Iğdır, Bu Turizm Fuarını Çok İyi Değerlendirmelidir!

Tarih : 2015-01-15 / Kategori : Kültür & Sanat

Iğdır, Bu Turizm Fuarını Çok İyi Değerlendirmelidir!

       Türkiye turizminin çeşitliliğine destek vermek ve gelen işbirliği taleplerini değerlendirmek adına yeni projelerle gelen; EMITT Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, 2014 yılında geniş bir katılımcı ve ziyaretçi rekoruya (136.730) gerçekleşmiş, bu yüksek ziyaretçi sayısıyla  dünyanın en büyük 5’inci turizm fuarı konumuna ulaşmıştır. Bu ülkemiz adına gerçekten bir başarıdır.

 

          Bu yıl; 22-25 Ocak 2015 tarihleri arasında 19’ncusu düzenlenecek olan; Emitt  2015 fuarına  seksene yakın ülkeden 6.500 katılımcının yer alması bekleniyor. 

          Bu fuara ilk kez Iğdır’ın da “AĞRI DAĞI” ve “TUZ MAĞARASI” konsepti ile katılacak olması; turizm kaynaklarımızın tanıtımı açısından büyük bir fırsattır... Bu fırsatlar her zaman çıkmaz!  

         Iğdır bu fırsatı nasıl değerlendirmeli, bu fırsatı nasıl turizme hareketine dönüştürmelidir? Temel soru budur? Bu fırsatın en iyi şekilde değerlendimek üzere Vali Yardımcımız; Sn. Mevlüt ÖZMEN ve  İl Kültür ve Turizm Müdürü; Sn. Osman ENGİNDENİZ’in de aralarında bulunduğu komisyonun titiz bir çalışma yürütmekte olduğu bilgisini bu gazetemizden öğrenmiş oldum.  

          Bu çalışmaya destek veren, çok sayıda yetkili kişi ve kuruluşun bulunması, temsil konusunda içimizi ferahlatıyor, bu fırsatın bir turizm hareketine dönüştürüleceği konusundaki umudumuzu da artırıyor.

         Yine de Iğdır’ın  tanıtımı ve turizminde emeği geçen; iki fedakar Iğdır insan kaynağımızdan yararlanılması önerisinde bulunmadan geçemiyeceğim:  Birincisi:  “HER YÖNÜYLE IĞDIR” ve daha başka basılı eserleriyle; Iğdır’ı tek başına tanıtma yarışına giren, bu yarışta da bana göre başarılı olan; Eğitimci, yazar, kültür adamımız; Sn. Ziya ZAKİR ACAR’dır. Iğdır’ın sahip olduğu “turizm varlıklarını” tek tek keşfeden, kayıt altına aldıran, tanıtan, bu insan zenginliğimizin birikiminden, emeğinden, enerjisinden yararlanılmasının Iğdır’ın tanıtımında “önemli bir destek” olacağını düşünmekteyim.     

          İkincisi: Kendileriyle hiç tanışma ortamı bulamadığım; “IĞDIR MUTFAK KÜLTÜRÜ” adlı eseri kütüphanemde yer alan. Iğdır ve çevresini “köy-köy”, “mahalle–mahalle” “kare – kare” dolaşan, geçmişteki yemek ve mutfak kültürümüzü kaybolup gitmeden yakalayıp, gün ışına çıkaran, fotoğraf ve yazı ile belgeselleştiren; Sn.Nihal SÜRMELİ’nin de bu çalışmanın içinde olması, “tanıtma yeteneğimizi artırır” diye düşünmekteyim.   Dedim ya; benimki sadece bir öneri, belki de uzaktan gazel okuma! Emin olduğum bir şey var: “Iğdır sahip olduğu doğal zenginliklerini; Ağrı dağı, tuz mağarası, kervansarayı, kümbeti, kaleleri; yöresel ürünleri, damak zevkine hitap eden, yemekleri ve mutfak kültürüyle tanıtılmaya çok ihtiyaç duyan ilimizdir.

Iğdırı tanıtmak demek; geçmişten günümüze üzerinde yaşamakta olduğumuz coğrafyamızı, bu coğrafya üzerinde süre gelen yaşamımızı tanıtmaktır da aynı zamanda. Sahip olduğumuz zenginlikler, güzellikleri tanıtmadıkça, onlara sahip olmak çok da önemli ve anlamlı olmuyor ki...  14.01.2015   

       İslam ÇANKAYA

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası