TARİHİ SÜREYYA ÇEŞMESİ YENİDEN YAPILDI

Tarih : 2009-06-20 / Kategori : Genel Haber

   İran-Türkiye sınırında Süreyya Çeşmesi olarak anılan bölgede 1956 yılında yaptırılan Süreyya çeşmesi yeniden yapılarak açılışı yapıldı.

İlimiz Aralık ilçesin de bulunan Kazım Karabekir Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nün sınırlarındaki Süreyya Çeşmesi yeniden Ahlat taşı ile yapılarak hizmete sokuldu.
   Çeşmenin açılışında konuşan Iğdır Valisi S.Saffet Karahisarlı, İran Türkiye sınırının sıfır noktasında bulunan bu bölgeye Süreyya çeşmesi deniliyor. Çeşme eskimişti. 2. Tabur Komutanlığı ve Aralık Kaymakamlığınca yeni bir çeşme yapıldı. Ağrı Dağı’nın derinliklerinden gelen bu doğal suyun aktığı çeşme hayırlı olsun. İleride burası güzel bir mesire yeri olarak yapılır, vatandaşın hizmetine sokulur.” dedi.
   Daha sonra çeşme hakkında bilgi veren Aralık ilçesi İlçe Milli Eğitim Müdürü Ziya Zakir Acar, ”Söylendiğine göre İran Şahı Rıza Pehlevi’nin eşi Kraliçe Süreyya bu bölgeye arada bir gelirmiş, Serdar bulak kaynak suyundan gelen su için buraya bir çeşme yaptırarak bu bölgeyi Türkiye’ye hediye etmiş, bu bölge o günden beri  Türk sınırlarındadır. Bölgede bu çeşmeyi ziyaret edip suyunu içmeyen yok gibidir. Iğdır ve Aralık ilçesinde o tarihten itibaren çocuklarına Süreyya ismini koymuşlardır.” şeklinde konuştu.
   Çeşmenin açılışında Aralık Halk Eğitim Merkezi halk oyunları ekibi gösteri yaparken, açılışa 5. Hudut Alay Komutanı Muharebe Kurmay Albay Ahmet Can Çevik, Iğdır Cumhuriyet Baş Savcısı Ali İşgören, Iğdır Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, Aralık Kaymakamı Hakan Hakyemez, Belediye Başkanı Hanım Turan, İl Özel idaresi Genel Sekreteri Ferhat Akkuş ve davetliler katıldı. Buz gibi serin sudan herkes içti.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.