“Organ Ve Doku” Konulu Panel Düzenlendi

Tarih : 2014-11-07 / Kategori : Sağlık

“Organ Ve Doku” Konulu Panel Düzenlendi

           Iğdır Kamu  Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Iğdır Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Iğdır Üniversitesinin ortaklaşa katılımlarıyla gerçekleştirilen “ Organ Nakli ve   Organ Bağış konulu panel düzenlendi.

 

                   Iğdır Üniversitesi  Karaağaç kampusu çok amaçlı salonunda düzenlenen  panele  Iğdır Valisi Davut Haner, Emniyet Müdürü Yüksel Babal, Jandarma Komutanı Mustafa Ulus, Iğdır Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Seyfettin Yeşilboya, İl genel meclis başkanı Abdulkadir Özsular, protokol üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 

                        Panelde “3-9 Kasım organ ve doku bağış haftası” nedeniyle organ bağışının önemine temas eden Iğdır Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Seyfettin Yeşilboya, “Organ ve Doku Bağışı; Kişi hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. Bilindiği üzere ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri organ ve doku bağış haftası olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde organ bağışının istenilen seviyede olmamasından kaynaklı hayatını kaybeden hastalarımız olmaktadır. Bu kayıpların önüne geçebilmek adına Sağlık Bakanlığımızca anılan hafta içerisinde vatandaşlarımızın bilinç düzeyini yükseltmek ve organ bağışı konusunda doğru bilgilendirmek ve daha fazla bağışçıya ulaşmayı hedeflemektedir. Ülkemizde olduğu gibi İlimizde de Organ Bağışçısı sayısı yetersizdir. İlimizde organ bağışçısı sayısını artırmalıyız” dedi.

                Doku ve Organ Bağışıının önemine değinen Organ bağışı Koordinatörü Nöfel Binicer

 “Organ bağışı, insanların hayatındayken yapabileceği en güzel hareketlerden bir tanesidir. İnsanın gerek kendi, gerekse çok değer verdiği bir yakınının organlarının bağışlanması tarifi imkansız bir hadisedir. Çünkü insanlar canından bir can kopararak organlarını bağışlıyorlar organ bağışı ve nakli ile ilgili çok çeşitli faaliyetler yapmaktayız. Bizim amacımız bu farkındalığı Iğdır’da oluşturmak, Iğdır  gündemine bunu bir şekilde yerleştirmektir. Bizim isteklerimizden bir tanesi, insanlarımız insanlar bizim bu tür faaliyetlerimize katıldıktan sonra evlerinde veya ortamlarında organ bağışı ile ilgili konuşmalarıdır. Ancak bu şekilde biz organ bağışını yaygınlaştırabiliriz. “diyerek organ bağışı hakkında slayt gösterisi yaptı.

         Atatürk Üniversitesi Aziziye Eğitim ve Araştırma Hastanesi organ nakli Koordinatörü Fatma Eren’de organ bağışı ve naklinin önemini vurguladı. Organ bağışı sayısının artmasında sağlık çalışanlarının da rolünün büyük olduğunun altını çizen Eren,Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası kutlanmaktadır. Yasal desteğe sahip olmasına rağmen organ ve doku nakli hizmetlerinin geliştirilmesinde en önemli husus organ ve doku bağışının temini, bu bağışın artırılması için sağlık çalışanlarında ve  kamuoyunda bu konudaki bilgi eksikliğinin giderilmesi, organ bağışı bilincinin geliştirilmesi ve halkın organ ve doku bağışı konusunda teşvik edilmesinin gerekli olduğunu belirtti. 

             Türkiye Nefroloji Derneği'nin yaptığı bir araştırmaya göre Türkiye'de her 7 kişiden birinin böbrek hastası olduğunu hatırlatan Eren, “Ülkemizde 55 bin böbrek hastası var. Buna sadece böbrek olarak baktığımızda yani ilerde hepimiz böbrek bekleyen hastalar olabiliriz. Şu anda sağlıklı olmamız yarın sağlıklı olacağımız anlamına gelmiyor. Yarın bizim başımıza da gelebilir” diye konuştu.

                  Türkiye’de organ bağışı ve nakli sayılarının yetersizliği nede değinen Eren ,son dönem organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sorun olarak gündemdeki yerini korumakta olup, organ bağışı ve nakli sayılarının artırılması hedeflediklerini dile getirerek3-9 kasım organ bağışı haftası önderliğinde tüm halkımızın organ bağışında katılımlarını gönülden desteklediklerini söyledi.

              Daha sonra organ bağışını dini açıdan değerlendiren Iğdır İlahiyat Fakültesi öğretim görevlisi Yard.Doç.Musa Çetin de "Canlı cansız her şey insanın hizmetindedir. İnsan ise kendi hizmetindedir. Allah, insana çok büyük değer vermiştir. Allah'ın insana verdiği değerin yarısını kendimize ve insanlığa verirsek organ naklinin önemini anlarız. Bir can kurtarmanın Allah katındaki değeri büyüktür" şeklinde konuştu.  

                70. Yıl Cumhuriyet Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri kurulan standa  organ bağışı kabul ederek bilgilendirme broşürleri dağıttılar.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.