01-09-1955 tarihinde Merhum H. Fazıl Şıktaş tarafından kurulan Yeşil Iğdır Gazetesi, 64. Yılına girecek olmanın gururunu yaşıyor.
Elbette dile kolay, 63 yıl boyunca hiç aralıksız yayın yapan tarihi bir gazete, 64. yaşına gururla giriyor. Bu gurur bizim olduğu kadar, bu gazetenin ayakta kalması için destek olan okuyucularına da aittir. Yeşil Iğdır Gazetesi, Matbaası ve Reklam Ajansını bu halkın sesi, gözü, kulağı olması bakımından destekleyen halkımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Yeşil Iğdır Gazetesi 1955 yılında Merhum amcamız H. Fazıl Şıktaş tarafından kuruldu. Merhum amcamız Selami Şıktaş ve şu anda hayatta olan amcamız H. Rıza Şıktaş tarafından da bir süre yönetilen Yeşil Iğdır Gazetesi, daha sonra 1970’li yıllarda Merhum Babamız H. Salih Şıktaş’a devredildi. Zor şartlarda gazetecilik ve matbaacılık hizmeti veren Merhum Babamız H. Salih Şıktaş, gazete ve matbaa yönetimini 1980’li yıllarda ağabeyimiz H. Sabri Şıktaş’a devretti. Emir Şıktaş, Cabir Şıktaş ve Cabbar Şıktaş kardeşlerin beraber yürüttüğü gazete ve matbaa, günümüze kadar bir hayli zorluklardan, saldırılardan ve meşakkatli yollardan geçerek gelebildi.
Uzun yıllardır gazete ve matbaayı yöneten Cabbar Şıktaş, gazetenin günün koşullarına göre modernize olabilmesi için sürekli yenilikler yaparak bu günlere getirdi. Şu an itibariyle Yeşil Iğdır Gazetesi, Matbaası ve Reklam Ajansı olarak halkımıza hizmete devam etmektedir.
Bilindiği üzere Iğdır’ın ilk baskı makinası 1950’li yıllarda Merhum Mecit Hun tarafından getirilmiştir. Getirilen tarihi baskı makinasında Pamukova başta olmak üzere kısa süre ile birkaç gazete çıkarılmıştır. Merhum Mecit Hun daha sonra matbaayı Cemil Aydın’a devretmiştir. Aydın’da bir süre kalan Matbaa, daha sonra Merhum Amcamız H. Fazıl Şıktaş’a devredilmiş ve 1955 yılında Yeşil Iğdır Gazetesi yayın hayatına başlamıştır.
Şu an itibariyle Iğdır’ın ilk baskı makinası olarak tarihi özelliğe sahip olan pedallı baskı makinası Yeşil Iğdır Gazetesinde muhafaza edilmektedir.
Yeşil Iğdır gazetesinin yayın hayatı boyunca yüzlerce kişi yazarlık, şairlik, muhabirlik yapmış, toplumun sesi, gözü kulağı olmuşlardır.
Iğdır’ın öz kültürünün yaşatılması, farklılıkların birer mücevher olduğunun kanıtlanması, şair ve yazarların hünerlerini ortaya koyması sağlanmıştır.
İsim sıralamak nasıl olur bilmem ama hatırlanacak ve yazılacak koç isim olduğu kadar, unutulacak birçok isimlerin olacağını da biliyorum. Onun için isim sıralaması yapmak yerine Yeşil Iğdır’a dokunan, emek veren herkesi rahmet ve minnetle yâd ediyoruz.
Yıldönümümüzle ilgili resepsiyon yapmak isterdik, tarihi sayfalarımızı davetlilerimize açıp Iğdır’ın nerelerden geldiğini bir kez daha hatırlatmak isterdik, ama günümüz ekonomik koşullarının buna müsaade etmediği gerçeğini görerek hareket ettiğimizde sadece duygularımızı gazetemiz sütunlarında sizlerle paylaşmakla yetinmeye karar verdik. Oysa yapmayı planladığımız daha güzel organizasyonlar vardı. Kısmet diyelim başka bir kuruluş yıldönümümüze…
Yeşil Iğdır Gazetesi 63 yıldır hiç ara vermeden günümüze kadar yayın akışını sürdürdü. Bu süre zarfında sayısız saldırılara uğradı. Bombalandı, kurşunlandı, molotof atıldı, camları defalarca kırıldı, FETÖ’nün baskılarına maruz kaldı, ama sayenizde hiç yalnız kalmadı. İlkesinden ve duruşundan taviz vermeden ilerleyen Yeşil Iğdır, yeri geldi geçmişe dair hafıza, yeri geldi geleceğe ışık tutan meşale oldu. Milli ve manevi değerleri hep gözetti. Devletin bekası için hep sorumluluk duygusu ile yayın akışını sürdürdü. Daha da önemlisi her fikrin kendini ifade edebilmesi için olanaklar yarattı.
Gazetecilik mesleği saygın bir meslekti. Hakkıyla yapıldığında gerçekten de saygı gösteriliyordu. Ancak sosyal medyanın çıkmasıyla birlikte kopyala yapıştır gazeteciliği, üç kuruş al öv, üç kuruş vermezse eleştir, güce tabii ol, güç sahibini öv anlayışı gazeteciliği üzülerek ifade etmeliyim ki bu mesleği ayağa düşürdü.
Bütün olumsuzluklara rağmen, Yeşil Iğdır Gazetesi çizgisini hiç değiştirmedi. Ekonomik sorunlar yaşasa da, birilerinin önünde eğilip bükülmedi. Şehrin sorunlarını dile getirirken bunu kırıcı bir üslupla değil, çözüme odaklı bir üslupla ifade etmeyi tercih etti.
İyisiyle, kötüsüyle 63 yılı geride bıraktık, yarın 64. yılımıza merhaba diyeceğiz. Bu süre zarfında bizleri yalnız bırakmayan tüm okurlarımıza, müşterilerimize, dostlarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.