Aday bolluğu

Tarih : 2015-03-03 / Kategori : Siyaset

Aday bolluğu

           Cabbar Şıktaş;  7 Haziranda yapılacak olan Milletvekilliği seçimi için siyasi partilerde aday bolluğu yaşanıyor.

 

                 Ülke genelinde aday adaylığı başvurusunun en yoğun yapıldığı parti şüphesiz ki Ak Partidir. Ancak Iğdır’da bu yarış kafa kafaya gidiyor.

                İktidar partisi olması münasebetiyle Ak Partiye ülke genelinde ve özelde Iğdır’da gösterilen ilgi alışılagelmiş bir hareket olarak görülmektedir. Görevde yükselmek isteyen, iktidarın nimetlerinden yararlanmak isteyen, dokunulmazlık zırhı kazanmak isteyen ve buna benzer artılar elde etmek isteyenler doğal olarak Ak Partiden aday adayı olmakta ve Ak Partinin kayıtlarına girmek istemektedirler.

                Elbette partisi olduğu için, ilke ve fikirlerini benimsediği için aday adaylığı başvurusu yapanlarda yok değildir. Sonuç itibariyle ülke genelinde aday enflasyonunun en yoğun yaşandığı parti tartışmasız Ak Partidir.

                Iğdır’da tuhaf bir durum söz konusu, 30 Mart belediye başkanlığı seçiminde aday bulamayan Ak Parti, 7 Haziran Milletvekili seçiminde aday akınına uğramış durumda.

                Hafta sonu yapılan temayülde, Ferdi Turan İş adamı, Yılmaz Okuklu İş Adamı, Ömer Armağan İş adamı, Zafer Tarhan İş adamı, Nurettin Aras Öğretmen, Oğuz Aşırım Üniversite Mezunu, Cengiz Şeyran Emekli Albay, Eyyüp Karaçelik Avukat, Ali Kemal Ayaz Mühendis ve Sultan Erik isimleri 650 delegenin oylarına talip oldular. Ak Parti Genel Merkezinden gelen yetkililer sonuçları torbaya doldurup Ankara’ya götürdüler. Doğrusu burada açmalarıydı. Şimdi Ankara’da kimin ismi açıklansa diğeri mutlu olmayacak ve “temayülde ben çıkmıştım, bana vermediler”  sözü telaffuz edilecektir. Tabi birde temayüle katılmayanlar vardı. Bu kişiler müracaat ettiler mi etmediler mi doğrusu bilinmiyor. Ancak Şamil Ayrım ile Ali Güner ismi de konuşulanlar arasındadır.

            İlk defa HDP’de aday patlaması oldu

            İki dönem üst üste Iğdır’dan Milletvekili seçilen Pervin Buldan’ın üçüncü dönem için Iğdır’dan aday olmayacağı, ya da gösterilmeyeceği söylentisi HDP’nin aday adayı akınına uğramasını vesile oldu.

            Dün itibariyle aday adayı başvurularının sonlandırıldığı HDP’ye ulaşabildiğimiz kadarıyla M. Emin Adıyaman Avukat, Hüseyin Malk İş adamı, Ali Turgut Muhtar, Tuna Kayalar İş adamı, Mahmut Aras Doktor, Habip Eksik Doktor, Dinçer Yücel Avukat, Abdullah Alağöz Mühendis, Yakup Malgaz Öğretmen, Filit Kesel Emekli, Ruhmet Serhat Üniversite Mezunu, Kenan Mogol İş adamı, Ferzende Abay İş adamı, Şilan Aydın Avukat, Mehmet Sarıtaş Bürokrat şu ana kadar ulaştığımız isimler arasında yer almaktadır.

            HDP’nin aday belirleme kriteri nasıl olacak bilinmiyor. Ancak baraja rağmen böyle bir aday bolluğunun olması, baraj sorununun olmadığı anlamına da gelebilir.

            MHP’de de aday sayısı çoğalıyor

            7 Haziranda yapılacak olan Milletvekili seçimi için aday adaylığı yarışı MHP’de de yoğun bir şekilde sürüyor. Seçim öncesi yapılan il ve ilçe kongrelerinde yeni başkanların ve yönetimin göreve gelmesi siyasi kulislerde çeşitli şekilde değerlendirildi.

            MHP’de henüz resmi müracaatlar başlamadığından, çıkan adaylar gayri resmi olarak aday adaylıklarını açıklamışlardır. 12 Mart’ta müracaatların başlayıp, 18 Mart’ta biteceği ve müracaatların da Genel Merkeze yapılacağı açıklandı.  Aday belirleme yönteminin nasıl yapılacağı bilinmese de, aday adaylarının mesailerini daha çok genel merkezde harcamaları, haliyle dikkatleri genel merkez üzerinde yoğunlaştırmaktadır.

Bu gün itibariyle Rahim Azeroğlu Üniversite Mezunu İş adamı, İsa Yaşar Tezel  Üniversite Basın Yayın, Abbas Bozyel  Öğretmen, Sefer Karakoyunlu İş adamı, İbrahim Durak Mülkiyeli bürokrat,  Hanifi Yıldırım  Emekli Albay, Volkan Parlak Ziraat Mühendisi, İrfan Kurtkan  Yüksek okul,  Tuncay Güneş  İş adamı isimleri ön plana çıkmış durumdadır. 12-18 Mart tarihleri arasında bu sayının artacağı tahmin edilmektedir.

CHP her zaman olduğu gibi yine heyecansız

CHP Iğdır’da Yücel Artantaş ile kazandı ve öylece de kaldı. Her seçim döneminde göstermelik adaylar ile günü kurtaran CHP şimdi iddialı olduğunu vurgulayan bir adayla seçime hazırlanıyor. Asılsız Ermeni iddiaları ile mücadele Derneği ASİMDER Başkanı Göksel Gülbey aday adaylığını açıklayarak bu yarışta olduğunu belitti.

7  HAZİRAN SÜPRİZLERLE DOLU OLABİLİR

 

7 Haziran Milletvekili seçimlerinde çok çeşitli senaryolar konuşuluyor. Başlıklar halinde şöyle sıralayabiliriz.  

1.     İhtimal, HDP %10 Barajını aşamayabilir.

2.     İhtimal, Barajı aşamayan HDP ülkeyi Kobani olaylarında olduğu gibi kaos ortamına sürükler ve sine-i millete dönerek Diyarbakır’da özerkliğini ilan eder ve kendi parlamentosunu oluşturur.

3.     İhtimal, HDP Barajı aşar 1 HDP, 1 MHP Milletvekili çıkarır.

4.     İhtimal, Ak Parti bir Kürt aday gösterir, oy alamaz ise MHP 2 Milletvekili çıkarır.

5.     İhtimal, Ak Parti bir Türk aday gösterir, HDP barajı aşar 2 Milletvekili çıkarır.

6.     İhtimal, Ak Parti bir Türk aday gösterir, HDP barajı aşamaz ise AKP 1 Milletvekili, MHP 1 Milletvekili çıkarır.

7.     İhtimal, Ak Parti bir Kürt aday gösterir ve HDP Barajı aşamayacak gerekçesi ile oy alırsa AKP 1 Milletvekili, MHP 1 Milletvekili çıkarır.

Bu ihtimallerin tamamı konuşulmakta ve değerlendirilmektedir.

Tüm aday adaylarına başarılar dileriz. 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.