Yolgeçen Hanı:Iğdır

Tarih : 2015-03-30 / Kategori : Gündem

Yolgeçen Hanı:Iğdır

       ABD'nin dünya üzerinde uyguladığı en büyük stratejisi nedir niye sorsak, eminim ki hep bir ağızdan şu kelimeler telaffuz edilecektir;  

 

       “Böler, parçalar, yönetir ve sömürür.”

       İşte Iğdır böyle bir durumda. Birileri bölüyor, parçalıyor, yönetiyor ve sömürüyor. Bu olumsuzluğu, yürütmeyi sevk ve idare eden hiç şüphesiz ki siyasilerdir. Hem vebal olarak sorumluluk altındadırlar, hem de tarih eğer bir gün yargılayacak olursa o gün ilk yargılanacak olanlardır.

     Iğdır'ın Türk'ü de, Kürt’ü de zavallı insanlardır. Her zaman birileri sırtlarına basıp, ekmeklerini ellerinden alır onlarda oturup seyrederler. Biri Kürt'tür, ne de olsan bizdendir der sesini çıkarmaz, diğeri Türk'tür, ne de olsa bizdendir der sesini çıkarmaz. Bu iki ırkın dışa vurulmayan ancak zihinleri gerisinde muhafaza ettikleri garip, anlamsız bölge milliyetçiliğinden uzak tutumları, Iğdır'ın sahipsiz YOLGEÇEN HANI olmasına vesile teşkil etmektedir. Haliyle bu yaklaşım tarzı, bizlerin farkında olmadan mevziler kaybettiğimize, en üst seviyede varlıklarımızı yitirmemize, ekonomik ve kültürel  anlamda gittikçe gerilememize vesileler teşkil etmektedir.

            Siyasi görüşü ne olursa olsun, Iğdırlı, Iğdırlı olmalıdır.

          Iğdır dışında yaşayan Iğdırlıların birbirileri ile olan dayanışması Iğdır'da da olmalıdır. Ne hikmetse tabanda Azerisiyle-Kürdüyle hiçbir sorun yaşamayan Iğdırlılar, tavanda şehri yönetmeye talip olanlar tarafından hep sorun, çekişme, öteleme, dışlama sorunu yaşıyorlar.

          Iğdır'ın yerli Kürt'ü ve Azeri'sinde istisnalar olsa da, dışarıdan gelenler ırkçılığa daha çok meyil etmekte, ayrımcı davranmakta, bu şehirde yaşayan ancak kendi ırkından olmayanları yok hükmünde saymaktadırlar. Yani bir anlamda böl, parçala, yönet ve sömür taktiği uygulanmaktadır.

           Iğdır'da bunca okul, yol, hastane, vs. inşaat ihale edildi. Birini de mi Iğdırlı bir firma alamazdı. Kurumlar binlerce kalem tüketim malı alıyorlar. Bu ihtiyaçlarını yerelden temin etseler ve buradaki firmaları kalkındırsalar fena mı olur? Adaletli ihaleye çıksalar, adam kayırmasalar, partizanca, ırkçı düşünmeden hakkaniyetle işlerini yerelde yaptırsalar fena mı olur? Babalarının işyerinde gösterdikleri hassasiyeti, başında bulundukları kurumda gösteriyorlar mı acaba? Kendi öz işlerinde oldukları gibi, başında bulundukları kurumda da hassas olamazlar mı?

           Sevgili okuyucular, vasıflı süreli yayın yapan 5 gazetemiz bulunmaktadır. Iğdır ve Iğdırlının genel sorunlarını her fırsatta dile getiriyor, yorumluyoruz. Bu yazdıklarımızın halkta elbette ki karşılığı vardır. Bunu okuyan iş adamından, işçisine herkesin duyarlı olması, ilgili ve yetkilileri uyarması, Iğdır'ın sahipsizliğini dile getirmesi ve IĞDIR'IN BİR YOL GEÇEN HANI olmadığını haykırması gerekmektedir.

          Yok eğer ki ‘bu benim Azeri’m, yanlışı da benim, doğrusuda benim, bu benim Kürt’üm yanlışı da benim, doğrusuda benim’ denilirse el alem gelir elinizdeki ekmeği götürür, sizin sırtınıza basarak sömürür giderler.

               Hiç kimse bu realiteyi yok sayamaz. Iğdırlı bir Kürt veya Türk, ne Van'da, ne Erzurum'da, ne Ağrı'da, ne Kars'ta gidip ihale alamaz. Etkin bir kurumda müdür olamaz, olsa da söz sahibi olamaz.

            Evet biz misafirperver bir toplumuz, dışarıdan Iğdır’ımıza gelen misafirleri bağrımıza basıyor ve hiçbir şekilde yabancılık çektirmiyoruz. Ama o dışarıdan gelenlerin bazıları bir zaman sonra öyle bir öz güven sahibi oluyorlar ki, makamlarında parti başkanını bile tartaklamaya yelteniyorlar.

             Bu fotoğraf aslında Iğdır'ın ne hallerde olduğunun fotoğrafıdır. Söylersin gönül koyarlar, söylemezsin aptal yerine koyarlar. Onun için susmanın, olayları alttan almanın anlamı yok, var ise bir olumsuzluk bunu dile getirmek ve ilgilileri uyarmak, kamuoyunu bilgilendirmek, uyuyan halkın uyanmasını sağlamak gerekir.

            Hiç kimse birilerinin aklıyla alay etmesin. AK Parti iktidarı, elinde bulunan siyasi gücünü Iğdır halkının kalkınması için kullanmalıdır. Iğdır halkını, esnafını, iş adamını yok etmeye, ötelemeye, çalışanlara dur demesini bilmelidir.

            İsmail Aras, Cabbar Şıktaş, Erhan Hacıkasımoğlu, Mehmet Toka

 

Facebook Beğenenler

  1. Hanifi YILDIRIM 2015-03-30 15:34:21

    Değerli basın mensubu arkadaşlarım,<br /> Öncelikle tespi ve temennilerinize tamamen katılıyorum. Bahsettiğiniz hususlar birer dilekten öte devle ihale yasasında da mevcuttur. Kamu kurum ve kuruluşları ihtiyaçlarını öncelikle mahallinden temin etmek, eğer ihtiyaç duyulan malzeme mahallinde üretilmiyorsa başka illerden temin ve tedarik etmek durumundadır. Devletin en başta gelen ödevlerinden biri de vatandaşlarının gelir düzeylerini artırmaktır. Mavcut hükümetin anayasa ve kanunları hiçe sayan anlayış ve uygulamaları maalesef Iğdırlı esnafımızı da zor durumda bırakmıştır. Devletin tüm imkanları, yanlız ve yanlız kendi akraba ve partililerine kullandırılmaktadır. Dolayısıyla mahallinden alınabilecek veya mahallindeki bir esnaf aracılığıyla satın alınabilecek hizmet ve malzeme alımları sizlerin de belirttiği gibi başka başka illerdeki hısım ve partililerine ihale edilmektedir. Tabiki bunun gibi uygulama ve durumlar kabul edilemez.Mutlaka, ama mutlaka düzeltilmesi gerekir. <br /> Ancak yazınızın son paragrafındaki "... AK Parti iktidarı, elinde bulunan siyasi gücünü Iğdır halkının kalkınması için kullanmalıdır" hususun yazıdan kaldırılmasını bunun yerine "... hükümet veya kamu kurum ve kuruluşların yöneticileri...." şeklinde düzeltilmesinin daha doğru olacaığını düşünüyorum. İktidara sahip hangi parti olursa olsun, o artık hükümeti temsil etmektedir ve de uygulamarı hükümet adınadır. Burada parti ismi bir yerde AKP'nin propagandası şekilnde yanlış algılanmaya neden olabilri. <br /> Doğru ve haklı tespitleriniz için bir kez daha teşekkür ederim. Bu vesileyle Iğdrı'lı hemşerilerime saygı ve sevgilerimi sunarım. <br /> Hanifi YILDIRIM<br /> E.J.Kur.Alb<br /> MHP Iğdır Milletvekili Aday Adayı

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası