• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Genel Haber
  • Kültür & Sanat
  • Gündem
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • Resmi İlanlar
  • Duyurular Haberler
  • Ara
SON DAKİKA:
16:33
Türki̇ye Ki̇ck Boks Şampi̇yonasında Türkiye İkinciliği
16:17
Sözer Akyıldırım’dan Yeni Kitap: “Sahra-yı Kerbela” İmza Günü Düzenleniyor.
15:20
Esra Ertekin Davasında İlk Duruşma: Kadınlar Adalet İçin Sokağa Döküldü
11:57
LE GRAND BURGER Sahiplerinin Tabela Heyecanı
11:55
KADİM AŞİRETLER FEDERASYONUNDAN 12 ŞEHİDİMİZ İÇİN TAZİYE MESAJI
09:44
Esra Ertekin Davasında İlk Duruşma Bugün Yapılacak
09:41
Karakoyunlu Kaymakamı Fatih Erdoğan’dan Esnaf Ziyareti
09:32
Dr. Nevruz Erez Devlet Hastanesi’nde Mesai Dışı Poliklinik Hizmeti Devam Ediyor
09:16
Vali Turan, Sokak Hayvanlarıyla İlgili Toplantıya Katıldı
09:15
Iğdır’lı Boksörlerden Büyük Başarı
08:16
Muhtarlardan Aralık Kaymakamı Fatih GÜLNAR’a Hayırlı Olsun Ziyareti
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel Haber
  3. ANIZ YAKANA BÜYÜK CEZA VAR
Genel Haber
Yayınlanma: 16 Temmuz 2008 - 08:41

ANIZ YAKANA BÜYÜK CEZA VAR

ANIZ YAKMANIN ÖNLENMESİ İLE İLGİLİ ÇEVRENİN VE DOĞAL YAŞAMA ORTAMLARININ KORUNMASI. İlimizde karşılaşılan sorunların başında anız yangınları gelmektedir.

Genel Haber
16 Temmuz 2008 - 08:41
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
ANIZ YAKANA BÜYÜK CEZA VAR
Bu konu ile ilgili İl Müdürlüğümüze yoğun şikayetler gelmektedir. Çevrenin ve doğal yaşam alanlarının korunması için anız yangınlarının önlenmesi çok önem arzetmektedir. Anız yangınları aşağıda belirtilen sorunlara yol açmaktadır.
1. Yakılan anızla birlikte çıkan duman hava kirliliğini arttırmakta ve atmosferdeki karbondioksit oranını yükseltmektedir.
2. Karayollarında görüş mesafesini kısaltarak ölümle biten trafik kazalarına sebep olmaktadır.
3. Anız yakma sonucu komşu tarlalardaki henüz hasat edilmemiş ürünler, meyve bahçeleri ile canlı-cansız çitlere zarar vermektedir.
4. Anız yangınları; ürünün biçilmesi sırasında yere düşen ürün tanelerini yakmakta dolayısı ile bu ekosistemde yer alan hayvanların bu besinlerden mahrum kalmalarına yol açmaktadır.
5. Yakılan anız ateşi sonucu ahşap telefon direkleri de yanmaktadır.
6. Ülkemiz için maddi ve manevi kayıplara ne den olan anız yakma, kaybolan doğal kaynaklarla birlikte peyzaj yönünden kötü görüntü sergilemeleri ile de turizmin olumsuz etkilenmesine yol açmakta ve telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir.
7. Anız yakmalar; evcil hayvanların beslenmesinde kullanılan alanları tahrip etmekte, bu nedenle de meraların daha yoğun kullanımına yol açmaktadır.
8. Yaban hayatının bir parçası olan yırtıcıların beslediği canlı türlerinde anız yakmalar ile besin bulamam sonucu bir azalma olmakta ve bunun sonucu olarak yırtıcı sayısıda azalmaktadır.
9. Anız yakma Anadolu Zooçoğrafyasına ait türlerin tehlikeye düşmesine neden olmaktadır.
10. Yaban hayatında grup olarak yaşayantürler bu yakmalardan daha fazla zarar görmektedir.
11. Yol kenarları ve meralardaki otların ve anızın yakılması ülkenin temel ekolojik sistemlerinin dengesinin bozulmasına, bitki ve hayvan türlerinin nesillerinin tehlikeye düşürülmesine, doğal zenginliklerinin tahribine neden olmaktadır.
         Bu nedenlerle  modern tarımda anız yakmaya yer yoktur. Ülkemizde 1993 yılından beri anız yakılması yasaklanmıştır.
         5491 sayılı kanununla değişiklik yapılan  2872 sayılı “Çevre Kanunu”nun birinci maddesinde: “Bütün canlıların ortak varlığı olan çevrenin, sürdürebilir çevre, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda korunmasını sağlamaktır.”
hükmü gereği    Anız yakmanın önlenmesi çevrenin ve doğal yaşama ortamlarının korunması gerekmektedir.  Çevrenin ve doğal yaşama ortamlarının korunması amacı ile ilimizde de   Anız yakmanın yasaklanmasına Mahalli Çevre Kurulunda oy birliği ile karar verilmiştir.    
         Tarlanın maliki ya da zilyedi olan kişiler tarafından anız yangınını önlemek için tüm tedbirlerin alınması gerekmektedir. Tüm tedbirlere rağmen yangın çıkması durumunda, Jandarma, İtfaiye Müdürlüğü ve muhtarlığa bildirimde bulunulmasına, yöre halkının yardımı ile yangının söndürülmesi için gerekli girişimlerin bulunulması yangının diger tarla, bağ, bahçe, mera vb. yerlere sıçramasının engellenmesi gerekmektedir. Konu ile ilgili gerekli tedbirleri almayarak yangına sebep olanlara; 5491 sayılı Çevre Kanununda  değişiklik yapılan 2872 sayılı “Çevre Kanunu”nun 20 Maddesi l) bendi gereğince dekar  başına  21,56 YTL  idari para cezası verilecektir.    
         Hasat Mevsiminin gelmesi ile ilimiz merkezi ve köylerimizde sık sık buğday, arpa saplarını saman haline getirirken oluşan toz ile ilgili şikayetler yaşamaktayız. Hasat yapıldıktan sonra patos (saptan saman elde edilmesi) işlemin yapılacağı yerler kimseye zarar vermeyecek şekilde muhtarlıklar tarafından belirlenmelidir.  Meskun mahal içinde bu işlemin yapılması engellenmelidir. Bu hükümlere uyulmaması durumunda ilgili kişilere 5491 sayılı kanunla değişiklik yapılan 2872 sayılı Çevre Kanunun’da “Kişilerin huzur ve sükununu, beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde faaliyetlerde bulunmak yasaktır” hükmü gereğince 20.maddenin (s) bendine göre 114.-YTL  idari para cezası uygulanacaktır.        
Tüm halkımızı anız yangınları konusunda ve patos çekme işlemleri konusunda duyarlı olmaya  davet ediyoruz.                                                          Taner TAZEGÜN      
İl Çevre ve Orman Müdürü
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
LE GRAND BURGER Sahiplerinin Tabela Heyecanı
LE GRAND BURGER Sahiplerinin Tabela Heyecanı
KADİM AŞİRETLER FEDERASYONUNDAN 12 ŞEHİDİMİZ İÇİN TAZİYE MESAJI
KADİM AŞİRETLER FEDERASYONUNDAN 12 ŞEHİDİMİZ İÇİN TAZİYE MESAJI
Karakoyunlu Kaymakamı Fatih Erdoğan’dan Esnaf Ziyareti
Karakoyunlu Kaymakamı Fatih Erdoğan’dan Esnaf Ziyareti
Vali Turan, Sokak Hayvanlarıyla İlgili Toplantıya Katıldı
Vali Turan, Sokak Hayvanlarıyla İlgili Toplantıya Katıldı
Son Haberler
Türki̇ye Ki̇ck Boks Şampi̇yonasında Türkiye İkinciliği
Türki̇ye Ki̇ck Boks Şampi̇yonasında Türkiye İkinciliği
Atatürk Üniversitesi'nde yerli ilaç üretimi ve yerli uçak motorlarının testi hamlesi
Atatürk Üniversitesi'nde yerli ilaç üretimi ve yerli uçak motorlarının...
Kars'ta çukura düşen büyükbaş hayvan kurtarıldı
Kars'ta çukura düşen büyükbaş hayvan kurtarıldı
Sözer Akyıldırım’dan Yeni Kitap: “Sahra-yı Kerbela” İmza Günü Düzenleniyor.
Sözer Akyıldırım’dan Yeni Kitap: “Sahra-yı Kerbela” İmza Günü...
İpekyolu Müftüsü Tavlaşoğlu'dan Kur'an kurslarına ziyareti
İpekyolu Müftüsü Tavlaşoğlu'dan Kur'an kurslarına ziyareti
TÜRKİYE KAMU-SEN 15082008 AYI ENFLASYON FARKINI PROTESTO ETTİ
TÜRKİYE KAMU-SEN 15082008 AYI ENFLASYON FARKINI PROTESTO ETTİ

Ana Sayfa
Genel Haber
Kültür & Sanat
Gündem
Siyaset
Sağlık
Spor
Eğitim
Resmi İlanlar
Duyurular
Haberler
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Duyurular
  • Eğitim
  • Genel Haber
  • Gündem
  • Haberler
  • Kültür & Sanat
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.