Konferansa konuşmacı olarak On Dokuz Mayıs Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Dalğın ve Biyoteknolojik Sistem Uzmanı Veteriner Hekim Mehmet Gülşen katıldı.
Konferansta konuşan Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, göreve başladığı günden beri üniversite bünyesinde yapılan hayvan hastanesinin faaliyete girmesi için çok yoğun çalıştıklarını ve şu anda hayvan hastanesinin hizmet vermeye başladığını aktardı. Rektör Alma, özellikle buzağı ölümlerinin önüne geçmek istediklerini ve hayvan hastanesi bünyesinde buzağılar için mama üretimi yapacaklarını bunun için de iş adamlarından büyük bir destek beklediklerini, dile getirdi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan On Dokuz Mayıs Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Dalğın da “Buzağı Bağışıklığı ve Yaşama Gücü” ile ilgili ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Doç. Dr. Dalğın, buzağı ölümleri ve ülke ekonomisinin uğradığı kayıp hakkında çarpıcı veriler sundu: "Milli tarım projesi kapsamında açıklanan 2016 verilerine göre ülkemizde yıllık 6 milyon buzağı doğmakta ve 900 bin adet buzağı telef olmaktadır. Ortalama bir buzağı ederi 2000 TL olarak ele alındığında, yıllık ekonomik kaybın 600 milyon euro olduğu hesaplanabilir. 2016 sektör değerlendirme raporuna göre büyükbaş hayvan ithalatı %125 artmıştır. Ülkemizde yıllık 550 bin canlı hayvan ithal edilmekte, buna karşılık 515 milyon dolar döviz ödenmektedir. Kaybedilen buzağılarda sadece et kaybı 65 bin ton olarak hesaplanmaktadır. Buzağı ölümlerinin önüne geçilmesi, et ithalatına duyulan ihtiyacı ortadan kaldıracaktır.”
Biyoteknolojik Sistem Uzmanı Veteriner Hekim Mehmet Gülşen, hayvan hastalıkları ve buzağı ölümlerinin önüne geçmek için yapılması gereken konular hakkında bilgi verdi. Hayvan hastalıkları konusunda da bilgi veren Veteriner Hekim Mehmet Gülşen, özellikle tüberküloz hastalığının ülkemizdeki durumu ve işletmelerde alınması gereken önlemleri anlattı.
Konferans hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.