• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Genel Haber
  • Kültür & Sanat
  • Gündem
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • Resmi İlanlar
  • Duyurular Haberler
  • Ara
SON DAKİKA:
07:10
Iğdır'da "Zaferin Adı Türkiye" Programı ile 15 Temmuz Ruhu Yeniden Yaşatıldı
07:07
Tuzluca’da 15 Temmuz Anma Programına Yoğun İlgi
07:05
Eray Coşar'a Dostane Ziyaret
02:56
Alagöz Holding Iğdır FK İki Futbolcusuyla Yollarını Ayırdı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Adana'da hava kirliliği öldürüyor
Haberler
Yayınlanma: 07 Ocak 2025 - 10:05
Güncelleme: 07 Ocak 2025 - 10:05

Adana'da hava kirliliği öldürüyor

Adana'da akşam saatlerinde sobaların yakılmasıyla birlikte oluşan yoğun duman tabakası nefes almayı güçleştiriyor. Adana Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Uzmanı Doç. Dr. Kenan Topal, "Türkiye'de solunum yolu hastalıkları nedeniyle yaşanan ölüm oranları son yıllarda 2 katına çıktı ancak Adana'da yapılan ölçümlerde bu ölüm artışı 2.2 katı olarak rapor edilmiş. Adana'da solunum yolu hastalıkları nedeniyle ölüm artış oranları Türkiye

Haberler
07 Ocak 2025 - 10:05
Güncelleme: 07 Ocak 2025 - 10:05
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Adana'da hava kirliliği öldürüyor
Adana'da akşam saatlerinde sobaların yakılmasıyla birlikte oluşan yoğun duman tabakası nefes almayı güçleştiriyor. Adana Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Uzmanı Doç. Dr. Kenan Topal, "Türkiye'de solunum yolu hastalıkları nedeniyle yaşanan ölüm oranları son yıllarda 2 katına çıktı ancak Adana'da yapılan ölçümlerde bu ölüm artışı 2.2 katı olarak rapor edilmiş. Adana'da solunum yolu hastalıkları nedeniyle ölüm artış oranları Türkiye ortalamasının üzerinde" dedi.

Yüreğir ve Sarıçam ilçelerinin büyük bölümü başta olmak üzere D-400 Karayolu'nun güneyinde kalan mahalleler ve Seyhan ilçesinin özellikle Fevzipaşa ve Fatih mahallelerinin yer aldığı bölgelerde kömür yakılması nedeniyle hava kirliliği oluşuyor.

Yaz aylarında anız yangınlarının neden olduğu hava kirliliği ile karşı karşıya kalan Adanalılar, kış aylarında da akşam saatlerinde sobalardan çıkan yoğun dumanın etkisi altında adeta nefes almakta zorlanıyor. Bazı vatandaşlar yolda yürürken elleriyle burnunu kapatırken, bazıları ise atkı takarak bir nebze de olsa hava kirliliğinden etkilenmemeye çalışıyor.

"Hava kirliliği halk sağlığını tehdit ediyor"

Adana Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Uzmanı Doç. Dr. Kenan Topal, konuyla ilgili İhlas Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Topal, "Adana'da yaşanan hava kirliliğinin sağlığımız üzerinde oluşan olumsuz etkisinin bizler de farkındayız. Bu hava kirliliğinin olumsuz etkileri dünya üzerinde biliniyor ve halk sağlığını tehdit ediyor. Dünyada hava kirliliği düzeyleri izleniyor ve büyükşehirlerde hava kirliliği düzeylerinin belirlenen sınırların üzerinde seyrettiği görülüyor. Kış aylarında evlerde ısınmak için kalitesiz ve uygun olmayan malzemelerin yakılması hava kirliliğinin artmasına neden oluyor" diye konuştu.

"Her yıl 4 milyon insan hava kirliliğinden hayatını kaybediyor"

Türkiye'de solunum yolu hastalıkları nedeniyle yaşanan ölüm oranlarının son yıllarda 2 katına çıktığını ancak Adana'nın bu oranların da üstünde ölüm oranına sahip olduğunu aktaran Doç. Dr. Topal, şunları söyledi:

"Türkiye genelinde yapılan ölçümlerde kükürtdioksit kaynaklı hava kirliliğini yaşayan iller arasında Adana ilk sıralarda yer alıyor. Ayrıca havada dolaşan katı maddelerden kaynaklı hava kirliliği oranları da şehrimizde yüksek bulunuyor. Dünyada her yıl yaklaşık 4 milyon insan dış ortam hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybediyor. Yapılan araştırmalarda hava kirliliğinin solunum yolu hastalıklarını arttırdığı görülmüş. Türkiye'de solunum yolu hastalıkları nedeniyle yaşanan ölüm oranları son yıllarda 2 katına varan artışlar gösterdiği biliniyor. Adana'da yapılan ölçümlerde ise ölüm artışı 2.2 katı olarak rapor edilmiş. Yani Adana'da solunum yolu hastalıkları nedeniyle ölüm artış oranları Türkiye ortalamasının üzerinde."

"Çocuklara dikkat etmeliyiz"

Hava kirliliğinin çocukların akciğer gelişimlerini de olumsuz etkilediğini belirten Aile Hekimliği Uzmanı Doç. Dr. Kenan Topal, "Hava kirliliğinin yüksek olduğu bölgelerde astım, akciğer hastalıkları ve kanser gibi hastalıkların görülme sıklıkları artmış durumda. Ayrıca bu hastalıklara bağlı ölüm oranları da artıyor. Bizim kişisel önlemlerde almamız gerekiyor. Özellikle akşam saatlerinde hava kirliliğinin yoğunlaştığı bölgelerden uzaklaşmanız gerekiyor. Dışarıya çıkmak zorunda kalırsanız da maske kullanmak faydalı olacaktır. Kişisel anlamda bizim bunların dışında yapacaklarımız sınırlı" dedi.

 

İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Ağrı'da "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" anma programı
Ağrı'da "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" anma programı
Çat; "15 Temmuz, bu milletin imanla diriliş, canla karşı duruş gecesidir"
Çat; "15 Temmuz, bu milletin imanla diriliş, canla karşı duruş gecesidir"
Şenkaya Belediye Başkanı Özcan'dan 15 Temmuz mesajı; "Hainlerin karşısında her zaman duvar olacağız"
Şenkaya Belediye Başkanı Özcan'dan 15 Temmuz mesajı; "Hainlerin karşısında her zaman duvar olacağız"
Kars'ta 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri başladı
Kars'ta 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri başladı
Son Haberler
Ağrı'da "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" anma programı
Ağrı'da "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" anma...
Iğdır'da 15 Temmuz şehitlerini anma programı düzenlendi
Iğdır'da 15 Temmuz şehitlerini anma programı düzenlendi
Iğdır'da
Iğdır'da "Zaferin Adı Türkiye" Programı ile 15 Temmuz Ruhu Yeniden...
Tuzluca’da 15 Temmuz Anma Programına Yoğun İlgi
Tuzluca’da 15 Temmuz Anma Programına Yoğun İlgi
Eray Coşar'a Dostane Ziyaret
Eray Coşar'a Dostane Ziyaret
Kütahya'da 27 yıl kesinleşmiş hapis istemiyle aranan şahıs yakalandı
Kütahya'da 27 yıl kesinleşmiş hapis istemiyle aranan şahıs yakalandı

Ana Sayfa
Genel Haber
Kültür & Sanat
Gündem
Siyaset
Sağlık
Spor
Eğitim
Resmi İlanlar
Duyurular
Haberler
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Duyurular
  • Eğitim
  • Genel Haber
  • Gündem
  • Haberler
  • Kültür & Sanat
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.