Toplantıya Gürbulak Gümrük Bölge Başmüdürü Osman Bölükbaşı Dara, Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan, bölge gümrüklerini üst düzey müdürleri ve bölgede ithalat ve ihracat yapan firma temsilcileri katıldı. Genel Kurul’da, Ticaretin Kolaylaştırılması Türkiye Stratejisi ve 5 Yıllık Eylem Planı görüşüldü ve sorun ve çözüm öneriler görüşüldü.
Anılan toplantıda, taslak nitelikteki Ticaretin Kolaylaştırılması Türkiye Stratejisi ve 5 Yıllık Eylem Planı’nın, kurul üyelerinden alınacak ilave görüşler çerçevesinde Teknik Komite tarafından yeniden gözden geçirilmesi kararı verildi.
Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Konferans salonunda gerçekleşen toplantıda ilk olarak Gürbulak Gümrük Bölge Müdürü Osman Bölükbaşı Dara söz aldı.
Dara, konuşmada, ”Özellikle Ticaret Bakanlığı oluştuktan sonra sayın bakanımızın talimatları doğrultusunda ticareti nasıl kolaylaştıracağımızı, Gümrüklerde girişleri çıkışları nasıl düzene koyacağımızı, hem paydaşlarımızın haklarına helal gelmeden, zamanları kaybolmadan, zarara uğramadan ve devletin koyduğu kanunları ve kuralları zafiyete uğratmadan nasıl bir orta yol bulacağımızı biz kendi oturduğumuz yerde değil de siz ihracatçılarla birlikte, bizim idareci arkadaşlarımızda bulunduğu bir ortamda masaya yatıralım dedik. Burada ticaretin kolaylaştırılmasını ne biz kendi başımıza gerçekleştirebiliriz ne de siz gerçekleştirebilirsiniz. Bunu bizler kafa kafaya verip, herkes üzerine düşeni yapması sonucu gerçekleştirebileceğimizi düşündüğümüz için bu toplantıyı tertip ettik. Toplantımızın amacı ülkemizin ve ihracatçılarımızın haklarını koruyarak rekabette olduğumuz dış ülkelere karşı daha güçlü olmanın yollarını aramaktır. Bu toplantıyı ilk olarak Iğdır’da yapıyoruz. Daha sonra Kars’ta, Ağrı Doğubayazıt’ta ve Erzurum’da gerçekleştireceğiz. Toplantıda bize gelen sorularınızı cevaplayacağız. Ayrıca bu toplantının sonuç bildirgesini bakanlığımıza göndereceğiz” dedi.
Toplantıda konuşan Iğdır Ticaret Odası Başkanı Kamil Arslan, Ülkemizin ticaretin kolaylaştırılması politikasının oluşturulmasında etkin bir şekilde çalışan Kurul, kamu-özel sektör işbirliğinin en etkin örnekleri arasında yer almaktadır.”dedi.
Başkan arslan, Bizim 2000’li yılların başında 3 milyon dolar civarında ihracatımız ve 4-5 milyon dolar civarında ithalatımız vardı. Daha sonra 2008 yılına geldiğimizde Iğdır’da sınır ticaretinde 136 Milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. 2017 Yılında ihracatımız 124 Milyon dolar ve bu gün itibari ile eylül ayı sonu ile 80 Milyon dolardı bizim tahminimiz 115 milyon doları geçeceğimizi tahmin ediyoruz. Sınır ticareti bu bölgelere verilmiş bir intiyazdır. Biz daha önce doğu bayazıtta iç gümrük yapıldığında ihracatçının işini kolaylaştırmak için sınır ticaretini ön plana çıkardık ve iç gümrük olmadan daha kolay olacağını söyledik ve nitekin öyle oldu 200 tane sınır ticareti belgesi olan var ama 50 tanesi anca sınır ticareti yapabiliyor. Bu sayıyı artırmanın yollarını aramalıyız. Son günlerde gümrük müdürlerimizle görüştük Iğdır’a bir tır parkı yapılmasını görüştük. 400 Tırlık bir tır parkı yapmayı planlıyoruz. Birazda öz eleştiri yapalım Şu anda ihracat yapan 12 kişi kadar çağırdık toplantımıza bunu rakamsal olarak değerlendirmedik. Çünkü bizde 20 Milyon dolar ihracat yapanlar var. Bizim burdaki amacımız onların önünü dahada açmak sınır ticaretimizi güçlendirmektir. Biz bu bölgede sınır kapılarını açık tutarak ığdır’ın emonomik anlamda kalkınmasına ve kendini aşmasına katkı sağlayacağız. Bu günkü toplantımızda da bu konuda neler yapabiliriz. Sınır ticaretinin bölgede dahada etkin olması için sorun ve önerilerimizi masaya yatırarak çözüm önerileri bulmalıyız.” şeklinde konuştu.
Toplantı Sınır kapılarındaki yolcu giriş ve çıkışları, İran, Nahcıvan ile sınır ticaretinin geliştirilmesi, Dil ucu gümrüğündeki sorunlar olarak yük kotası, Haftada 3 gün olan her firmanın günde üç araçtan fazla ihracat yapamazsınız kararı, Gümrükte araçların x-ray cihazına sokularak gecikme ve kuyrukların oluşması, Mutat depolara ceza yazılması, Kıymet ve miktar değerlerinin orantısız olması, Araçların Iğdır gümrüğünde olmasına rağmen yolluk alınması, Her yerel firmaya günlük bir araç kotası, İran’ın anlaşma ve şartlarına aykırı kota uygulaması, Türkiye’den ihracat pazarının %53’üne ve İran’dan %83 italat pazarına sahip olan iran Türk araçlarının ülkesine boş dönmesi sağlıyor. İran hukuki gümrük mevzuatları çok farklı olduğundan ihracatçılar çok zorluk çekiyor. Personel bilgi ve tecrübe eksikliği, ABD Ambargoları nedeniyle ülkemizden yapılan ihracatlar kısıtlanmakta bu nedenle ABD Ambargolarının azaltılması ve bu ülke ile ihracat ve italatın artırılması konuları ele alındı.


