Sefer Karakoyunlu Hocalı Soykırını'nın 21. Yıl Dönümü Dolaysıyla Basın Açıklaması Yaptı

Tarih : 2013-02-28 / Kategori : Genel Haber

Sefer Karakoyunlu Hocalı Soykırını'nın 21. Yıl Dönümü Dolaysıyla Basın Açıklaması Yaptı

"HOCALI SOYKIRIMI, YALNIZCA AZERBAYCAN TÜRKÜNE DEĞİL, TÜM İNSANLIĞA KARŞI İŞLENMİŞTİR."
    Hocalı  Soykırımı, 21. yıldönümünde,  Azerbaycan'da ve Türkiye'de olduğu gibi, dünyanın önemli merkezlerinde düzenlenen miting, yürüyüş, toplantı ve panellerle anıldı. İstanbul'da da, geçtiğimiz Pazar günü, şehrin çeşitli yerlerinde yürüyüşler ve Hocalı Soykırımı'nı anlatan paneller düzenlendi.
    İstanbul'daki en organize telin yürüyüşü, Dolmabahçe Sarayı önünden başlatıldı, Beşiktaş Meydanı'nda yapılan basın açıklaması ile son buldu. Hocalı Soykırımını telin yürüyüşüne destek veren tüm Azerbaycan dayanışma dernekleri, yaptıkları açıklamalarda, Hocalı soykırımını ve dün kadar yakın bir geçmişte insanlığın gözleri önünde gerçekleştirilen bir soykırıma dünya kamuoyunun duyarsız kalmalarını eleştirdiler.
    İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği Başkanı Sefer Karakoyunlu da, yaptığı basın açıklamasında, insanlık tarihinin en gaddar, en acımasız ve en vahşi soykırımlarından bir olan Hocalı Soykırımı'nın yalnız Azerbaycan Türklerine karşı değil, insanlığa karşı işlenmiş bir soykırım olduğunu belirtti.
     "Emperyalistlerin, birlik ve bütünlüğümüzü bozmayan yönelik politikalarının en büyük aracı, sözde Ermeni soykırımı iddiasıdır" diyen Karakoyunlu, sözlerine şöyle devam etti:
    "Türk Milleti karşısında duydukları tarihsel aşağılık komplesi ve kendi tarihlerinde yaptıkları soykırım olaylarının ağırlığı altında ezilen bu bedbahtlar, büyük kıskançlık besledikleri, başarılarla dolu temiz Türk tarihini; bu yolda 'kirli' göstermeye çalışmaktadırlar. Bunun için de, gerek parlamentolarında, gerekse yerel meclislerinde kanunlar ve kararlar çıkartmaktadırlar. Hiçbir tarihsel gerçeğe ve bilimsel araştırmaya dayanmayan bu kanun ve kararların gerçek dışı olduğu, 1948 tarihli 'Birleşmemiş Milletler Soykırım Sözleşmesi'nde yapılan tanımlamadan açıkça anlaşılmaktadır."
    HOCALI'DA NELER YAŞANDI?
    İnsanlık tarihinin en yeni ve en kapsamlı soykırımlarından olan Hocalı Soykırımı'nın 26 Şubat 1992'da yaşandığını vurgulayan Türkiye Azerbaycan Derneği Başkanı Karakoyunlu, soykırımdan önce ezeli Türk yurdu olan Karabağ'da 7 bin Azerbaycan Türkü'nün yaşamakta olduğunu söyledi ve devam etti:
    "Halkın bir kısmının Ermeni zulmünden kaçmasından sonra nüfus 3000'e düşmüş,
    Hocalı Soykırımı  sonucunda ise binlerce TÜRK vahşice katledilmiştir. Öldürülenlerin 613 kişisi korunaksız insanlardır, bunlardan; 106 kadın, 63 çocuk ve 70 ihtiyarın başları kesilmiş, gözleri oyulmuş, derileri yüzülmüştür. Hamile kadınların karınları süngüyle parçalanarak ceninleri ana rahminden süngüyle çıkarılmış, 487 kişi sakat bırakılmıştır. 1275 kişi esir alınmış ancak bugüne kadar esaret altındaki bu insanların akıbetleri hakkında hiçbir bilgi alınamamıştır. 25 Şubat’ı, 26 Şubat’a (1992) bağlayan gece insanlığa karşı işlenmiş en gaddar, en acımasız SOYKIRIM ile Azerbaycan’ın Hocalı Kasabası’nın Türk nüfusu haritadan silinmiştir.3000 kişinin bulunduğu Hocalı’da, Ermeni katillerce öldürülen, kaybolan ve sakat bırakılan insan sayısı 2375'tir."
    NELER YAPMALIYIZ?
    Hocalı Soykırımı'nın insanlık tarihinin en organize ve kapsamlı soykırımlarından olduğunu söyleyen Başkan Karakoyunlu, bu insanlık suçunun unutulmasına, tarihin tozlu raflarına kaldırılmasına asla izin verilmemesi gerektiğini belirtti ve bu konuda yapılması gerekenleri şöyle özetledi:
    "Zira Türkiye’yi soykırım” iddiaları ile suçlayan, gerçekte nasıl birer insanlık dışı cani oldukları
    Belgelerle sabit olan bu katillerin, suçlarını kendi yüzlerine ve çifte standartlarla destekçilerine haykırmak gerekmektedir.
    Hukuki alt yapısı  olan, video kayıtları, fotoğrafları ve canlı şahitleriyle ispat edilmemiş bulunan bu insanlık suçunun “SOYKIRIM”  olduğu, uluslar Arası hukuk metinlerinde “SOYKIRIM”  olarak tanımlandığı bilinmelidir.
    Haydar Aliyev’ in  'Bir Millet iki Devlet' ve Mustafa Kemal Atatürk'ün  'Azerbaycan'ın sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir' düsturu doğrultusunda hareket edilmelidir.
    Bizler; Ermeni canilerin bu insanlık dışı davranışlarını esefle kınıyoruz. Dünyamızın barışa, sevgiye ve kardeşliğe en çok ihtiyacı olduğu günümüzde hakkın, adaletin ve barışın yanında yer alanları, yapılan bu soykırımı kınamaya ve Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmesi için hukuk çerçevesinde var gücümüzle herkesi çalışmaya ve destek olmaya davet ediyoruz."
    Dernek Tarafından Üsküdar İstanbul’da Düzenlenen Panele ve Fotoğraf sergisine çok sayıda basın mensubu, vatandaşlar katıldı. Panelde Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu Zeynelov, İstanbul AK Parti Milletvekili İsmet Uçma Azerbaycan Millet Vekili Sabir Rüstemhanlı, Jale Aliyeva Azerbaycan Kadın Birliği Başkanı Tenzile Rüstemhanlı Asef Genel Şemsettin Gürtekin ve Azerbaycan İlimler Akedemisi Pror Dr Veli Aliyev birer konuşma yaptılar.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.