26 kişinin istihdam edildiği doğa köyünde üreticilerin başta domates ve kayısı olmak üzere sebze ve meyveleri alınarak organik ürünlere dönüştürülüyor. Doğa köyüne kurulan dev kazanlarda yapılan salçalar el değmeden kavanozlara doldurulurken, konserve, kurutulmuş biber, patlıcan gibi ürünlerin yanı sıra Iğdır´ın meşhur kayısısı, dutu, vişnesi, pekmezi, pestile dönüşüyor.
Doğu’nun Çukurovası” olarak bilinen Iğdır’da kurulan, tarımsal ve hayvansal ürünlerden oluşan 300 çeşit organik ürünün ulusal ve uluslararası piyasalarda satılmaya başlandığı Aras Doğa Köyü üçüncü yılına girerken üretmeye devam ediyor Iğdır ve İstanbul olmak üzere iki yerde satış mağazası açılarak vatandaşa satış yapılırken ,İnternet üzerinden yurt içi ve yurt dışı satışlarda devam ediyor.
Tesislerde işledikleri ürünlerin bir bölümünü kendi bahçelerinde yetiştirdiklerini bir bölümünü ise çevre köylerdeki üreticilerden aldıklarını belirten Canan Sinay, "Iğdır’da yetişen ürünlerden reçel, marmelat, sos domates, biber salçası gibi ürünler doğal ve yöresel olarak hazırlanırken hiçbir katkı maddesi kullanmamaktadır. Çevre köylerdeki üreticilerin mahsullerini toplamaya başladık. Domatesleri hem kurutma hem salça olarak yapıyoruz. Bunun dışında gül reçeli yaptık, karadut reçeli, marmelatı yaptık.Bu senede acı biber reçeli yaptık büyük beğeni aldı. Kurutmaya ağırlık verdik Iğdır’ın meşhur olan kayısısını değerlendirdik. Bölgemizdeki 3 çeşit kayısıdan çok miktarda reçel elde ettik" diye konuştu.
Doğa köyde ürettikleri ürünleri e-ticaret üzerinden tüm Türkiye ve Yurt dışına sattıklarını ifade eden Sinay, üçüncü yılımızda doğal organik üretim yapmaya devam ediyoruz. Kadınları istihdam ederek aile ekonomisine katkıda sağlıyoruz.”dedi.
Sahip olduğu mikro klima iklimi ve üç ülkeye sınır olması nedeniyle Doğu Bölgesi’nin diğer kentlerinden farklı olan Iğdır, ürettiği yöresel ürünlerle ulusal ve uluslararası piyasalara açılıyor. Iğdır’da iş insanı Turgay Aras tarafından 45 dönüm arazi üzerinde kurulan Aras Doğa Köyü, kentin tarımsal ve hayvansal ürünlerini pazarlarda satışa devam ediyor. Iğdır’da işlenmemiş tarımsal ürünlere katma değer katarak sebze ve meyvelerden yaklaşık 300 çeşit paketlenmiş organik ürün üretimi yapılıyor. Doğa Köyünde yapılan salçalar el değmeden kavanozlara doldurulurken, konserve, kurutulmuş biber, patlıcan ,kabak gibi ürünlerin yanı sıra Iğdır’ın meşhur kayısısı, dutu, elması, armudu ve vişnesi hem doğal olarak satılıyor hem de pekmeze, marmelata dönüştürülerek piyasada tüketicilerle buluşuyor. Organik ürün tesisinde, sadece Iğdır kent merkezinde ekimi yapılan meyve ve sebzelerden ağırlıklı olmak üzere 300 çeşit ürünün organik üretimi yapılıyor.
IĞDIRLI ÇİTFÇİLER DE KAZANIYOR
Iğdır kent merkezinde ve İstanbul ilinde açılan şubelerde üretimi tamamlanan yaklaşık 100.000 kavanoz reçel, marmelat, meyve suyu, çeşitli kurutulmuş ürünler ve süt ürünleri ile pestil, unlu ürünler ve faydalı otların satışın büyük ilgi görüyor.
Doğa Köyü 2022 yılında 400 bin kavanoz kurutulmuş meyve ve sebze ile bakliyat, bal, et ve süt ürünleri üretimi yapmayı hedefliyor. Doğa Köyü üretimi yapılacak olan bu ürünler için yaklaşık 500 ton domates, 200 ton biber, 100 ton elma, 100 ton kayısı ve muhtelif diğer çeşitlerden 200 ton ürün alacak. Firma bu ürünlerin bir kısmını kendisi üretirken büyük çoğunluğunu da Iğdırlı çiftçilerden satın alıyor. Böylece çiftçi ürettiği yöresel ürününü, tarlasından aracı olmadan doğrudan fabrikaya peşin parayla satıyor.
Yöresel ürünlerin satışı için İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakasında, Kars ve Erzurum’da, Azerbaycan ile Nahcivan Özerk Cumhuriyeti’nde şubeler açılacak. Online satışlara devam eden Doğa Köyü’nün ürettiği organik ürünlere Almanya, Katar ve ABD gibi ülkelerden siparişler geliyor. Haber: Zeki Şıktaş

