Ramazan Ayında Beslenme Nasıl Olmalıdır ?

Tarih : 2014-07-17 / Kategori : Sağlık

Ramazan Ayında Beslenme Nasıl Olmalıdır ?

               Iğdır İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Derya TUZCU'dan Ramazan Ayında Beslenme Önerileri Normal beslenme düzenimizden uzaklaştığımız ramazan ayında iki öğün yemek yemek durumundayız.

               Bu nedenle normal şartlarda 3 ana öğün 2-3 ara öğün şeklinde olması gereken beslenme düzenimiz önemli ölçüde değişikliğe uğramaktadır.

               Vücut bu duruma adapte olana dek şaşkınlık dönemi yaşamaktadır. Ramazan ayında da sağlıklı ve dengeli beslenmek için kesinlikle öğünler bölünmelidir. Bunun için yapmamız gereken şey iftarda aşırıya kaçmamak, ilk başta çorba ve iftariyeliklerden yemek, yaklaşık 30-45 dakika sonra da ana yemek yemektir.

               Yemek bitiminden yaklaşık 1 saat sonra 30-45 dakika tempolu yürüyüş yapılması sindirim ve kolesterol değerlerinin normalleşmesi açısından etkili olacaktır. Kan şekeri dengemizi korumak, kilo almamak ve gün içinde çok fazla acıkmamak için pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek ve türevleri, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ve kuru meyveler(özellikle hurma) tercih edilmelidir. Sahur yapılması açlık süresini kısalttığı gibi vücudun oruca dayanma gücünü artırır. Sahurda özellikle tok tutan gıdalar tercih edilmelidir. Bu gıdalar protein içeriği yüksek kan şekeri döngüsüne zarar vermeyen gıdalardır. Örneğin yumurta, süt, kefir, yoğurt, tuzsuz peynir gibi besinleri tüketmek doğru seçimdir. Sahurda çay içmek susuzluğumuzu almaz. Sanılanın aksine gün içinde vücudumuzun suya olan ihtiyacını daha da körükler. Bu sebeple çay içmek yerine karpuz kavun gibi su içeriği yüksek meyveler; süt, ayran, kefir gibi tok tutan proteinli içecekler tercih edilmelidir. Ramazan ayında diğer önemli bir konu da sıvı ihtiyacımızı yeterince karşılayamamaktır. Bunun sonucu olarak kabızlık çok sık yaşanan bir durumdur. Bunun için mutlaka iftar sahur arasında en az 2 litre su tüketilmelidir. Çay içilecekse açık ve limonlu içilmelidir. Ramazanda kabızlık yaşamamak için yapılması gereken ikinci şey de posalı besinlerden zengin beslenmektir. Posalı besinler kuru baklagiller, tam tahıllı ekmekler, meyve ve sebzelerdir. Tüm halkımızın ramazan ayı mübarek olsun. Sağlıklı günler dilerim. DYT. Derya TUZCU Iğdır İl Sağlık Müdürlüğü

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası