Okul konferans salonunda yapılan etkinlikte birbirinden yetenekli öğretmen ve öğrenciler birlikte Nardugan bayramı kutlandı .
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından günün anlam ve önemi hakkında konuşan okul müdürü Yücel Usta şunları söyledi:” Sayın milli eğitim şube müdürüm., saygıdeğer meslektaşlarım hoş geldiniz. Bugün orta Asya dan günümüze gelen bir bayramı kutlamak üzere toplanmış bulunuyoruz. Bugün gündüzün geceye galip geldiği gündür. Eski Türkler hayvancılık ve avcılıkla geçindikleri için kış ayları onlar için çok zor geçerdi. O yüzden kışın diğer adı çileydi. 21 Aralık günü gecenin kısalıp gündüzün uzamaya başladığı gündür. Buda Türk milletinin o zamanlarda da bir takvim bilgisi olduğunu gösterir. Nardugan, her yıl 21 Aralık'ta Türkler arasında kutlanan bir bayramdır .21 Aralık gününe NARDOGUN demişlerdir. Nar ateşin ve güneşin diğer adıdır. Aynı zamanda nar bereketin simgesidir. Gündüzlerin uzamaya başlaması ve otak denilen çadırlarda geçen soğuk günlerin bitmeye başlamasından dolayı bugünü bayram olarak kutlamışlar ve Ayazata denilen seçilmiş kişiler halka hediyeler dağıtmışlardır. Hatta bu gelenek Anadolu’nun fethinden sonra Anadolu da da yaşatılmış ve Hristiyanlar bu bayramı bizden alarak kutlamaya başlamışlardır. İşte bugün atalarımızdan bize miras kalan NARDUGAN bayramını kutlamak için toplandık. Hepinize iyi bayramlar diliyorum.”
Milli Eğitim Şube Müdürü Aziz Akar, okul müdürü Yücel Usta, Iğdır Azerbaycan Evi Derneği Başkanı serdar Ünsal, müdür yardımcıları İzzettin Bayat, Naciye Parlar ve öğretmenlerin katıldığı program daha sonra öğretmen ve öğrencilerin söylediği şarkı okuduğu şiir ve skeç gösterileri Hüseyin Baydar’ın halkoyunları ekibinin gösterileri ile devam etti.
NARDUĞAN BAYRAMI NEDİR?
Türklerin eski inanışına göre gece ile gündüz sürekli savaşır ve en uzun gece ile birlikte günler uzamaya, güneş daha çok görünmeye başlar. Türklerce Ay yılı esasına dayalı olarak 21 Aralık'tan sonra yeni yılın geldiğine inanılır. " Nartugan olarak da bilinen 'yeniden doğuş bayramı' her yıl 21 Aralık'ta kutlanıyor.
Ancak eski Türklere baktığımızda çok eski bir yılbaşı kültürüne rastlıyoruz. Bugün tüm dünyada yılbaşında süslenen çam ağacı geleneği aslında İslamiyet öncesi Türker’den geliyor. Türkler, 21 Aralık günü Nardugan Bayramı'nı kutlarken akçam ağacını süslüyordu.
Hayat ağacına bağlı bir diğer inanç da bu ağacın göğü tuttuğu ve göğün insanların üstüne çökmesine engel olduğu yönünde.
Bu zamanlarda yurda soğuk getiren ve Soğuk Hanı olarak da adlandırılan Ayaz Ata isimli bir figürün ortaya çıktığı inanılıyordu. Nardugan Bayramı'nın simgesi olan Ayaz Ata; Türk, Altay ve Orta Asya mitolojilerinde, özellikle Kazaklar'da ve Kırgızlar'da Soğuk Tanrısı olarak geçiyor.
Mitolojiye göre; kendisi ihtiyaç sahibi insanlara yardım ederek, herkesi mutlu eden bir evliyaydı. Ayaz Ata çok yaşlı olduğu için bazen kendisine kızının veya torunun yardım ettiği inanılırdı. Ayaz Ata'ya yardım eden kıza da Kar Kız veya Ayaz Kız denirdi. Haber: Zeki Şıktaş