Kabus 10 yıl daha devam edecek

Tarih : 2014-12-25 / Kategori : Gündem

Kabus 10 yıl daha devam edecek

         Ermenistan'ın Türkiye sınırına 16 kilometre uzaklıkta yer alan Metzamor nükleer santralinin işletim süresi 10 yıl daha uzatıldı.

 

         Ermenistan-Türkiye sınırına 16 kilometre uzaklıkta bulunan Metzamor Nükleer Santralinin aktif faaliyet süresi, Rusya ile Ermenistan arasında imzalanan anlaşmayla 2026 yılına kadar uzatıldı.

Anlaşma, Rusya’nın devlet tarafından işletilen enerji şirketi Rosatom’un genel müdürü Sergey Kiriyenko ile Ermenistan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yervand Zakarian arasında imzalandı. Anlaşmayla nükleer santralin işletim süresi, 2026 yılının eylül ayına kadar devam edecek.

Rus şirketi, nükleer santralin genel tamir ve ekipman değişim işlerinden sorumlu olacak ve aynı zamanda bakım dokümanları ile personel yetiştirme işlerini de yürütecek.

Santralin tamir ve bakım işlemlerinin giderleri için kredi Rusya tarafından verilecek.

Ermenistan’ın başkenti Erivan’ın 32 kilometre batısında yer alan santral, 1970 yılında inşa edilmiş ancak 1988 yılında bölgede meydana gelen ve 25 bin kişinin ölümüne neden olan depremden bir yıl sonra güvenlik gerekçesiyle kapatılmıştı. Santral, 1995 yılında tekrar aktif edilmişti.

            Santral, Ermenistan’ın elektrik ihtiyacının yüzde 40′a yakınını karşılıyor. Ermenistan hükümeti Mayıs 2014′te kabul edilen anlaşma ile yeni nükleer reaktörün inşasına 2018 yılında başlamayı planlıyor. Yeni nükleer reaktörün en az 5 milyar dolar inşa giderine sahip olacağı değerlendiriliyor.

            DÜNYADAKİ EN GÜVENSİZ REAKTÖR

            Iğdır’a 16 kilometre uzaklıktaki Metsamor Nükleer Santrali tehlike sinyali veriyor. 34 yıldır faaliyette olan ve dünyadaki 146 santral arasında en güvensizi olan santral yeraltı sularına radyasyon sızdırıyor.

            1980′de devreye giren nükleer santral, dünyadaki mevcut 146 santral arasında en güvensiz reaktör olarak tanımlanıyor. Santral Ağrı Dağı fay hattı üzerinde bulunuyor ve yeraltı sularına da radyasyon sızdırıyor. Ermenistan’da 1988′de yaşanan depremin ardından santral kapatıldı. Ancak bir süre sonra tekrar devreye alındı. Ermenistan 25 Ocak 2001′de AB konseyine üye olurken santralin kapatılmasını kabul etti ancak bunu yerine getirmedi.

            Ermeniler, Arpaçay ve Aras nehirlerinin suyunu santral soğutmasında kullanıp, yeniden geri vererek suyu da kirletiyorlar. Iğdır’da görülen sakat doğumlar da bu santrale bağlanıyor. Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde santralin yarattığı tehlike konusunda endişelerini  dile getirmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, “Uluslararası arenada Metsamor Nükleer Santrali’nin kapatılması için girişimlerde bulunuyoruz. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na da konuyu bildirdik. 1980′de devreye giren bu santral, ömrünü doldurdu. Hemen kapatılması lazım” dedi. 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.