• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Genel Haber
  • Kültür & Sanat
  • Gündem
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • Resmi İlanlar
  • Duyurular Haberler
  • Ara
SON DAKİKA:
16:33
Türki̇ye Ki̇ck Boks Şampi̇yonasında Türkiye İkinciliği
16:17
Sözer Akyıldırım’dan Yeni Kitap: “Sahra-yı Kerbela” İmza Günü Düzenleniyor.
15:20
Esra Ertekin Davasında İlk Duruşma: Kadınlar Adalet İçin Sokağa Döküldü
11:57
LE GRAND BURGER Sahiplerinin Tabela Heyecanı
11:55
KADİM AŞİRETLER FEDERASYONUNDAN 12 ŞEHİDİMİZ İÇİN TAZİYE MESAJI
09:44
Esra Ertekin Davasında İlk Duruşma Bugün Yapılacak
09:41
Karakoyunlu Kaymakamı Fatih Erdoğan’dan Esnaf Ziyareti
09:32
Dr. Nevruz Erez Devlet Hastanesi’nde Mesai Dışı Poliklinik Hizmeti Devam Ediyor
09:16
Vali Turan, Sokak Hayvanlarıyla İlgili Toplantıya Katıldı
09:15
Iğdır’lı Boksörlerden Büyük Başarı
08:16
Muhtarlardan Aralık Kaymakamı Fatih GÜLNAR’a Hayırlı Olsun Ziyareti
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel Haber
  3. Anne-Baba Hakkı
Genel Haber
Yayınlanma: 25 Mart 2011 - 06:01

Anne-Baba Hakkı

Bismillahirrahmanirrahim“Rabbin, kendinden başka kimseye ibadet etmemenize, anne ve babaya iyilik etmenize hükmetti…” (İsra 34)

Genel Haber
25 Mart 2011 - 06:01
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Anne-Baba Hakkı
Yaşadığımız dünyada Allah-u teala onun emir ve yasaklarını içeren yüce dininden sonra en değerli varlık Anne ve babadır. Anne baba evladın dayanağı geçim kaynağı olduğu için değil zati olarak değerlidir. Allah tebarek ve teala da böyle istemiş böyle hükmetmiştir. Bakıyoruz ki bazen anne ile evlat veya baba ile evlat arasında bir tatsızlık, geçimsizlik hatta Allah göstermesin küs vardır, sebebini sorduğumuzda işte babam bana imkân sunmadı, başkalarının babası onlara şu, şu imkânları sundular gibi sözler veya babam adil değildir falan oğluna daha fazla mal verdi, evlatlarına eşit davranmıyor. Kendimizi aldatmaya gerek kalmadan açık ve net olalım sorunları çözmeye çalışalım, sorunları çözerken de öyle aklımıza fikrimize göre değil ilahi düstur ve ölçüleri dikkate alalım ki gerçek değerler ve güzellikler toplumumuza hakim olsun. Kimsenin tarafını tutmadan, nasıl ki Allah tebarek ve teala hükümlerini insanların genel maslahatına göre koymuştur, birilerini sebepsiz ve maslahatsız diğerlerinden öne geçirmemiştir. Birisine hukuk çerçevesinde bir hak tayin etmişse diğerine duygu çerçevesinde vazgeçilmez sevgi vermiştir. Baba-anne ile olan irtibat ve bağ da öyledir, ihtiyaç ve aşk irtibatıdır. Baba-anne evladı sever ona âşıktır, evlat onlara muhtaçtır.
Baba ve anne, aba ve anne oldukları için değerlidirler ve onların emirlerine itaat etmek farzdır. Her kes bunu böyle bilmelidir! Eğer bu kültür topluma hakim olursa ailelerde anne-baba ve evlat ilişkileri en güzel ve yüksek kültür seviyesinde olacak, güzelliklerle dolacaktır. Genel olarak bizde hakim olan kültür anne ve babaya anne-baba oldukları için değil de bizim ideallerimize uygun olan, bizim isteklerimizi yerine getiren bir anne ve baba istiyoruz. Aslında biz kendimizi istiyoruz anne ve babayı değil, onun için faraza baba malında bizim istemediğimiz bir tasarrufu yaptığında darılıyoruz. Bizim sevmediğimiz veya bizim işimize gelmeye bir şeyi istediği zaman yüzümüzü ekşitiyoruz.
Allah’ın rızası anne-babanın rızasındadır, onlara layık olduğu değerleri veren kimseyi Allah sever. Allah’ın emirleri ve yasakları ile çelişmedikçe anne ve babanın itaatı farzdır. Yani eğer anne veya baba namaz kılma, oruç tutma, hacca gitme, zekât verme gibi Şeriatta farz oluşu kesin olan emirlerin aksine bir emir verirlerse! Bu gibi yerlerde Allah’ın emirleri önceliklidir. Buralarda evlat Allah’a karşı herhangi bir mazeret getiremez. İlahi yasaklarda da öyledir Allah’ın yasakladığı bir şeyi yapmak için verdikleri emir geçersizdir, kimse bu konuda bahane edemez. Ama sünnet ve mekruhlarda anne ve babanın emirleri önceliklidir. Mesela sünnet oruç tutmak isteyen evlada babası tutma derse tutmamalıdır, tutarsa günah işlemiştir. Namazını evinde kıl falan yere gitme, Kerbela veya Meşhet gibi ziyaretlere gitmesine izin vermezse gidemez. Daha doğrusu eğer dinlemez de yolculuğa çıkarsa bu yolculuk günah ve isyan yolculuğudur, namazlarını ta olarak kılmalı, Ramazan ayı ise orucunu da tutmalıdır. Evladı olgunluk çağına kadar yetiştirmek nafakasını ödemek babaya farzdır. Çocuk olgunlaştı mı artık tüm masrafları kendisine farz olur hatta evlenmesi bile kendisine farzdır. Eğer baba-anne geçimlerini sağlayamıyorsa çocuklarına kendilerinin nafakası aynen kendi ailesinin nafakası farz olduğu gibi farzdır. Allah bizi anne-babamıza karşı görevimizi yapmaya muvaffak etsin.

Arslan BAŞARAN
Iğdırmava Cami İmamı

 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
LE GRAND BURGER Sahiplerinin Tabela Heyecanı
LE GRAND BURGER Sahiplerinin Tabela Heyecanı
KADİM AŞİRETLER FEDERASYONUNDAN 12 ŞEHİDİMİZ İÇİN TAZİYE MESAJI
KADİM AŞİRETLER FEDERASYONUNDAN 12 ŞEHİDİMİZ İÇİN TAZİYE MESAJI
Karakoyunlu Kaymakamı Fatih Erdoğan’dan Esnaf Ziyareti
Karakoyunlu Kaymakamı Fatih Erdoğan’dan Esnaf Ziyareti
Vali Turan, Sokak Hayvanlarıyla İlgili Toplantıya Katıldı
Vali Turan, Sokak Hayvanlarıyla İlgili Toplantıya Katıldı
Son Haberler
Türki̇ye Ki̇ck Boks Şampi̇yonasında Türkiye İkinciliği
Türki̇ye Ki̇ck Boks Şampi̇yonasında Türkiye İkinciliği
Atatürk Üniversitesi'nde yerli ilaç üretimi ve yerli uçak motorlarının testi hamlesi
Atatürk Üniversitesi'nde yerli ilaç üretimi ve yerli uçak motorlarının...
Kars'ta çukura düşen büyükbaş hayvan kurtarıldı
Kars'ta çukura düşen büyükbaş hayvan kurtarıldı
Sözer Akyıldırım’dan Yeni Kitap: “Sahra-yı Kerbela” İmza Günü Düzenleniyor.
Sözer Akyıldırım’dan Yeni Kitap: “Sahra-yı Kerbela” İmza Günü...
İpekyolu Müftüsü Tavlaşoğlu'dan Kur'an kurslarına ziyareti
İpekyolu Müftüsü Tavlaşoğlu'dan Kur'an kurslarına ziyareti
Kız Çocuklarının Okullaşmasının ArtırılmasıProjesi
Kız Çocuklarının Okullaşmasının ArtırılmasıProjesi

Ana Sayfa
Genel Haber
Kültür & Sanat
Gündem
Siyaset
Sağlık
Spor
Eğitim
Resmi İlanlar
Duyurular
Haberler
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Duyurular
  • Eğitim
  • Genel Haber
  • Gündem
  • Haberler
  • Kültür & Sanat
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.