Bu katliamlardan birisi de 31 Mart 1918’de Rus ve Ermeni işbirliği ile Bakü’de gerçekleştirilen insanlık dışı katliamdı.
Azerbaycan’ın güçsüz ve sahipsiz olduğu bir dönemde Ruslar ve Ermeniler 1918 yılında Azerbaycan halkına vahşice bir saldırı gerçekleştirmiş ve 50 binden fazla insanı katletmiş ve on binlercesini de ağır şekilde yaralamışlardı.
103 yıl önce yaşanan bu trajik olay unutulmaya yüz tutmuşken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Umumilider Haydar Aliyev 1998 yılında aldığı bir kararla 31 Mart tarihini Soykırım Günü olarak ilan ederek anılmasını, bu vahim katliamın dünya kamuoyuna duyurulmasını, anlatılmasını sağlamıştır.
Bu bağlamda Azerbaycan’ın genç, dinamik, dünyaya entegre olabilen kadrolarından birisi olan Diaspora Bakanı Fuat Muradov dün 48 ülke ve yaklaşık 200 kişiyle aynı anda konferans gerçekleştirerek 31 Mart Soykırımını değerlendirdi ve Diaspora'nın yaptığı çalışmalar dile getirildi. Birbirinden değerli konuşmacılar da fikirlerini beyan ettiler.
İki saat süren Zoom konferansında Diaspora Bakanı Fuat Muradov şöyle konuştu: “Azerbaycan ordusu Ermeniler karşısında bir tarih yazdı. 200 yıldır Ermeniler ellerine geçirdikleri her fırsatta Türk halkına karşı soykırım uygulamış, katliamlar gerçekleştirmişlerdir. 31 Mart 1918 tarihinde Ermenilerin yapmış olduğu bu vahşi katliamı unutmayalım diye Umumiliderimiz Haydar Aliyev tarafından 1998 yılında alınan karar ile bu günü Soykırım Günü olarak anıyoruz. Ancak 20 Ocak 1990, 1991 Hocalı Katliamı gibi birçok katliama maruz kalan halkımız, yine Ermenilerin başlattığı ikinci Karabağ savaşında 44 günde tarih yazmış ve güçlü lider Baş Komutan İlham Aliyev’in önderliğinde işgal altındaki topraklarımız geri alınmış, halkımız zafer sevinci yaşamıştır. Evet tarihimizi unutmayacağız ama bundan sonra böyle katliamların yaşanmasına da müsaade etmeyeceğiz. 44 günlük savaşta Türkiye’mizin varlığını da asla unutmadık, unutmayacağız. Onun için birlik, beraberlik, dayanışma vurgusunu dilimizden düşürmemeli, bunu hayata geçirmeliyiz. Yakın tarihte çok güzel gelişmeler olacaktır. Dünya genelinde yaşayan Azerbaycan vatandaşlarının statüleri konusunda çalışmalarımız var. Yakında bu konularla ilgili yaşanan gelişmeleri sizlerle paylaşacağız.” şeklinde konuştu.
Diaspora Bakanlığının 48 ülkeden 200 civarında katılımcıyla gerçekleştirdiği konferans büyük ilgi gördü.