Iğdır Üniversitesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Iğdır Şube Müdürlüğü koordinasyonunda Iğdır Valiliği ile birlikte hayata geçirilen “Kuş Yuvası Kamerası” projesinde sona gelindi.
Proje kapsamında, DKMP Iğdır Şube Müdürlüğü’nün valilik binası üzerinde belirlediği ve leylekler tarafından aktif olarak kullanılan alanda bir yıl boyunca gözlem yapıldı. Daha sonra leyleklerin yaşamlarını rahatsız etmeyecek şekilde (yuvadan 10 metre uzaklıkta) kamera takılmasına karar verildi. Iğdır Üniversitesi’nin de verdiği teknik destekle kurulan kamera, Iğdır Valilik binası üzerine monte edildi. Yaklaşık 1 haftalık test sürecinin ardından Türkiye’de ilk defa bir leylek yuvasından canlı olarak yayın yapılmaya başlandı.
Kuşların Gizemli Hayatları İzlenebilecek
Proje ile ilgili bilgi veren Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, “Kuş Yuvası Kamera” projesi için uzun zamandır hazırlık yaptıklarını söyledi. Rektör Alma: “Proje kapsamında kuşların anlık hareketlerini takip ederek, bireylerin yuvada ne kadar aktif olduklarını, yuvayı kimin idare ettiğini, bireylerin kuluçkada kalma süreleri, yumurtadan çıkma başarısı, yavruların anlık hareketleri, baskın yavruların belirlenmesini ve yuvadaki avcı diğer kuşların baskısı gibi birçok bilimsel bilgiyi anlık izleyebileceğiz. Aynı zamanda öğrencilerin ve diğer doğa gözlemcilerinin kuşların gizemli hayatını uzaktan da olsa izlemelerini sağlayacağız.” dedi. Öte yandan öğrenim seviyesinde olan çocukların zamanlarının büyük bir kısmını internette harcadığını ifade eden Rektör Alma, bu projenin yaygınlaşmasıyla çocukların kuşları daha yakından tanıma fırsatı elde edeceğini söyledi.
Iğdır’ın Doğal Zenginlikleri Leylekler İçin Tercih Sebebi
Iğdır’ın simgesi olan leylekler hakkında da çeşitli bilgiler veren Rektör Alma, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Leylekler genel olarak Avrupa, Asya’nın bir bölümünde ve Kuzey Afrika’da yayılış gösterir. Ülkemizde ise 2 tür leylek yaşamaktadır: Leylek (Ciconia ciconia) ve Kara Leylek (Ciconia nigra). Leyleklerin temel beslenme alanları sulak alanlardır. Yiyecek bulmak için çayırlar, sığ su birikintileri, lagünler, göl ve akarsu kenarlarına ihtiyaç duyarlar. Şehir merkezine de uyum sağlamışlardır. Canlı yayında izlediğimiz leylek ise beslenmek için Iğdır’ın doğal zenginliklerinden faydalanıp, dinlenmek, uyumak ve üremek için, valilik binasının üstündeki yuvasına gelmektedir.”
Iğdır’ın Sembolü Leylekler 24 Saat Canlı İzleniyor
Leyleklerin üreme alanına ilişkin bilgiler de veren Rektör Alma konuşmasının devamında şunları aktardı: “Üreme alanına ilk gelenler erkek bireylerdir ve yaklaşık bir hafta içerisinde de dişi bireyler gelir. İzlediğimiz yuva, valilik tarafından oluşturulan platform üzerine dişi ve erkek leylek tarafından yaklaşık 8-10 günde kurulmuştur. Yuvanın dış kısmı ağaç dalları ve çalılardan oluşmaktadır. İç kısmında ise ot demetleri, saman, poşet, bez parçaları, toprak ve kâğıt gibi malzemeler kullanmıştır. Leylek yuvaları küçük kuşların da işine yarar çünkü onlar da dallar arasındaki boşluklara kendi yuvalarını yaparlar. Leyleklerin alt komşuları arasında en sık rastlanan ev serçeleridir. Canlı yayınımızda ev serçelerini de görebilirsiniz.” dedi. Rektör Alma son olarak; projeye desteğini esirgemeyen Iğdır Valisi Enver Ünlü’ye, DKMP Iğdır İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu’na ve Projede emeği geçenlere teşekkür etti.