• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Genel Haber
  • Kültür & Sanat
  • Gündem
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • Resmi İlanlar
  • Duyurular Haberler
  • Ara
SON DAKİKA:
15:19
Ahmet Tingiş Başkanlığında Koordinasyon Toplantısı Gerçekleştirildi
12:32
Rektör Gürel’den Öğretmenine Vefa Ziyareti: Yıllar Sonra Aynı Sırada Duygusal Anlar
11:37
Iğdır’da Yangın Riskine Karşı Geniş Kapsamlı Ot Temizliği Başlatıldı
10:32
Gözü dönmüş adam ailesine saldırdı, müdahale etmek isteyenlere bıçak çekti
10:22
Çevreci bakkala Başkan Öküzcüoğlu'ndan plaket
09:23
Iğdır Valisi Ercan Turan’dan Muharrem Ayı Ziyareti
08:31
Aralık Kaymakamı Fatih Gülnar Görevine Başladı
00:27
Iğdır Valisi Ercan Turan'dan Aşura Çadırına Anlamlı Ziyaret
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Erzurum'da 500 yıllık kadim bir gelenek: 1001 Hatim başladı
Haberler
Yayınlanma: 13 Aralık 2024 - 12:55
Güncelleme: 13 Aralık 2024 - 12:56

Erzurum'da 500 yıllık kadim bir gelenek: 1001 Hatim başladı

Erzurum'u doğal afetlerden korumak için Pir Ali Baba tarafından yaklaşık 500 yıl önce başlatılan '1001 Hatim' geleneği bugün başladı.

Haberler
13 Aralık 2024 - 12:55
Güncelleme: 13 Aralık 2024 - 12:56
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Erzurum'da 500 yıllık kadim bir gelenek: 1001 Hatim başladı
Erzurum'u doğal afetlerden korumak için Pir Ali Baba tarafından yaklaşık 500 yıl önce başlatılan '1001 Hatim' geleneği bugün başladı.

Pir Ali Baba'nın tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte yaklaşık 500 yıl önce Erzurum'da başlattığı Kur'an-ı Kerim okuma geleneği, her yıl devam ettiriliyor. Şehrin afet ve beladan korunması için başlatılan gelenek kapsamında, bir ay boyunca Kur'an-ı Kerim okumasını bilen gencinden yaşlısına herkes hatim indiriyor.

Camilerde sabah namazı ile birlikte hatim indirilmeye başlanan Erzurum'da, bugün Pir Ali Baba Türbesi'nde de bir program düzenlendi. 13 Aralık 2024-7 Ocak 2025 tarihleri arasında devam edecek olan 1001 Hatim geleneği, her yıl Dutçu köyü yakınlarındaki tepede bulunan Pir Ali Baba Türbesi'nde başlatıldı. Pir Ali Baba Türbesi'nde düzenlenen törende tekbirler eşliğinde atlar üzerindeki hafızlar, Pir Ali Baba'nın yaşadığı dönemde Kur'an-ı Kerim okuyarak şehri dolaşmasını temsili olarak canlandırdı. Hafızlar hilal şeklinde oluşturdukları düzenle ellerindeki cüzler ile '1001 Hatim'i bu yıl başlatmış oldu.

Vali Çiftçi: "İnşallah manevi bir zırha büründüreceğiz"

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, 1001 Hatim programının 13 Aralık 2024 tarihi itibariyle başlayacağını ve 17 Ocak 2025 tarihi itibariyle de tamamlanacağını ifade ederek, "Pir Ali Baba'nın 500 yıl önce başlatmış olduğu bu gelenekle yılın son 18 gününü hatimlerle uğurlayacağız, yine 2025 ilk 15 gününü de hatimlerle karşılayacağız. İnşallah manevi bir zırha büründüreceğiz. Tıpkı Alvarlı Efendi Hazretleri'nin ifade ettiği gibi bir gazelinde ifade ettiği gibi 'Hafızları 1001 Hatim okurlar. Nur-i Kur'ân enharına akarlar. Nüzul-i merhamet-gâhe bakarlar. Mevla'ya emanet olsun Erzurum' diye devam ediyor. Biz de Ramazan ayı, Kur'an ayı olarak bilinir. Ramazan ayı içerisinde malumlarınız Kur'an'la irtibat daha fazladır. Hatimler indirilir, mukabeleler okunur. Yalnız Erzurum'da ve Saraybosna'da bir Kur'an ayı daha vardır. O da işte bu şu anda içinde bulunduğumuz aylardır. Bu 1001 Hatim ayı içerisinde de Erzurum'da bir ay boyunca sürekli Kur'an okunuyor. Kur'an'la irtibat yeniden tazeleniyor, tekrar manevi bir iklime girmiş oluyoruz. Dolayısıyla geçen sene 71 bin adet hatim okunduğunu biliyorum. İnşallah bu sene biraz daha bir hafta daha uzun süreceği için bu sayının 80 bine ulaşacağını ümit ediyorum. Bizim inancımızda Kur'an okumak bir ibadettir. Sevgili Peygamberimiz de yarın kıyamet gününde Hazreti Kur'an'ın kendisini okuyanlara şefaatçi olacağını bizlere müjdelemiştir. Dolayısıyla ben bütün hemşehrilerimizi bu müjdeye davet ediyorum" diye konuştu.

Başkan Sekmen: "Manevi bir tat ve lezzet iklimiyle buluşturuyor"

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, yüzlerce yıldır süren mukaddes 1001 Hatim geleneğinin devamı adına bir kez daha buluşma fırsatı bulduklarını ifade ederek, "İslam'ın bayraktar şehri Erzurum, Yüce Allah'ın insanoğlunun selamete ermesi için gönderdiği kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'i başında tac ederek asırlardır süregelen bu muhteşem geleneği yaşatmaya devam etmektedir. Bilindiği gibi her bölgenin ve her yörenin kuşkusuz kendine has manevi birtakım gelenek ve görenekleri vardır. Erzurum'da ise öyle bir gelenek var ki; şehri adeta baştan başa ve bucaktan bucağa manevi bir tat ve lezzet iklimiyle buluşturuyor. 1500'lü yıllarda başlatılan bu gelenekle okunmasına başlatılan hatimler, at üzerindeki hafızlar tarafından şehrin dört bir yanı gezilerek de okunur. Tabii, okunan Kelamullah olunca, bu kadim şehirde de bir Kur'an iklimi hâsıl olur. Birinci Cihan Harbi'ne kadar devam eden bu gelenek, savaşlar sebebiyle bir süre kesintiye uğrar ve daha sonra Erzurum Müftüsü Hacı Muhammet Sadık Solakzade Hoca'nın girişimleriyle yeniden başlar. Allah'a şükürler olsun ki; hem dünyevi huzur ve hem de uhrevi aydınlığa açılan böyle bir kapıya sahibiz. Böylesine müstesna bir geleneği bizlere kazandıran Pir Ali Baba Hazretlerinin kabrinin bulunduğu alana bizler de türbe inşa ettik. Yapımında emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Rabbim, aziz şehrimizin 1001 Hatim ile anılmasına vesile olan Pir Ali Baba Hazretleri ve tüm alimlerimizi cennetiyle cemaliyle müşerref kılsın" dedi.

Pir Ali Baba Türbesi'nde düzenlenen törene Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, AK Parti İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu, MHP İl Başkanı Adem Yurdagül, Erzurum İl Müftüsü Rüstem Can, kurum yöneticileri ve vatandaşlar katıldı. Konuşmalardan sonra Erzurum İl Müftüsü Rüstem Can dua ettirdi. Ardından Pir Ali Baba Türbesi'nde hafızlar at üstünde Kur'an-ı Kerim okuyarak topluluğa doğru geldi. Tören, Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Pir Ali Baba Türbesi'nin ziyaret etmesi ile tamamlandı.

 

İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Silivri'de deniz şehitlerini anma programı düzenledi
Silivri'de deniz şehitlerini anma programı düzenledi
Çankırı AFAD yüksek kapasiteli donanımları ile afetlere karşı teyakkuzda
Çankırı AFAD yüksek kapasiteli donanımları ile afetlere karşı teyakkuzda
Manisa'da bir orman yangını daha başladı
Manisa'da bir orman yangını daha başladı
Kırklareli'nde İl Encümeni Toplantısı yapıldı
Kırklareli'nde İl Encümeni Toplantısı yapıldı
Son Haberler
Silivri'de deniz şehitlerini anma programı düzenledi
Silivri'de deniz şehitlerini anma programı düzenledi
Başakşehir, Nuno Da Costa'yı transfer etti
Başakşehir, Nuno Da Costa'yı transfer etti
Çankırı AFAD yüksek kapasiteli donanımları ile afetlere karşı teyakkuzda
Çankırı AFAD yüksek kapasiteli donanımları ile afetlere karşı...
Manisa'da bir orman yangını daha başladı
Manisa'da bir orman yangını daha başladı
Kırklareli'nde İl Encümeni Toplantısı yapıldı
Kırklareli'nde İl Encümeni Toplantısı yapıldı
Van'da 131 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı
Van'da 131 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı

Ana Sayfa
Genel Haber
Kültür & Sanat
Gündem
Siyaset
Sağlık
Spor
Eğitim
Resmi İlanlar
Duyurular
Haberler
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Duyurular
  • Eğitim
  • Genel Haber
  • Gündem
  • Haberler
  • Kültür & Sanat
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.