Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma koordinatörlüğünde yürütülecek olan Iğdır İli Aralık İlçesi rüzgâr erozyonu önleme alanında “Kapari Yetiştirilmesi ve Kadın İstihdamının Artırılması Projesi” ile rüzgar erozyon sahasında hem erozyon önlenmeye çalışılacak hem de kapari ürünleri ile bölge ekonomisine katkı sağlanacaktır. Ayrıca bölgede kadın istihdamını sağlayarak, bitkiye ait meyvelerin ticaretinin yapılması ve sanayisinin kurulması düşünülmektedir. Bu proje kapsamında erozyon alanında kullanılan 2200 kapari fidanı Aralık İlçe Belediyesi tarafından temin edildi. Proje Koordinatör Yardımcısı Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bünyamin Yıldırım, Tarla Bitkileri Bölümü Arş. Gör. Fatmagül Bagı, Iğdır Aralık Belediye Başkanı Bayram Teksay gözetiminde, belediye çalışanları tarafından bölgedeki yaklaşık 10 dönümlük alana bu fidanların dikimi gerçekleştirildi.
Belediye Başkanı Bayram Teksay ile erozyon bölgesi ve kapari hakkında fikir alışverişinde bulunan Prof. Dr. Bünyamin Yıldırım, kaparinin erozyon önleme yanında faydalarının saymakla bitmediğini vurguladı. MS hastalığı başta olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde etkili olduğunu ve tıp fakültelerinde kaparinin kök, meyve gibi çeşitli kısımlarının faydalarının araştırdığını belirtti. Eskiden beri gıda ve tedavi amaçlı kullanılan bu bitkinin tomurcukları protein, vitamin ve mineral içeriği bakımından çok zengindir. Antioksidan özelliği bulunan bitkinin kanser, tümör, hemoroit ve mide ülseri tedavilerinde de kullanıldığı bilinmektedir. Ülkemizde yemek kültürümüzde çok fazla yeri bulunmayan bu bitki, önemli bir ihracat ürünü olarak bilinmektedir. Bu yüzden “Dolar Açan Tomurcuklar” olarak nitelendirilen bu bitkinin ekonomiye katkısı çok fazladır.
Tarıma elverişli olmayan kurak alanlarda bile zahmetsizce yetişebilen bu bitkiden 2007 yılında, 7363 ton kapari tomurcuğu ihracatından 15.46 milyon dolar gelir elde edilmiştir. Tomurcuklar ihracatın yanı sıra ülkemizde batı illerinde kurulmuş olan bazı konserve, sos ve salamura üretim tesislerinde işlenerek de pazarlanmaktadır. Ayrıca sos ve reçeli yapılan bu bitki, sofralarda çeşni olarak da yerini almaktadır. İzmir Ticaret Odası verilerine göre ülkemiz 14 ülkeye kapari ihraç etmektedir. Kapari ürünlerini talep eden çok fazla firma bulunduğundan pazar sıkıntısı bulunmamaktadır. Kapari bitkisi, bölgede yapılan çalışma ile yöre halkına tanıtılıp benimsetildiği takdirde; zamanla kapari ürünlerinin işlenmesine yönelik sanayii de bölgede kurulacak ve erozyonu önlemenin yanında kadın istihdamı sağlanarak bölgenin gelir düzeyi de arttırılacaktır.
Genel Haber
Yayınlanma: 05 Mayıs 2017 - 00:00
Dolar Açan Tomurcuklar Iğdırda Hayat Buluyor
Iğdır İli Aralık İlçesi rüzgar erozyon sahası, Türkiye’de bulunan rüzgar erozyon sahaları arasında Konya-Karapınar’dan sonra ikinci büyük alana sahiptir. İlçede 13542 hektarlık alan rüzgar erozyonuna maruz kalmaktadır. Bölgede OGM, DSİ ve İl Özel İdare tarafından yapılan rüzgar erozyonunu önlemeye yönelik sulama, fidan dikim ve bitkilendirme projeleri mevcuttur. Yapılan bu çalışmalara alternatif olarak, Türkiye’de erozyonla mücadelede çeşitli bölgelerde kullanılan ve “Çöl Bitkisi” olarak da tanımlanan, çok zor şartlara adapte olabilen kapari bitkisinin yetiştirilmesi düşünülmektedir.
Genel Haber
05 Mayıs 2017 - 00:00
İlginizi Çekebilir