• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Genel Haber
  • Kültür & Sanat
  • Gündem
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • Resmi İlanlar
  • Duyurular Haberler
  • Ara
SON DAKİKA:
08:22
Iğdır’a Spor Yatırımı Müjdesi!
08:18
Iğdır'da Yaz Kurslarına Yoğun İlgi
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Çocuklarda Görülebilecek Uyum ve Davranış Sorunları
Eğitim
Yayınlanma: 01 Mart 2018 - 00:00

Çocuklarda Görülebilecek Uyum ve Davranış Sorunları

       Çocukların hayatının ilk altı yılında, çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal ve toplumsal gelişiminin hızlı olduğu, karakter ve kişiliğinin şekillenmeye başladığı, temel alışkanlıkların da çocuğa kazandırıldığı dönemdir.   

Eğitim
01 Mart 2018 - 00:00
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Çocuklarda Görülebilecek Uyum ve Davranış Sorunları
Bu dönemde çocuğun her yönüyle en iyi şekilde yetişmesine özen göstermek, çocukta kötü alışkanlıkların oluşmasına engel olmak ailenin en önemli görevlerindendir. 
Erken çocukluk dönemindeki çocuklarda en sık şikayet konusu olan davranış ve uyum sorunlarının bazıları; temel alışkanlıkların kazandırılmasında güçlükler, yemek yememe, okul fobisi, aşırı hareketlilik veya çekingenlik, tikler, hırçınlık, sinirlilik, saldırganlık, inatçılık… vb.dir.
Çocuğunuzun özgüvenli, sağlıklı bir kişilik geliştirilmesi için güven veren, anlayışlı, sevgi dolu,  destekleyici anne-babaya ve çevresine ihtiyacı vardır. Bu destekleyici anne babayı ve çevreyi bulamayan çocuk kendine güvensiz olur, kimsenin onu sevmediğini düşünür ve çevresine şüpheyle bakar, karmaşık duygu ve çelişkiler yaşar.  Büyüklerin ilgisini çekmek için olumsuz davranışlarda bulunur. Sonuçta çocuğun çevresiyle arasındaki uyumu bozulur. Bu tür uyum bozukluklarının başında sürekli sinirlilik, saldırganlık, hırçınlık, söz dinlememe, karşı gelme, geçimsizlik vb. görülür.
Baskıcı, aşırı disiplinli ve aşırı koruyucu aile tutumları da uyum ve davranış bozukluklarına yol açar. Evde ki kavga ve huzursuzluklar, aile içi şiddet gibi sorunlar da cok etkilidir. Bu tür olaylar ve sorunlar yaşayan çocuklar bazı korkular geliştirir ve örselenmesine bağlı olarak ruhsal sorunlar ortaya çıkarır. Çocuklarda ruhsal sorunlar yalnızca ailenin yanlış tutumlarına bağlı olarak gelişmez. Dış etkenlerden, çevresel faktörlere bağlı olarak da gelişebilir. Travmatik olaylar, ölüm veya boşanma nedeniyle anne babadan uzak kalma gibi kayıp ve ayrılıklar da uyum ve davranış bozukluklarına yol açar.
Bu tür dış örselenmelerde çocuğun tekrar ruhsal sağlığına kavuşmasında ebeveynin  yaklaşımı çok önemlidir. Çünkü anne ve babanın  doğru yaklaşımı ve tutumu çocuğun uyum ve davranış bozukluğunu düzeltilmesinde çok etkilidir.
Uyumsuz Davranış Gösteren Çocuklarda Genel Olarak Ve Sık Sık Şu Davranışlar  Gözlenir;
• Sinirli ve öfkeli olurlar.
• Tırnak yeme, parmak emme gibi davranışlar gösterebilirler.
• Otoriteye karşı direnç gösterirler.
• Sürekli gergindirler.
• Yalan söylerler.
• Çalma davranışı gösterebilirler.
• Motivasyonları düşüktür.
• Okuldan ve evden kaçma görülebilir.
• Enerjilerini toplayamazlar.
• Dikkatleri dağınıktır.
• Utangaç ve endişelidirler.
• Fazlaca sakin olabilirler.
Bu tarz davranışları sergileyen çocukların ebeveynlerinin yanlış tutumları;
* Anne babalar çocuklarının bilinçli olarak yaptıklarını düşünerek sorunu görmezden gelir veya çocuğu baskı altına almaya çalışırlar. Oysa ki çocukların büyük bir çoğunluğu bilinçli olarak bu davranışları yapmaz. Çevrelerine bir mesaj vermek için yani “lütfen beni dinle. Duygusal olarak bir sorun yaşıyorum, lütfen beni anla. Dikkatini bana ver.” mesajını iletmektedirler. Rahatsız oldukları durumu bu şekilde ifade etmeye çalışırlar.
* Anne babalar sorunu gidermek için olumsuz davranışı yapan çocuğu küçük düşürücü, aşağılayıcı ve suçlayıcı tavırlar sergiler.
Bazı aileler sorunu gidermek için çeşitli ceza yöntemlerine, hatta şiddete bile başvurabilirler.
* Bazı aileler ise sorunu kendi haline bırakıp, sorunun kendiliğinden geçmesini bekler. Halbuki uyum ve davranış bozuklukları altında yatan sebepler ortadan kaldırıldıktan sonra geçer. 
Sevgili anne ve babalar 
     Eğer bu sebepler ortadan kaldırılmaz ise, davranışlar ileriki yaşlarda    ortadan kalkmış gibi gözükse de yeni bir sorun olarak tekrar karşımıza çıkar.
‘Sevgi ve iyilikle kalın’
   Çocuk Gelişimi Uzm.
         İlkcan Akman
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Iğdır'da Yaz Kurslarına Yoğun İlgi
Iğdır'da Yaz Kurslarına Yoğun İlgi
Iğdır Milli Eğitim Müdürlüğü, 2024-2025 Eğitim Yılını Değerlendirdi
Iğdır Milli Eğitim Müdürlüğü, 2024-2025 Eğitim Yılını Değerlendirdi
Diyarbakır'da kadınlara yönelik mesleki kurslar sürüyor
Diyarbakır'da kadınlara yönelik mesleki kurslar sürüyor
BTÜ'den 5 ülkeyle akıllı telefon bağımlılığına karşı güç birliği
BTÜ'den 5 ülkeyle akıllı telefon bağımlılığına karşı güç birliği
Son Haberler
Bandırma'da farklı noktalarda çıkan yangınlar söndürüldü
Bandırma'da farklı noktalarda çıkan yangınlar söndürüldü
Iğdır’a Spor Yatırımı Müjdesi!
Iğdır’a Spor Yatırımı Müjdesi!
Iğdır'da Yaz Kurslarına Yoğun İlgi
Iğdır'da Yaz Kurslarına Yoğun İlgi
Bakan Işıkhan: "2007-2024 yılları arasında toplamda 20 bin 218 ürün denetimi gerçekleştirdik"
Bakan Işıkhan: "2007-2024 yılları arasında toplamda 20 bin 218...
Bakan Bolat: "Vatandaşlarımızın sanal ortamda fiziki mağaza kadar güvenli alışveriş yapabilmesini amaçlıyoruz"
Bakan Bolat: "Vatandaşlarımızın sanal ortamda fiziki mağaza...
Şair ve Yazar Könül Ordubadi imza gününde Hocalıyı anlattı
Şair ve Yazar Könül Ordubadi imza gününde Hocalıyı anlattı

Ana Sayfa
Genel Haber
Kültür & Sanat
Gündem
Siyaset
Sağlık
Spor
Eğitim
Resmi İlanlar
Duyurular
Haberler
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Duyurular
  • Eğitim
  • Genel Haber
  • Gündem
  • Haberler
  • Kültür & Sanat
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.