Iğdır ve Kars Valilerinin yanında Azerbaycan'dan gelen davetlilerin
katıldığı açılış töreninde Azerbaycan ve Türkiye'nin kardeş ülke
olduklarının vurgusu yapıldı.
Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosluğuna tahsis edilen Ordu Caddesi üzerindeki binanın restorasyonu tamamlanarak açılışı yapıldı. Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu'nun yeni binasının açılışına Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Iğdır Valisi Saim Saffet Karahisarlı, Kars Belediye Başkan Vekili İsrafil Çakaz, Iğdır Belediye Başkanı Nurettin Aras, Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vagif Sadıkov, Azerbaycan'ın İstanbul Başkonsolosu Seyyad Aran, Azerbaycan Matbuat Şurası Başkanı Eflatun Amaşov, Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Başkanı Bilal Dündar, Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu, Azerbaycan Milletvekilleri, KAÜ'de görevli Azerbaycanlı öğretim üyeleri, Karslı vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Her iki ülkenin milli marşlarının okunmasından sonra başlayan açılış töreninde konuşan Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu, " Sayın Valilerim, Azerbaycan’dan ve komşu illerden gelen değerli misafirler, sevgili Karslılar!
Azerbaycan halkının umum milli lideri Haydar ALİYEV’in tabirince “bir millet iki devlet” olan Türkiye ve Azerbaycan Cumhuriyetleri arasında münasebetlerin temeli büyük önder ATATÜRK tarafından atılmıştır. Gazi Mustafa Kemal’in 12 Ağustos 1920’de Memduh Şevket Bey’i “Türkiye Büyük Millet Meclisinin Azerbaycan Mümessili” olarak atamasıyla başlayan, bir sene sonra, o zamanlar hukuken bağımsız Azerbaycan Şûra Hükümeti’nin Türkiye’de Tam Yetkili Temsilcisi olarak İbrahim EBİLOV’un Ankara’ya gelmesiyle devam eden bu ilişkiler, maalesef, Sovyetler Birliği’nin kurulmasıyla kopmuştu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bağımsızlığını kazanmış Azerbaycan Cumhuriyeti’ni ilk tanıyan ülkenin Türkiye Cumhuriyeti olması her iki halk arasındaki manevi bağların yetmiş yıllık emperyalist ve Sovyet baskılarına rağmen kopmadığının göstergesidir. 1992 yılının Ocak ayında Türkiye Cumhuriyeti’nin Bakü Büyükelçiliği’nin ve Nahçıvan Baş Konsolosluğu’nun açılışı ve aynı yıl Ağustos ayında Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçiliği’nin ve Ocak 1993’de İstanbul Baş Konsolosluğu’nun açılması iki ülke arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin gelişmesinde önemli aşama oldu. İki devlet cumhurbaşkanlarının kardeş ülkelere yaptıkları karşılıklı resmi ziyaretler dili, dini, tarihi bir olan, hem canı, hem kanı bir olan halklarımızın yeni tarihindeki münasebetlerinin temelini oluşturdu.
Azerbaycan’ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar ALİYEV’ in 2002 yılında Türkiye’ye resmi ziyaretleri sırasında 28 Haziranda Kars’a gelişi, Kars halkına hitap etmesi, Kafkas Üniversitesi Fahri Doktora Ünvanını aldıktan sonra Azerbaycan-Türkiye münasebetlerinde Kars’ın önemini vurguladığı tarihi konuşması, Kars yetkilileri ve Azerbaycan kökenli Karslılarla yaptığı samimi sohbet hafızalardan hiçbir zaman silinmeyecektir. Bu sohbette Haydar ALİYEV Kars’ta Azerbaycan’ın Başkonsolosluğu’nun açılmasının önemini kaydetmiş ve bölgenin Azerbaycan’la daha yakın bağlılığını ve bölge halkının (özellikle Kars halkının) arzularını dikkate alarak yakın zamanlarda bunun hayata geçirilmesine çalışacağını bildirdi. O’nun bu arzusu layıklı devamcısı, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Sayın İlham ALİYEV tarafından 2004 yılında Azerbaycan’ın Kars Başkonsolosluğu’nun tesis edilmesi kararnâmesinin imzalanmasıyla hayata geçirildi.
Tam 4 sene önce beyaz kara bürünmüş Kars’ta ayazlı, ama bu günkü gibi güneşli bir Aralık gününde Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosluğunun açılış törenini hepimiz hatırlıyoruz. Hizmet alanına Doğu ve Güney Doğu Bölgelerindeki 17 ilin (Kars, Ardahan, Ağrı, Artvin, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Şanlıurfa ve Van) dahil olduğu Kars Başkonsolosluğu Azerbaycan ve Türkiye arasında mevcut olan dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesi, ekonomik, ticari, bilimsel-teknik, sportif ve kültürel ilişkilerinin genişletilmesi istikametlerinde özveri ile faaliyet göstermiştir. Dört yıldır faaliyetlerini kiraladığımız binada yürüten Başkonsolosluğumuz bu gün nihayet kendi binasına kavuşmuş durumundadır. Yeri gelmişken, Azerbaycan halkının umummilli lideri Haydar ALİYEV’in 2002 yılında Kars’ta ki konuşmasından bir bölümü hatırlatmak gereği duyuyorum: “Ben buraya geldiğimde sordum: Kars Antlaşması Kars’ta nerede imzalanmış? O binayı bana gösterdiler. Biz Türkiye Hükümeti ile konuşacağız. Orada bir levha asılmalıdır ki, 1921 yılı Ekim ayında Kars’ta burada böyle bir Antlaşma imzalanmıştır. Çünkü, Kars Antlaşması’nın bu bölge için, Azerbaycan için, Türkiye için büyük ehemmiyeti var”. Bu gün Azerbaycan Kars Başkonsolosluğunun yeni binasının, önderimizin söylediği gibi “bölge için, Azerbaycan için, Türkiye için büyük ehemmiyeti” olan Kars Antlaşması’nın yapıldığı binanın komşuluğunda yerleşmesinin büyük anlamı olduğunu düşünüyorum.
Bu yıl 24 Temmuz’da Kars’ta bulunurken programının yoğun olmasına rağmen Sayın Cumhurbaşkanım İlham ALİYEV Kafkas Üniversiteti’nde Haydar ALİYEV Vakfı tarafından yaptırılmış Haydar Aliyev Eğitim Merkezi ve restore işleri yapılan Başkonsolosluk binamız ile yerinde görmüş, binadaki çalışmaların kısa bir zamanda tamamlanması ve yüksek kalitede yapılması için gereken talimatları vermiş ve sona kadar bunun takipçisi olmuştur.
Bu yıl 90. kuruluş yıldönümünü kutladığımız Azerbaycan Cumhuriyeti muhtelif ülkelerle hukuk beraberliği ve karşılıklı faydalı işbirliğine dayanan ilişkiler kuruyor. Azerbaycan, nüfuslu uluslar arası ve bölgesel teşkilatlara dahil olarak, dünya birliğine daha sık entegre olunur, bununla birlikte kendine layık yer tutuyor.
Türk Dünyasında ilk demokratik cumhuriyet olan Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan kardeş Türkiye Cumhuriyeti ile münasebetleri hususi önem taşımaktadır. Büyük Atatürk’ün “Azerbaycan’ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir” sözleri bu münasebetlerin köşe taşıdır.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham ALİYEV 2. defa Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk resmi ziyaretini yaptığı Türkiye’de bulunurken 6 Kasım 2008 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuşmasından bir kaç satırı dikkatinize sunarım, “bu gün Türkiye-Azerbaycan birliği bölgede istikrarlaştırıcı amildir. Güney Kafkas’ta yaşanan hadiseler hepimizi düşündürüyor ve rahatsız ediyor… Biz çok hassas bölgede yaşıyoruz, çok karmaşık tarihi dönemde yaşıyoruz ve bölgenin gelecek kaderi, istikrarı bizim siyasetimize bağlıdır.
Güney Kafkas’ta ve genellikle bölgede en büyük tehlike kaynağı Ermenistan- Azerbaycan, Dağlık Karabağ münakaşasıdır… Ermenistan’ın Azerbaycan’a karşı işgalcilik siyaseti, etnik temizleme siyaseti Azerbaycan topraklarının yüzde yirmisinin işgal olunması, bir milyondan fazla Azerbaycanlının öz topraklarından göç etmek durumuna düşmesi ile sonuçlanmıştır… Son aylar içinde bölgede devam eden süreçler, gösterilen teşebbüsler, Türkiye tarafından ileri sürülmüş teşebbüs, ondan sonra Rusya’da üç ülkenin cumhurbaşkanlarının görüşü ve bu görüş neticesinde kabul edilmiş siyasi Beyanname bizim iyimserliğimizi biraz artırıyor. Çünkü o Beyannamede, ilk başta, meselenin uluslararası hukuk normları esasında çözülmesi kaydediliyor. Sonuç olarak, bir daha söylemek istiyorum ki, bölgede barış durumunun gerçekleştirilmesi bizim ortak faaliyetimize bağlıdır. Bizim ortak faaliyetimize yalnız bölgede mevcut süreçle sınırlanmıyor. Biz bu gün uluslararası düzeyde çabalarımızı birleştiriyoruz. Bütün uluslararası teşkilatlarda Türkiye ve Azerbaycan bir mevkiden çıkış ediyorlar.”
Azerbaycan Türkiye ile birlikte bölgede en mühim küresel enerji ve nakliyat projelerinin iştirakcısı ve teşebbüsçüsüdür. Artık Bakü-Tiflis-Ceyhan esas ihraç petrol boru hattını ve Bakü-Tiflis-Erzurum gaz boru hattının faaliyete başlamıştır. Bu projelerden Kars halkı da nasibini almıştır. Bu yıl Temmuz ayında Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Cumhurbaşkanlarının iştiraki ile temeli atılan Avrupa ile Asya’yı bileştirecek Kars-Tiflis-Bakü demir yolunun yapımının başlaması ülkelerimizin imkanlarını daha da genişletecek ve daha büyük proje ve programların gerçekleştirilmesine imkan yaratacaktır. Bu yıl Temmuz ayında Turan Hava Yollarının Bakü-Kars uçak seferlerine başlaması hepimizi sevindirdi. Geçici olarak uçuşlara ara verilse de en kısa zamanda bu seferlerin devam edeceğine inanıyorum. Gördüğünüz gibi, Azerbaycan-Türkiye münasebetlerinde Kars’ın müstesna yeri vardır. Hasımlarımızın bu münasebetleri bozmağa yönelik emellerinin önünü halklarımız birlik ve beraberlik nümayiş ettirerek kesecekler.
Bu gün Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosluğu’nun açılışını yapacağımız yeni binası Kars halkına ve hizmet kapsamımızda olan illerin insanlarına yüksek kalitede konsolosluk hizmeti vermek için her türlü imkanlara sahiptir. Fırsattan istifade ederek binanın tamir ve restorasyonunda emeği olmuş: “Azertemirgeotex” şirketine ve Süleyman Askerov, ”Mustaş” şirketine ve Mimar Sema Günal’a, İnşaat Mühendisi Ertaç Arslana, “Detay Yapı” şirketine ve İnşaat Mühendisi Mehmet Koçer’e, Iğdırlı işadamlarından Ceferali Taşbağ ve İshak Yaycılı’ya katkılarından dolayı teşekkür ederim. Yeni binamızın devletlerimize ve halklarımıza hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.” Dedi..
Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vagif Sadıkov da, "Azerbaycan ile Türkiye'yi birleştiren siyasi, iktisadi, ticaret ilişkilerin de birçok önem vardır. İki devlet birbirini devamlı destekliyor. Artık ülkelerimiz arasında bütün dünya için önemli olan iktisadi gelişmeler gerçekleşmiştir. Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol projesi ve kısa bir müddet önce temeli atılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi faaliyete başlayacak. Bütün bu gelişmeler iki devlet için büyük ehemmiyet arz ediyor" diye konuştu.
Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden ise, "Ulu Önder Atatürk, 'Azerbaycan'ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimiz' demek suretiyle kardeşliğin, dostluğun, candaşlığın temelini atarak bize bu konuda hedef göstermiştir. Açılışı yapılan bu tarihi bina, Konsolosluk hizmetlerini rahatlatacak güzel bir binadır ve Kars'ın önemli bir caddesi üzerinde faaliyet verecektir. Azerbaycan ile Türkiye arasında olan bu kardeşliğin devamını temenni ediyoruz" şeklinde konuştu.
Iğdır Valisi Saim Saffet Karahisarlı da, "Can bağımız, kan bağımız Nahçıvan'la aramızda demiryolu bağı kurulsun, karayolu ile bağlansın, havayolu ile bağlansın ve her yönüyle birbirine bağlanmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.
Azerbaycan’dan gelen milletvekillerinin konuşmalarından sonra Konsolosluk binasının yapımında emeği geçen Azertemirgeotex” şirketine ve Süleyman Askerov, ”Mustaş” şirketine ve Mimar Sema Günal’a, İnşaat Mühendisi Ertaç Arslana, “Detay Yapı” şirketine ve İnşaat Mühendisi Mehmet Koçer’e, Iğdırlı işadamlarından Ceferali Taşbağ ve İshak Yaycılı’ya katkılarından dolayı teşekkür plaketi verildi…
Kars Valisi Mehmet Ufuk açılışa katılan tüm misafirlere öğlen yemeği ikram etti…
Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosluğuna tahsis edilen Ordu Caddesi üzerindeki binanın restorasyonu tamamlanarak açılışı yapıldı. Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu'nun yeni binasının açılışına Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Iğdır Valisi Saim Saffet Karahisarlı, Kars Belediye Başkan Vekili İsrafil Çakaz, Iğdır Belediye Başkanı Nurettin Aras, Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vagif Sadıkov, Azerbaycan'ın İstanbul Başkonsolosu Seyyad Aran, Azerbaycan Matbuat Şurası Başkanı Eflatun Amaşov, Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Başkanı Bilal Dündar, Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu, Azerbaycan Milletvekilleri, KAÜ'de görevli Azerbaycanlı öğretim üyeleri, Karslı vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Her iki ülkenin milli marşlarının okunmasından sonra başlayan açılış töreninde konuşan Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu, " Sayın Valilerim, Azerbaycan’dan ve komşu illerden gelen değerli misafirler, sevgili Karslılar!
Azerbaycan halkının umum milli lideri Haydar ALİYEV’in tabirince “bir millet iki devlet” olan Türkiye ve Azerbaycan Cumhuriyetleri arasında münasebetlerin temeli büyük önder ATATÜRK tarafından atılmıştır. Gazi Mustafa Kemal’in 12 Ağustos 1920’de Memduh Şevket Bey’i “Türkiye Büyük Millet Meclisinin Azerbaycan Mümessili” olarak atamasıyla başlayan, bir sene sonra, o zamanlar hukuken bağımsız Azerbaycan Şûra Hükümeti’nin Türkiye’de Tam Yetkili Temsilcisi olarak İbrahim EBİLOV’un Ankara’ya gelmesiyle devam eden bu ilişkiler, maalesef, Sovyetler Birliği’nin kurulmasıyla kopmuştu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bağımsızlığını kazanmış Azerbaycan Cumhuriyeti’ni ilk tanıyan ülkenin Türkiye Cumhuriyeti olması her iki halk arasındaki manevi bağların yetmiş yıllık emperyalist ve Sovyet baskılarına rağmen kopmadığının göstergesidir. 1992 yılının Ocak ayında Türkiye Cumhuriyeti’nin Bakü Büyükelçiliği’nin ve Nahçıvan Baş Konsolosluğu’nun açılışı ve aynı yıl Ağustos ayında Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçiliği’nin ve Ocak 1993’de İstanbul Baş Konsolosluğu’nun açılması iki ülke arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin gelişmesinde önemli aşama oldu. İki devlet cumhurbaşkanlarının kardeş ülkelere yaptıkları karşılıklı resmi ziyaretler dili, dini, tarihi bir olan, hem canı, hem kanı bir olan halklarımızın yeni tarihindeki münasebetlerinin temelini oluşturdu.
Azerbaycan’ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar ALİYEV’ in 2002 yılında Türkiye’ye resmi ziyaretleri sırasında 28 Haziranda Kars’a gelişi, Kars halkına hitap etmesi, Kafkas Üniversitesi Fahri Doktora Ünvanını aldıktan sonra Azerbaycan-Türkiye münasebetlerinde Kars’ın önemini vurguladığı tarihi konuşması, Kars yetkilileri ve Azerbaycan kökenli Karslılarla yaptığı samimi sohbet hafızalardan hiçbir zaman silinmeyecektir. Bu sohbette Haydar ALİYEV Kars’ta Azerbaycan’ın Başkonsolosluğu’nun açılmasının önemini kaydetmiş ve bölgenin Azerbaycan’la daha yakın bağlılığını ve bölge halkının (özellikle Kars halkının) arzularını dikkate alarak yakın zamanlarda bunun hayata geçirilmesine çalışacağını bildirdi. O’nun bu arzusu layıklı devamcısı, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Sayın İlham ALİYEV tarafından 2004 yılında Azerbaycan’ın Kars Başkonsolosluğu’nun tesis edilmesi kararnâmesinin imzalanmasıyla hayata geçirildi.
Tam 4 sene önce beyaz kara bürünmüş Kars’ta ayazlı, ama bu günkü gibi güneşli bir Aralık gününde Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosluğunun açılış törenini hepimiz hatırlıyoruz. Hizmet alanına Doğu ve Güney Doğu Bölgelerindeki 17 ilin (Kars, Ardahan, Ağrı, Artvin, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Şanlıurfa ve Van) dahil olduğu Kars Başkonsolosluğu Azerbaycan ve Türkiye arasında mevcut olan dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesi, ekonomik, ticari, bilimsel-teknik, sportif ve kültürel ilişkilerinin genişletilmesi istikametlerinde özveri ile faaliyet göstermiştir. Dört yıldır faaliyetlerini kiraladığımız binada yürüten Başkonsolosluğumuz bu gün nihayet kendi binasına kavuşmuş durumundadır. Yeri gelmişken, Azerbaycan halkının umummilli lideri Haydar ALİYEV’in 2002 yılında Kars’ta ki konuşmasından bir bölümü hatırlatmak gereği duyuyorum: “Ben buraya geldiğimde sordum: Kars Antlaşması Kars’ta nerede imzalanmış? O binayı bana gösterdiler. Biz Türkiye Hükümeti ile konuşacağız. Orada bir levha asılmalıdır ki, 1921 yılı Ekim ayında Kars’ta burada böyle bir Antlaşma imzalanmıştır. Çünkü, Kars Antlaşması’nın bu bölge için, Azerbaycan için, Türkiye için büyük ehemmiyeti var”. Bu gün Azerbaycan Kars Başkonsolosluğunun yeni binasının, önderimizin söylediği gibi “bölge için, Azerbaycan için, Türkiye için büyük ehemmiyeti” olan Kars Antlaşması’nın yapıldığı binanın komşuluğunda yerleşmesinin büyük anlamı olduğunu düşünüyorum.
Bu yıl 24 Temmuz’da Kars’ta bulunurken programının yoğun olmasına rağmen Sayın Cumhurbaşkanım İlham ALİYEV Kafkas Üniversiteti’nde Haydar ALİYEV Vakfı tarafından yaptırılmış Haydar Aliyev Eğitim Merkezi ve restore işleri yapılan Başkonsolosluk binamız ile yerinde görmüş, binadaki çalışmaların kısa bir zamanda tamamlanması ve yüksek kalitede yapılması için gereken talimatları vermiş ve sona kadar bunun takipçisi olmuştur.
Bu yıl 90. kuruluş yıldönümünü kutladığımız Azerbaycan Cumhuriyeti muhtelif ülkelerle hukuk beraberliği ve karşılıklı faydalı işbirliğine dayanan ilişkiler kuruyor. Azerbaycan, nüfuslu uluslar arası ve bölgesel teşkilatlara dahil olarak, dünya birliğine daha sık entegre olunur, bununla birlikte kendine layık yer tutuyor.
Türk Dünyasında ilk demokratik cumhuriyet olan Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan kardeş Türkiye Cumhuriyeti ile münasebetleri hususi önem taşımaktadır. Büyük Atatürk’ün “Azerbaycan’ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir” sözleri bu münasebetlerin köşe taşıdır.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham ALİYEV 2. defa Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk resmi ziyaretini yaptığı Türkiye’de bulunurken 6 Kasım 2008 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuşmasından bir kaç satırı dikkatinize sunarım, “bu gün Türkiye-Azerbaycan birliği bölgede istikrarlaştırıcı amildir. Güney Kafkas’ta yaşanan hadiseler hepimizi düşündürüyor ve rahatsız ediyor… Biz çok hassas bölgede yaşıyoruz, çok karmaşık tarihi dönemde yaşıyoruz ve bölgenin gelecek kaderi, istikrarı bizim siyasetimize bağlıdır.
Güney Kafkas’ta ve genellikle bölgede en büyük tehlike kaynağı Ermenistan- Azerbaycan, Dağlık Karabağ münakaşasıdır… Ermenistan’ın Azerbaycan’a karşı işgalcilik siyaseti, etnik temizleme siyaseti Azerbaycan topraklarının yüzde yirmisinin işgal olunması, bir milyondan fazla Azerbaycanlının öz topraklarından göç etmek durumuna düşmesi ile sonuçlanmıştır… Son aylar içinde bölgede devam eden süreçler, gösterilen teşebbüsler, Türkiye tarafından ileri sürülmüş teşebbüs, ondan sonra Rusya’da üç ülkenin cumhurbaşkanlarının görüşü ve bu görüş neticesinde kabul edilmiş siyasi Beyanname bizim iyimserliğimizi biraz artırıyor. Çünkü o Beyannamede, ilk başta, meselenin uluslararası hukuk normları esasında çözülmesi kaydediliyor. Sonuç olarak, bir daha söylemek istiyorum ki, bölgede barış durumunun gerçekleştirilmesi bizim ortak faaliyetimize bağlıdır. Bizim ortak faaliyetimize yalnız bölgede mevcut süreçle sınırlanmıyor. Biz bu gün uluslararası düzeyde çabalarımızı birleştiriyoruz. Bütün uluslararası teşkilatlarda Türkiye ve Azerbaycan bir mevkiden çıkış ediyorlar.”
Azerbaycan Türkiye ile birlikte bölgede en mühim küresel enerji ve nakliyat projelerinin iştirakcısı ve teşebbüsçüsüdür. Artık Bakü-Tiflis-Ceyhan esas ihraç petrol boru hattını ve Bakü-Tiflis-Erzurum gaz boru hattının faaliyete başlamıştır. Bu projelerden Kars halkı da nasibini almıştır. Bu yıl Temmuz ayında Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Cumhurbaşkanlarının iştiraki ile temeli atılan Avrupa ile Asya’yı bileştirecek Kars-Tiflis-Bakü demir yolunun yapımının başlaması ülkelerimizin imkanlarını daha da genişletecek ve daha büyük proje ve programların gerçekleştirilmesine imkan yaratacaktır. Bu yıl Temmuz ayında Turan Hava Yollarının Bakü-Kars uçak seferlerine başlaması hepimizi sevindirdi. Geçici olarak uçuşlara ara verilse de en kısa zamanda bu seferlerin devam edeceğine inanıyorum. Gördüğünüz gibi, Azerbaycan-Türkiye münasebetlerinde Kars’ın müstesna yeri vardır. Hasımlarımızın bu münasebetleri bozmağa yönelik emellerinin önünü halklarımız birlik ve beraberlik nümayiş ettirerek kesecekler.
Bu gün Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosluğu’nun açılışını yapacağımız yeni binası Kars halkına ve hizmet kapsamımızda olan illerin insanlarına yüksek kalitede konsolosluk hizmeti vermek için her türlü imkanlara sahiptir. Fırsattan istifade ederek binanın tamir ve restorasyonunda emeği olmuş: “Azertemirgeotex” şirketine ve Süleyman Askerov, ”Mustaş” şirketine ve Mimar Sema Günal’a, İnşaat Mühendisi Ertaç Arslana, “Detay Yapı” şirketine ve İnşaat Mühendisi Mehmet Koçer’e, Iğdırlı işadamlarından Ceferali Taşbağ ve İshak Yaycılı’ya katkılarından dolayı teşekkür ederim. Yeni binamızın devletlerimize ve halklarımıza hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.” Dedi..
Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vagif Sadıkov da, "Azerbaycan ile Türkiye'yi birleştiren siyasi, iktisadi, ticaret ilişkilerin de birçok önem vardır. İki devlet birbirini devamlı destekliyor. Artık ülkelerimiz arasında bütün dünya için önemli olan iktisadi gelişmeler gerçekleşmiştir. Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol projesi ve kısa bir müddet önce temeli atılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi faaliyete başlayacak. Bütün bu gelişmeler iki devlet için büyük ehemmiyet arz ediyor" diye konuştu.
Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden ise, "Ulu Önder Atatürk, 'Azerbaycan'ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimiz' demek suretiyle kardeşliğin, dostluğun, candaşlığın temelini atarak bize bu konuda hedef göstermiştir. Açılışı yapılan bu tarihi bina, Konsolosluk hizmetlerini rahatlatacak güzel bir binadır ve Kars'ın önemli bir caddesi üzerinde faaliyet verecektir. Azerbaycan ile Türkiye arasında olan bu kardeşliğin devamını temenni ediyoruz" şeklinde konuştu.
Iğdır Valisi Saim Saffet Karahisarlı da, "Can bağımız, kan bağımız Nahçıvan'la aramızda demiryolu bağı kurulsun, karayolu ile bağlansın, havayolu ile bağlansın ve her yönüyle birbirine bağlanmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.
Azerbaycan’dan gelen milletvekillerinin konuşmalarından sonra Konsolosluk binasının yapımında emeği geçen Azertemirgeotex” şirketine ve Süleyman Askerov, ”Mustaş” şirketine ve Mimar Sema Günal’a, İnşaat Mühendisi Ertaç Arslana, “Detay Yapı” şirketine ve İnşaat Mühendisi Mehmet Koçer’e, Iğdırlı işadamlarından Ceferali Taşbağ ve İshak Yaycılı’ya katkılarından dolayı teşekkür plaketi verildi…
Kars Valisi Mehmet Ufuk açılışa katılan tüm misafirlere öğlen yemeği ikram etti…