Aralık ilçesinde erezyon önleme bölgesinde yapılan törende 2002 -2010 yılları arasında başlanan çalışmalar görüntülerle anlatıldıktan sonra konuşan Iğdır İl Özel İdaresi Tarım Hizmetleri Müdürü Orhan Şaban,”Iğdır - Aralık Çöl Olmasın, Aralık ilçesinin çöl olmaması için çalışıyoruz ", diyerek şunları söyledi.
" Çölleşme deyince ilk akla gelen şey Toprak olmaktadır. Üretilmesi mümkün olmayan kaynak olan toprakların verimsizleşmesini, bir başka deyişle "Çölleşme" yi önlemekle mümkündür. Gerek İklim, gerekse toprak yapısıyla Doğunun Çukur Ovası diye adlandırılan 83 211 hektar genişliğindeki Iğdır Ovasında, ne yazık ki çölleşmeye neden olan her türlü yanlış uygulama ve yarattığı sonuçlar görülmektedir. Bilinçsizce ve kontrolsüzce yapılan aşırı sulamanın doğurduğu drenaj problemi, tarım yapılan arazileri Verimsizleştirmekte, tuzlu ve çorak hale dönüştürmekte, kısaca çölleştirmektedir. Bunun sonucunda 22000 ha arazi çorak hale
gelmiştir. Müdürlüğümüzce yapılan ıslah çalışmalarıyla bunun 5500 ha 'ı yeniden tarıma kazandırılmıştır.Çölleşmenin bir diğer örneği de Aralık İlçemizde görülmektedir.Aralık İlçemizdeki 13542 ha sahada, aşırı hayvan otlatılması ve yörenin doğal bitki örtüsünü oluşturan Ebu Cehil çalılarının gerek hayvanlara otlatarak, gerekse yakacak amacıyla keserek yok edilmesi sonucunda çölleşen arazide şiddetli Rüzgar Erozyonu meydana gelmektedir.”dedi
Şaban, İşte tüm bu olumsuzlukların yaşandığı Aralık İlçesi ve bağlı 9 köyden oluşan (Adetli, Kulukent, Karahacılı, Yk. Topraklı, Aş.Topraklı, Ortaköy, Aş. Aratan, Emince, Gödekli) yerleşim biriminde sosyal yaşantıyı düzene sokmak ve göç riskini ortadan kaldırmak için 2002 yılında, Valiliğimizin de destekleriyle Köy Hizmetleri Proje Müdürlüğünce rüzgar erozyonunu önlemeye yönelik bir çalışma başlattıklarını belirti.
Özel idare sekreteri Ferhat Akkuş'da Erozyonu önlemenin tek yolu mevcut bitki örtüsünü korumak ve çıplak sahaları da ağaçlandırma suretiyle bitki örtüsüyle kaplamaktır.Bu amaçla Sahada mevcut 14 adet yer altı sulama kuyusu için 12970 m uzunluğunda Enerji Nakil Hattı çekilmiştir. Sahanın doğal bitki örtüsü olan Ebu Cehil çalılarını korumak, hayvan otlatılmasını önlemek ve erozyonu önlemeye yönelik yapılacak tesisleri korumak için 380 hektar genişliğindeki kısmın etrafı 22500 m Tel Çit ile çevrilmiştir.380 hektarlık kısımda Damla Sulama Tesisi kurulmuştur.Rüzgarın aşındırma ve taşıma gücünü yok etmeye yönelik Canlı Perde teşkil edecek şekilde toplam 200.000 adet fidan dikilmiştir.2002 yılından beri sürdürülen çalışmalrda başarılı olunmuştur. Ab hibelerinden 700 Avro alınmıştır. Bu para bölgeye harcanıyor.Mücadele sadece bize ait değildir.Vatandaşda katılmalıdır"dedi.
Iğdır valisi Amir Çiçek’ te,"Bu toprakları İyi korumalıyız. Toprak bizim için bir nimettir. Allahın verdiği bu nimetin kıymetini bilelim gelecek nesillere aktaralım. Topraklarımız işlersek insanlar aç kalmaz. Toprağı koruyalım. İşleyelim toprağa bakmasak insanlar aç kalır. Bugün Afrika’da insanlar niye aç toprak çorak olduğu için. Bizim çok güzel topraklarımız var. Memleketimizi seveceğiz. Sahip çıkacağız. İçinde doğa sevgisi olmayan da insan sevgisi de olmaz. Bazı insanlar ben istediği şekilde toprağı suyu kullanırım diyor bunu söyleyen toprağı çalıştıramaz aç karlır.Doğayı sevin özel günlerinizde bir fidan dikin ”şeklinde konuştu.
Ardından rüzgâr erezyon alanına Fidan dikildi.