Gençtürk, “Mevcut yasalar gereğince 2011 yılından bu yana ilimizde yapılan yeni binalarda mantolama yapılmaktadır. İl Müdürlüğümüzce 4708 sayılı Yapı Denetimi Kanunu kapsamında inşaatların yapım aşamasında bu durum kontrol edilmektedir.
1992 yılında il olduktan sonra hızlı bir şekilde yapılaşmanın arttığı ilimizde 2011 yılına kadar binalarda mantolama yapılması çok düşük seviyelerde olmuştur. 2011 yılında ülkemiz genelinde oluşan çevresel ve ekonomik bilinçlenme neticesinde ısı yalıtımının önemi anlaşılmış ve hızlı bir şekilde eski binalarda mantolama yapılmıştır.
Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine (BEP) göre 02.05.2017 tarihine kadar tüm binaların Enerji Kimlik Belgesi alması zorunlu olup, bu belgenin alınması aşamasında mantolaması olmayan binalar düşük enerji sınıfına sahip kimlik belgeleri alacağından yüksek enerji sınıfına sahip kimlik belgelerinin yararlanabileceği vergi muafiyetlerinden faydalanamayacaktır.
Mantolamanın Hava kirliliğini önleme, görsel estetik düzenleme, enerji tasarrufu ve ekonomik avantaj sağlama gibi faydalarından mahrum kalmamak adına bina yöneticileri ve sakinlerinin 2016 yılında mantolama yoluyla ısı yalıtım yaptırmaları hem çevre hem de şehircilik açısından önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu.
Genel Haber
Yayınlanma: 02 Ocak 2016 - 00:00
Hava Kirliliği İle Mücadelede Mantolamanın Önemi
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hamdi Görkem GENÇTÜRK, “Bilindiği gibi ilimiz mikro klima özelliğinden dolayı çevre illere göre avantajlı özelliklere sahip olmasının yanında rüzgar akımının ve yağışların yetersizliğinden dolayı da kış aylarında yoğun bir hava kirliliğine maruz kalmaktadır. Bu olumsuz durumdan kurtulabilmenin yollarından biride binalara mantolama yapılmasıdır. 2016 yılında başta kamu binaları olmak üzere pek çok binada doğalgaz kullanımına geçilecektir. Her ne kadar doğalgaz havayı daha az kirletse de enerji tüketiminde tasarruf yapabilmek için binalarda mantolama yapılmış olması gerekmektedir.” dedi.
Genel Haber
02 Ocak 2016 - 00:00
İlginizi Çekebilir