Başkan Güneş, gazetecilere yaptığı açıklamada ”Belediye yerleşim yeri ile ilgili genel olarak Iğdır ilinin kurulu olduğu yerin vadi ve zemin durumu alüviyal biriktirme sonucu oluşmuş, çevresinde dağ silsilesi sıralanmış ve tarımsal nitelikli toprak kabiliyeti yüksek bir özellik arz etmektedir. Kentin yapılaşması merkezden dışa doğru, özellikle doğu istikametinde olmuştur.Şehirlerin gelişimi ve buna ilişkin politikaların uygulanmasına ilişkin çok ciddi bir müdürlük olan İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yetersiz kalmıştır.” dedi.
Temel eksiklerden dolayı bildik çarpık ve sağlıksız kentleşmelerin yaşandığını ifade eden Güneş, “Çarpık yapılaşma bir zihniyet haline gelmiştir. Iğdır Belediyesi, yaklaşık 6500 hektarlık alana sahip bu alanın 2500 hektarı meskun, kalan 4000 hektarı gayri meskundur. Mevcut imar planları güncelliklerini yitirmiş durumdadırlar.Geçmişte de yürürlükteki planlara uyulmadığı somut ruhsat dosyaları ile tespit edilmiştir.Bir tür göz yummalar şehircilik standartlarından yoksun bir yaklaşım ile gelecek ipotek altına alınmıştır.” şeklinde konuştu.
Iğdır’ın jeolojik zemin etüt raporlarının hazırlanması ve ardından da imar planlarının hazırlanmasının zaruriyet ve aciliyet arz ettiğini vurgulayan Güneş, ”Kentte yaşayanları sağlıklı ve mutlu yapmanın yolu ortak payda olan çevre, sağlık, mekan, kentin kişisel ve ortak mekanlarını uyum içinde yaratmaktan geçer. Bunun için yeni bir imar planı için 350 noktada zemin etüdü yaparak nereye kaç kat imar ruhsatı verilebileceğini tespit etmek için çalışma başlattık” dedi.