Psikolog ise bu bilim dalını kullanarak incelemeler ve çözümlemeler yapan kimsedir.) insanlar psikolojim bozulduyu rahatça söyleyebiliyor dedik peki ruh sağlığımın bozuk olduğunu düşünüyorumu rahatça söyleyebiliyor mu? Bence hayır. Çünkü insanlar bunu söyledikleri zaman bazı damgalamalara ve etiketlemelere maruz kalıyor. İlla dışarıdan bir kimsenin bu damgalamaları ve etiketlemeleri yapmasına gerek yok kişinin kendisi de kendisine karşı bu söylemlerde bulunabiliyor. Peki, bu damgalamalar ve etiketlemelere nasıl örnekler verebiliriz? Kafayı yemişin, Deli deli konuşma, Psikopatlığı bırak, ruh hastası gibi yanlış söylemleri örnek verebiliriz. (ruh hastalığı tanısı almış kişiler tehlikeli ve ne yapacağı belli olmaz şeklinde de algılanmaktadır.) Bu yanlış söylemlerin korkusu ile kişide yetersizlik, değersizlik, aşağılık ve utanç gibi duygular yaşanmaktadır. Bu ve bunlar gibi söylemler yüzünden psikolojik rahatsızlık yaşayanlar yaşadıkları problemleri dile getirmiyor ve bir uzamandan yardım talep etmeyerek iyileşmeyi ve tedavi görmeyi istemiyor ve bu rahatsızlıklarını sessizce yaşıyorlar. Bende psikolojiyle daha tanışmamışken derslerime çalışamıyormuşum, dikkatimi toparlayamıyormuşum diye annem: -hadi seni bir psikoloğa götürelim dediğinde ‘ben deli miyim ki psikoloğa gidecekmişim!’ diye çıkıştığımı hatırlıyorum. Şimdi ise bir psikolog adayı olarak bu söylemlerin yanlış olduğunu sizlere aktarma uğraşındayım…
Türkiye Psikiyatri Derneği’nin verilerine göre; her yıl dünyadaki insanların %30una yakını ruh sağlığı problemi yaşamaktadır. Her 4 kişiden 1’inin yaşamı boyunca depresyon geçirme oranı %25tir. Söylemem o ki herkes ruh sağlığı problemi yaşayabilir ve psikolojik destek alma ihtiyacında bulunabilir. Bu ihtiyaçlarımızın olduğunu düşündüğümüz zaman bir uzmana danışmak en güzel yöntem olacaktır. İhtiyaçlarımızı giderdiğimiz zaman psikolojik olarak iyi oluşa da sebep olacak yönde ilerleme kat ederiz. Peki, psikolojik iyi oluş nedir?
Kişi kendini olduğu gibi kabul edebiliyorsa, diğerleriyle olumlu ilişkiler kurabiliyorsa, belli başlı yaşam amaçlarına sahipse, bireysel gelişimine önem veriyorsa, kendi çevresine hâkimiyeti varsa ve özerk bir kimseyse, bu kişinin psikolojik anlamda iyi olduğunu söyleyebiliriz.
Okuduğunuz için teşekkürler...
Eklemek istediğiniz yerleri, eksik veya hatalı gördüğünüz yerleri benimle paylaşmak ve sormak istediğiniz sorular için:
Mail: [email protected]
İnstagram: tugrulsktas
Psikoloji öğrencisi Ali Tuğrul ŞIKTAŞ