• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Genel Haber
  • Kültür & Sanat
  • Gündem
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • Resmi İlanlar
  • Duyurular Haberler
  • Ara
SON DAKİKA:
13:11
Iğdır’a Yeni Devlet Hastanesi Müjdesi
13:09
Iğdır’da “Türk Gençlik Şöleni” Coşkusu Ali Kınık ve Ahmet Öngel Rüzgârı Esti
11:08
Nevzat Turan’a Kültür Bakanlığı ve TRT’den Büyük Onur
11:06
Ünsal "Rektörlüğe Prof. Ekrem Gürel'in  atanması şehirde  olumlu bir hava yarattı"
10:03
AK Parti Iğdır Teşkilatı’ndan Köy Ziyaretleri
10:01
10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası Karabağ Özel Eğitim Anaokulu’nda Kutlandı
09:58
Iğdır Şehit Fatih Kara Spor Lisesi Öğrencilerinden Dünya Kupası’nda Büyük Başarı
09:57
Iğdır’da Şiirle Yoğrulan Gönüller, Türküyle Dile Geldi
09:54
Vali Ercan Turan, Alkızıl ve Ünver Ailelerinin Mutlu Gününe Ortak Oldu
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Cumhurbaşkanı Kararı ile Erzurum'da stratejik bir adım daha
Sağlık
Yayınlanma: 18 Mayıs 2025 - 11:28
Güncelleme: 18 Mayıs 2025 - 11:28

Cumhurbaşkanı Kararı ile Erzurum'da stratejik bir adım daha

Atatürk Üniversitesi, sağlık bilimleri alanındaki araştırma ve yenilik kapasitesini stratejik bir adımla daha ileriye taşıdı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 6 ay önce değerlendirmeye alınan, 16 Mayıs 2025 tarihinde ise Cumhurbaşkanı Kararıyla Resmî Gazete'de yayımlanan düzenleme doğrultusunda üniversite bünyesinde "İlaç, Aşı ve Biyoteknoloji Enstitüsü" kurulmasına karar verildi. Enstitü, yerli ve milli ilaç ile aşı geliştirme

Sağlık
18 Mayıs 2025 - 11:28
Güncelleme: 18 Mayıs 2025 - 11:28
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Cumhurbaşkanı Kararı ile Erzurum'da stratejik bir adım daha
Atatürk Üniversitesi, sağlık bilimleri alanındaki araştırma ve yenilik kapasitesini stratejik bir adımla daha ileriye taşıdı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 6 ay önce değerlendirmeye alınan, 16 Mayıs 2025 tarihinde ise Cumhurbaşkanı Kararıyla Resmî Gazete'de yayımlanan düzenleme doğrultusunda üniversite bünyesinde "İlaç, Aşı ve Biyoteknoloji Enstitüsü" kurulmasına karar verildi. Enstitü, yerli ve milli ilaç ile aşı geliştirme çalışmalarını hızlandırarak ülkemizin sağlık alanındaki dışa bağımlılığını azaltmayı hedefliyor.

9818 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında kurulmasına karar verilen enstitü, Atatürk Üniversitesinin Ar-Ge odaklı vizyonunu güçlendirecek nitelikte. Enstitü; insan sağlığına yönelik biyoteknolojik ürün geliştirme, klinik öncesi ve sonrası çalışmalar yürütme, yüksek nitelikli bilimsel projeler üretme, ulusal ve uluslararası düzeyde ortak araştırma platformları oluşturma gibi çok yönlü misyonlara sahip olacak.

Rektör Hacımüftüoğlu: "Bilimsel Üretimi Toplumsal Faydaya Dönüştüreceğiz"

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, üniversitenin bilimsel birikimini toplumsal faydaya dönüştürme vizyonuyla hareket ettiklerini belirterek: "İlaç, Aşı ve Biyoteknoloji Enstitümüz, sadece akademik dünyamıza değil, doğrudan toplum sağlığına katkı sunacak stratejik bir kuruluştur. Pandemi sürecinde yaşananlar, sağlık alanında yerli ve milli üretimin ne kadar hayati olduğunu hepimize gösterdi. Atatürk Üniversitesi olarak bilimsel gücümüzü ve araştırma altyapımızı, bu kritik ihtiyaçlara çözüm üretmek üzere yönlendiriyoruz. Enstitümüz sayesinde hem nitelikli bilim insanları yetiştirilecek hem de Ar-Ge projeleri ile katma değeri yüksek ürünler geliştirilecek. Türkiye'nin sağlıkta dışa bağımlılığını azaltma hedefi doğrultusunda biz de üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bu doğrultuda böylesine önemli bir birimi üniversitemize kazandıran başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar ile katkı sunan herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Çok Disiplinli Bir İş Birliği Modeli

Yeni kurulan enstitü, Atatürk Üniversitesi bünyesindeki çeşitli uygulama ve araştırma merkezleriyle iş birliği içerisinde faaliyet gösterecek. Özellikle "Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi" ile "Veterinerlikte Aşı ve Biyolojik Ürün Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi", bu süreçte temel araştırma ve ürün geliştirme faaliyetlerinin merkezi olacak. GLP (İyi Laboratuvar Uygulamaları) ve GMP (İyi Üretim Uygulamaları) standartlarına sahip laboratuvar altyapısı sayesinde hem insan hem de hayvan sağlığına yönelik ilaç, aşı ve biyoteknolojik ürünlerin geliştirilmesi mümkün olacak.

Eğitim, Üretim ve İstihdam Eksenli Bir Hedef Yapısı

Enstitünün sadece bilimsel üretime değil, aynı zamanda nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine de katkı sunması bekleniyor. İlgili alanlarda lisansüstü eğitim programlarının açılması, yüksek lisans ve doktora tezlerinin desteklenmesi, Ar-Ge projeleriyle öğrencilerin doğrudan sürece dahil edilmesi gibi uygulamalar planlanıyor. Bu kapsamda genç araştırmacılara hem akademik hem de sektörel düzeyde yeni kariyer yolları açılması hedefleniyor.

Toplumsal Katkı ve Uluslararası Açılım

Enstitü, geliştireceği projelerle sadece bölgesel kalkınmaya değil, aynı zamanda ülke genelinde sağlık politikalarının şekillendirilmesine katkı sunmayı amaçlıyor. Ayrıca Avrupa Birliği, TÜBİTAK, Sağlık Bakanlığı ve özel sektör destekli projelerle uluslararası düzeyde bilimsel iş birlikleri kurulması planlanıyor. Toplumun bilinçlendirilmesine yönelik sosyal sorumluluk faaliyetleri de enstitü gündeminde önemli bir yer tutacak.

Atatürk Üniversitesinin köklü bilimsel birikimi ve dinamik araştırma ekosisteminden güç alacak olan İlaç, Aşı ve Biyoteknoloji Enstitüsü; nitelikli bilgi üretimi, inovasyon, toplumsal katkı ve ulusal kalkınma hedefleri doğrultusunda önemli bir rol üstlenecek. Sağlıkta yerli ve milli üretimin geliştirilmesine yönelik atılan bu adım, üniversitenin araştırma üniversitesi vizyonuyla da tam bir uyum içerisinde şekilleniyor.

 

İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Zayıflama iğnesi doktor tavsiyesiyle kullanılmalı
Zayıflama iğnesi doktor tavsiyesiyle kullanılmalı
Ebelik eğitimlerinin güçlendirilmesi programı tamamlandı
Ebelik eğitimlerinin güçlendirilmesi programı tamamlandı
Gut hastalığı sessizce eklem sağlığınızı tehdit ediyor
Gut hastalığı sessizce eklem sağlığınızı tehdit ediyor
Uzman Op. Dr. Öcük, "Liposuctionda merdiven altı uygulamalardan uzak durulmalı"
Uzman Op. Dr. Öcük, "Liposuctionda merdiven altı uygulamalardan uzak durulmalı"
Son Haberler
Bir haftada 287 işletmeye denetim
Bir haftada 287 işletmeye denetim
Tortum ve Uzundere'de foto safari heyecanı
Tortum ve Uzundere'de foto safari heyecanı
Şevkatli Eller şehit aileleri ile buluştu
Şevkatli Eller şehit aileleri ile buluştu
Başkan Demir muhtarlarla buluştu
Başkan Demir muhtarlarla buluştu
Kızılay'dan her gün binlerce aileye sıcak yemek desteği
Kızılay'dan her gün binlerce aileye sıcak yemek desteği
Nevzat Turan’a Kültür Bakanlığı ve TRT’den Büyük Onur
Nevzat Turan’a Kültür Bakanlığı ve TRT’den Büyük Onur

Ana Sayfa
Genel Haber
Kültür & Sanat
Gündem
Siyaset
Sağlık
Spor
Eğitim
Resmi İlanlar
Duyurular
Haberler
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Duyurular
  • Eğitim
  • Genel Haber
  • Gündem
  • Haberler
  • Kültür & Sanat
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.