yön kurulu üyesi..

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası