Doğu Anadolu Bölgesinin Çukurova'sı olarak bilinen Iğdır'ımızda hava kirliliği geçtiğimiz kış dönemlerinden bu sene içerisindeki kış döneminde farklılıklar göstermeye başlamıştır. Bunun nedeni şehrimizde doğal gaz dönüşümü ile başlayan altyapılardır.
2016 yılı aralık ayı verilerinde ilimizin hava kalitesinde PM10 (partikül madde) miktarı 460 µg/ m3 iken bu değer 2017 aralık itibari ile 281 µg/ m3 olup, SO2 (kükürtdioksit) oranı olarak yaklaşık % 41 iken bu oran 2017 aralık ayı verilerinde % 29 a gerilemiştir.
Valiliğimizce ilimiz sınırları dahilinde hava kirliliğinin önlenmesi ve hava kalitesinin korunması amacına yönelik çeşitli tedbirler ve önlemler alınmaktadır.
Önümüzdeki süreçte de hava kalitemizin bozulmaması, soluduğumuz havadaki zehirli gaz ve partikül madde oranının artmaması amacıyla, yaşam kalitemizden ve ısınma gereksinimimizden ödün vermeden yakıt tasarrufu sağlamak için vatandaşlarımızın aynı hassasiyetle kurallara uyması daha yaşanabilir bir şehir için gereklilik göstermektedir.
Hava kirliliği solunum yolu hastalıklarını tetiklerken; hamileler, çocuklar ve yaşlılara da olumsuz etkileri bulunmaktadır. Hava kirliliğinin zararlı etkilerini azaltmak için özellikle partikül madde ve kükürtdioksit seviyesinin yüksek olduğu sabah 07.00-10.00 saatleri ve akşam saat 16.00'dan sonraki zaman diliminde bütün vatandaşlarımızın (Bağışıklık sistemi zayıf olan hastalar ve kronik akciğer, kalp-damar ve diyabet rahatsızlıkları bulunan vatandaşlarımız başta olmak üzere) ev veya iş yerlerinden dışarı çıkarken şal, kaşkol, atkı veya maske takarak tedbir alması gerekmektedir. Böylece hava kirliliğinin zararlı etkileri önemli ölçüde azalmış olacaktır.