Cüzzam Haftası (25 - 31 Ocak )

Tarih : 2014-01-24 / Kategori : Sağlık

Cüzzam Haftası (25 - 31 Ocak )

    Genel sekreter Uzm. Dr. Bülent Kaya, Dünya Cüzzam Günü dünya üzerinde cüzzam farkındalığını artırmak amacıyla her yıl Ocak ayının son pazar günü ilan edilen Dünya Cüzzam Günü 25-31 Ocak tarihleri arasında değerlendirilir.
    Eskiden toplum dışına itilen kurbanlarıyla korkunç ve çağ dışı bir hastalık olarak bilinen cüzzam, günümüzde ender görülen bir hastalık. Dünyada her yıl 200 bin civarında yeni lepra (cüzzam) hastası tedaviye alınırken, Türkiye'de ise yeni hastalar dışında kayıtlı lepralı sayısı 2 bin 500 civarında. Geçen yıl da 9 cüzzamlı hasta tespit edildi.
    Genel sekreter Uzm. Dr. Bülent Kaya, cüzzam mikrobu taşıyan bir hastayla uzun süreli ve yakın temas halinde olmak sonucunda hastalığa yakalanmak mümkündür. Damlacık yoluyla, ama zayıf derecede bulaşan cüzzamın 5-10 yıllık uzun süren kuluçka dönemi olduğunu anlattı. Erken teşhis ve tedavi edildiğinde kesinlikle iyileşen ve bildirimi zorunlu bir hastalık olan cüzzamın tek taşıyıcısı insandır. Hastalığın uzun zaman sonra klinik belirti verdiğini ve sinsi ilerlediğini ifade eden Kaya, “ciltte döküntüler yapan rahatsızlık olarak bilinen cüzzamın, vücuda alındıktan sonra kollar ve bacaklardaki uyarıları beyne ilettiğini, sinirlerde yerleşip çoğaldığını söyledi
     Cüzzamlı biriyle uzun süreli yakın temas halinde, hastalığın geçmesi için bu konuda savaşacak olan bağışıklık sistemininde bir defektin (eksiklik) gerektiğini belirten Kaya, lepranın (cüzzam) ürkülen çekinilen bir hastalık olduğu için, dünya lepra (cüzzam) günüyle bu tür ön yargıların değiştirilmesinin amaçlandığını vurguladı. Hastaların hiçbir şekilde dışlanması gerekmiyor. Cüzzamın, temel sağlık hizmetlerinin yerinde ve doğru bir şekilde alınmasıyla dünyada ortadan kaldırılacağına inanılan bir rahatsızlık olduğunu vurguladı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası