Konferansın açılış konuşmasını yapan Iğdır Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Selim Başar, “Bu gün İktisadi bilimde fon arz eden ve fon talep edenler arasında faiz dışında bir mekanizma olabilirmi? sorusu uzun yıllardır bilim adamlarını meşgul etmektedir.
Bu kapsamda katılım bankacılığı önemli bir alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Konunun uzmanı Kuveyt Türk Maslak Şubesi Şube Müdürü Cüneyt Hakan DEMİR bey bize deyerli bilgiler sunacaktır.” dedi.
Daha sonra konuşan Kuveyt Türk Maslak Şubesi Şube Müdürü Cüneyt Hakan DEMİR ise Katılım bankacılığı tarihi gelişimi, Dünya Uygulamaları, Finansal Enstürümanlar, Yeni yaklaşımlar konusu hakkında sunum yaptı.
Kuveyt Türk Maslak Şubesi Şube Müdürü DEMİR, Katılım bankaları ve günümüzdeki özellikleri konusunda şunları kaydetti ; “Katılım bankaları, günümüzde mali sektör içinde hem klasik bankaların yaptıkları birçok bankacılık faaliyetlerinde hem de finansal kiralama, sigortacılık, takas gibi diğer ticari faaliyetlerde bulunmaktadırlar.
Yani, katılım bankaları, kendi prensiplerine ters düşmemek koşuluyla, klasik bankaların yaptıkları hemen hemen tüm işlemleri farklı yöntemlerle yapmaktadırlar. Bu tür bankacılığın temel amacı; faizsiz finansman esasları çerçevesinde, faiz hassasiyeti olan kesimlerin yastık altında kalan atıl sermayelerini, milli ekonomiye kazandırmaktır. Klasik bankacılık işlemlerini yaparlarken faiz yerine kar – zarar ortaklığını esas almaları nedeniyle, literatürde bu tür bankacılık modeline faizsiz bankacılık modeli denilmektedir. Faizle ilgili olmayan hemen hemen tüm bankacılık hizmetlerini farklı usullerle yapan bu tür kuruluşlar, bir bakıma bankaların alternatifi, bir bakıma da bankaların yaptıkları faize dayanan kimi işleri yapamadıkları için onları tamamlayan ve finans sektörüne derinlik ve çeşitlilik kazandıran kuruluşlardır.
Katılım Bankaları nasıl çalışır?
Katılım Bankaları, mali sektörde faaliyet gösteren, reel ekonomiyi finanse eden ve bankacılık hizmetleri sunan kuruluşlardır. Katılım Bankaları tasarruf sahiplerinden topladıkları fonları, faizsiz finansman prensipleri dahilinde projelerde değerlendirerek (tüketicilere ve işletmelere fon kullandırım), oluşan kar veya zararı yine tasarruf sahipleriyle paylaşırlar.Faizsiz Bankacılık prensipleri gereği toplanan fonlarda tasarruf sahiplerine sabit bir getiri taahhüt edilmemektedir.
Türkiye’de katılım bankacılığı uygulaması ve Katılım Bankaları’nın müşteri özellikleri?
Bankacılık sektörüyle karşılaştırıldığında oldukça kısa bir geçmişe sahip olan Katılım Bankaları, mali sektördeki gelişmelere bağlı olarak son yıllarda hızlı bir büyüme sürecine girmiştir. Para ticareti yerine mal ticaretine dayalı işlemlerin esas alındığı bu kurumların kavram olarak ifade edilmesinin, tarihsel gelişiminin, hukuki yapılarının, fon kaynakları ve kullanımlarının, ekonomiye katkılarının, Türkiye’deki faaliyet ve büyüklüklerinin yanı sıra müşteri özelliklerinin incelenmesi önem arz etmektedir. Sermayenin küreselleşmesinin de etkisiyle, uluslar arası mali piyasada daha yakından incelemeye alınan bu kurumlar kalkınmakta olan ülkelere yeni imkanlar sunmakta ve bir yandan faiz kaygısıyla tasarruflarını ekonominin hizmetine sunmayan kesimlerin tasarruflarını ekonomiye kazandırırken diğer yandan da yatırımcıların fon temin edebilecekleri kurumlar işlevini görerek yatırım ve tasarruf sahipleri arasında aracılık görevini yerine getirmektedirler.”şeklinde konuştu.
Program Soru ve cevap şeklinde devam etti. Daha sonra Protokolün plaket taktimiyle son buldu.
Genel Haber
Yayınlanma: 24 Mart 2016 - 00:00
KATILIM BANKACILIĞI VE FAİZSİZ BANKACILIK KONULU KONFERANS
Iğdır Üniversitesi Karağaç Kampüsü Merkezi Derslik Konferans Salonu’nda Kuveyt Türk Maslak Şubesi Şube Müdürü Cüneyt Hakan DEMİR’in katılımı ile "Katılım Bankacılığı ve Faizsiz Bankacılık" temalı konferans düzenlendi.
Genel Haber
24 Mart 2016 - 00:00
İlginizi Çekebilir