• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Genel Haber
  • Kültür & Sanat
  • Gündem
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • Resmi İlanlar
  • Duyurular Haberler
  • Ara
SON DAKİKA:
15:11
Iğdır Üniversitesinde Rektörlük Devir Teslim Töreni Gerçekleştirildi
12:22
10 ADRESE EŞ ZAMANLI OPERASYON
12:19
Meteor Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Can’dan Gazetemize Ziyaret
12:18
Dualar, aziz şehidimiz için...
09:07
Iğdır’da Sokak Hayvanlarına Yeni Yuva
08:32
Iğdır'da Türkiye-Azerbaycan Kardeşliği Coşkuyla Kutlandı
08:02
Alihan Samedov ve Parviz Mammadzada Karakoyunlu Ata Ocağı'nı ziyaret etti. 
07:54
Aziz Gün, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Asaleten Atandı
01:00
Azerbaycan Heyetinden Vali Turan’a Ziyaret
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel Haber
  3. Doğu ve Güneydoğu Baroları Bölge Toplantısı
Genel Haber
Yayınlanma: 21 Haziran 2011 - 05:29

Doğu ve Güneydoğu Baroları Bölge Toplantısı

          Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 16 ilin baro başkanı ve temsilcilerinin katılımıyla Elazığ'da düzenlenen "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Baroları Bölge Toplantısının" sonuç bildirgesi yayımlandı.

Genel Haber
21 Haziran 2011 - 05:29
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Doğu ve Güneydoğu Baroları Bölge Toplantısı
             Elazığ, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van barolarının imzası bulunan sonuç bildirgesinde, Türkiye'nin çözüm bekleyen birçok sorunu bulunduğu, bu sorunların çözümü için öncelikle Türkiye'nin toplumsal dokusuna uygun demokratik, sivil yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunun toplumun tüm kesimleri tarafından dile getirildiği ve bu konunun Seçim sonrası önemli bir gündem olduğu belirtildi.
Yeni anayasanın müzakere, görüşme, tartışma ve uzlaşma ile toplumun tüm kesimlerinin söz sahibi olabildiği bir hazırlanış sürecine ihtiyaç duyulduğunun ifade edildiği bildirgede, çoğunlukçu değil çoğulcu bir anlayışla yeni anayasanın hazırlanması gerektiğine dikkat çekilerek, bu bakımdan bütün siyasi partilerin yanı sıra sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, dernekler, vakıflar ve toplumun tüm kesimlerinin katılımının sağlanarak beklentilerin karşılanması gerektiği kaydedildi.
                Yeni anayasada "insan onurunun" esas alınmasının istendiği bildirgede, şunlar belirtildi:
"Vatandaşların tercihlerine müdahale edilmemelidir. Devletin ve kurumlarının öncelendiği değil, bireyin öncelendiği bir anlayış esas alınmalıdır.
                   Anayasada hiçbir hükme kutsiyet atfedilmemelidir. Anayasanın herhangi bir din, ideoloji ve dil karşısında taraf olmaması, hepsine eşit mesafede yaklaşması sağlanmalıdır. Bu bakımdan anayasa nötr olmalıdır. Yeni anayasada bireyin doğuştan gelen ve seçme hakkı olmayan Kürtçe, Arapça, Lazca, Çerkezce gibi ana diline ilişkin ana dilde savunma, ana dilde eğitim, ana dilin kamusal alanda kullanımı güvenceye kavuşmalıdır. Anayasa hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına dayanmalıdır. Kuvvetler ayrılığı belirgin olmalı, yargı kararlarında devleti değil, adaleti esas almalı, bağımsız ve tarafsız olmalıdır. Yargıdaki çok başlılığa son verilmelidir. Askeri vesayete olanak sağlayan kurumlar kaldırılmalıdır. "
Bildirgede, yeni anayasada düşünce ve ifade özgürlüğü ile din ve vicdan özgürlüğünün teminat altına alınarak bireyin inancını yaşamasının önündeki engellerin kaldırılması, farklı din ve inançlara, mezheplere mensup vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması istendi. Devletin aşırı merkeziyetçi, bürokratik yapısının küçültülmesinin gerektiğinin dile getirildiği bildirgede, şunlar ifade edildi:
"Atanmışların ve merkezi yönetimin, seçilmiş yerel idareler üzerindeki vesayetine son verilerek yerel yönetimler, yerinden yönetim ilkesine dayalı olarak yeniden yapılandırılmalıdır. Bu hususta toplumun beklentileri karşılanmalıdır. Kürt sorununun yeni anayasa ile çözümlenmesi sürecinde şiddetten, çatışmadan uzak, silahların sustuğu, uzlaşmacı diyalog yönteminin hakim kılınması için herkes üzerine düşeni hassasiyetle yerine getirmelidir. "
-"ÖZEL YETKİLİ AĞIR CEZA MAHKEMELERİ KALDIRILSIN"-
Bildirgede, adil yargılanma hakkına aykırı, özel yargılama usulleri içeren ve yargıda çift başlılığa yol açan, DGM'lerin devamı olan özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kaldırılması istendi.
Bunun yanı sıra Terörle Mücadele Kanunu ile Türk Ceza Kanunun 220. maddesinin de kaldırılması istenen bildirgede, şunlar kaydedildi:
"Bu hükümler, toplumun her kesiminde mağduriyetlere neden olmakla beraber cezada orantılılık, suç ve cezaların şahsililiği ilkesine aykırı olup adil yargılanma hakkını ihlal etmektedir. Keza önceleri siyasetçiler, belediye başkanları, yazarlar, gazeteciler ve nihayetinde avukatlar başta olmak üzere kitleselleşen haksız tutuklamalar, kamu vicdanını incitmektedir. Daha da acısı, anayasa ve yasalarımızda belirtilmediği halde yüksek yargı kararları ile kanun koyucu yerine geçilerek yeni cezalar ihdas edilmekte, suç ve cezada kanunililik ilkesi ihlal edilmektedir. "

 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
10 ADRESE EŞ ZAMANLI OPERASYON
10 ADRESE EŞ ZAMANLI OPERASYON
Meteor Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Can’dan Gazetemize Ziyaret
Meteor Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Can’dan Gazetemize Ziyaret
Dualar, aziz şehidimiz için...
Dualar, aziz şehidimiz için...
Iğdır’da Sokak Hayvanlarına Yeni Yuva
Iğdır’da Sokak Hayvanlarına Yeni Yuva
Son Haberler
Van'da 4 gençlik merkezinin açılışı yapıldı
Van'da 4 gençlik merkezinin açılışı yapıldı
Kars'ta çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi
Kars'ta çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi
Devir-teslim töreninde rektör gözyaşlarını tutamadı
Devir-teslim töreninde rektör gözyaşlarını tutamadı
Nene Hatun'un 70. ölüm yıldönümünde, torununa anlamlı ziyaret
Nene Hatun'un 70. ölüm yıldönümünde, torununa anlamlı ziyaret
İlçeye modern kütüphane yapıldı
İlçeye modern kütüphane yapıldı
Avrupa Şamiyonası MY THAİ Turnuvası Sona Erdi
Avrupa Şamiyonası MY THAİ Turnuvası Sona Erdi

Ana Sayfa
Genel Haber
Kültür & Sanat
Gündem
Siyaset
Sağlık
Spor
Eğitim
Resmi İlanlar
Duyurular
Haberler
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Duyurular
  • Eğitim
  • Genel Haber
  • Gündem
  • Haberler
  • Kültür & Sanat
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.