Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2025 yılı III. Çeyrek inşaat istatistikleri, Iğdır'daki yapı sektörünün ne denli canlı olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Artan nüfus ve gelişen şehirleşme ile birlikte Iğdır’da bu dönemde tam 783 daireye Yapı Ruhsatı verilirken, inşaatı biten ve oturuma hazır hale gelen 190 daire de Yapı Kullanım İzin Belgesi (İskan) aldı.
Iğdır’da her geçen gün inşaat sektörünün artmasıyla birlikte yapı kullanım ve ruhsat alımları da artmaya başladı. Komşular Arasında Rekabet Kızıştı Iğdır, komşu illerle karşılaştırıldığında da inşaat potansiyeliyle dikkat çekiyor.
Bölge illerindeki ruhsat ve iskan dağılımı şu şekilde gerçekleşti:
Iğdır’da 2025 yılı III. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen daire sayısı 783 yapı kullanma izin belgesi verilen daire sayısı 190 olurken Iğdır’a komşu olan illerde ise Ağrı’da 2025 yılı III. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen daire sayısı 875 yapı kullanma izin belgesi verilen daire sayısı 440, Kars’ta 2025 yılı III. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen daire sayısı 1 075 yapı kullanma izin belgesi verilen daire sayısı 235 ve Ardahan’da ise 2025 yılı III. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen daire sayısı 254 yapı kullanma izin belgesi verilen daire sayısı 399 oldu.
Yapı ruhsatı verilen toplam yüzölçümünün %78,0’ı belediyelerce tescillendi. Iğdır'daki yerel yetkililer, şehirdeki bu inşaat hareketliliğinin hem istihdama hem de şehirleşme kalitesine olumlu katkı sağlayacağını belirtiyor.